Zes verrassende voedingsmiddelen met slecht cholesterol

Slecht cholesterol (LDL) kan aanslag in je slagaders en ernstige cardiovasculaire problemen veroorzaken. Daarom moet je de niveau hiervan controleren om complicaties te voorkomen.
Zes verrassende voedingsmiddelen met slecht cholesterol
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De ophoping van aanslag in je slagaderen is een aandoening die bekend staat als hypercholesterolemie. Dit is een van de kwalen die mensen vandaag de dag treffen. Dit vet is in bepaalde hoeveelheden noodzakelijk in je lichaam. Het wordt uitgescheiden door onze lever. Je krijgt het ook binnen door sommige voedingsmiddelen met slecht cholesterol.

Als het eenmaal is aangemaakt, speelt het een rol bij het creëren van galzuren, de cardiovasculaire functie en ook een hele reeks processen die essentieel zijn voor je gezondheid.

Het probleem is dat een teveel aan LDL verschillende onevenwichtigheden veroorzaakt. En, na het vormen van aanslag in de slagaders, verhoogt het ons risico op het lijden aan coronaire ziekten aanzienlijk.

Om complicaties te voorkomen is het dus belangrijk om te weten hoe ze ontstaan. Je moet ook weten welke voedingsmiddelen de neiging hebben om je LDL niveau te verhogen. Deze voedingsmiddelen met slecht cholesterol moet je zo veel mogelijk vermijden.

Wat is slecht cholesterol (LDL)?

Lage dichtheid lipoproteïnen (LDL), beter bekend als slecht cholesterol, zijn een soort vet dat de neiging heeft zich in je slagaders op te hopen. Dit veroorzaakt plaque.

Dit is een van de belangrijkste risicofactoren voor ons cardiovasculaire systeem. En vanwege de manier waarop het zich ontwikkelt, vinden we het terug onder de “stille moordenaars.”

Een persoon heeft hypercholesterolemie wanneer zijn gemeten niveaus van LDL-cholesterol boven 130 mg/dl liggen.

Het is ook een belangrijk risicofactor wanneer je niveaus van “goed cholesterol” (HDL) lager zijn dan 35 mg/dl bij mannen en 40 mg/dl bij vrouwen.

Symptomen van hoog cholesterolgehalte

Hypercholesterolemie

De klinische symptomen van hoge cholesterolwaarden kunnen per patiënt verschillen. Over het algemeen, wanneer het probleem zich in de beginfase bevindt, veroorzaakt het geen overweldigende symptomen.

Naarmate het zich ontwikkelt kun je onder andere het volgende ervaren:

 • Je zwaar voelen of last hebben van indigestie
 • Vermoeidheid
 • Constipatie
 • Trillen bij het bewegen
 • Slechte adem
 • Ontsteking in je ledematen
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Wazig kijken
 • Pijn in de borst

Wat zijn de voedingsmiddelen met slecht cholesterol (LDL)?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de opbouw van slecht cholesterol (LDL) in je bloedvaten. De meeste gevallen staan echter in relatie met het eten van veel voedingsmiddelen met slecht cholesterol. Om dit te voorkomen en te behandelen is het daarom belangrijk om deze uit je normale voeding te verwijderen. Vervang ze dus door gezonde opties.

1. Volle zuivelproducten

Volle zuivel

Volle zuivelproducten hebben een hoog gehalte aan verzadigde vetten, waardoor patiënten die problemen hebben met cholesterol volle zuivelproducten uit hun dieet moeten halen.

Idealiter moet je ze vervangen door “minder vet” of “magere” producten. Hierdoor daalt het vetgehalte aanzienlijk.

Enkele voorbeelden van volle zuivel zijn:

 • Volle melk
 • Halfvolle melk
 • Gecondenseerde melk
 • Room
 • Boter en margarine

2. Kazen

De voedingssamenstelling van kaas, inclusief cholesterolgehalte, varieert van soort tot soort. Sommige kazen bevatten minimale hoeveelheden. Anderen hebben hogere hoeveelheden waardoor je een hoger risico loopt.

De kazen met meer verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL) zijn bijvoorbeeld de kazen die zijn gezouten en die smeerbaar zijn.

3. Rood vlees

Rood vlees

Dit vormt een onderdeel van de dagelijkse voeding van veel mensen. Maar rood vlees is één van de voedingsmiddelen met de hoogste concentratie cholesterol en verzadigde vetten.

Je moet er dus niet te veel van eten. Ook moet je kiezen voor magere stukken en zo veel mogelijk de vetrandjes en vette gedeeltes weghalen.

4. Orgaanvlees en ingewanden

Deze voedingsmiddelen zijn een grote bron van vitaminen A, B en D, maar ook van mineralen zoals kalium en ijzer.

Desondanks moet je oppassen met hoeveel je eet en ze alleen af en toe eten. Dit komt omdat ze te veel cholesterol en verzadigde vetten bevatten.

5. Mayonaise

Mayonaise

Mayonaise en veel commerciële sauzen hebben een hoog gehalte aan verzadigde vetten, cholesterol en calorieën.

Het is makkelijk om dit over het hoofd te zien. Het regelmatig eten hiervan kan echter vetophoping in je slagaders veroorzaken.

6. Commerciële bakkerijproducten

Commerciële bakkerijproducten hebben hoge concentraties suiker, verzadigde vetten en gehydrogeneerde vetten.

Dit alles bij elkaar maken de effecten van slecht cholesterol (LDL) in je slagaders erger. Het wordt zo bijvoorbeeld makkelijker om harde plaque te vormen.

Maken al deze voedingsmiddelen normaal gesproken deel uit van je dagelijkse voeding? Ook als je geen hoog cholesterolgehalte hebt, is het belangrijk om de hoeveelheid die je eet te verminderen. Dit is een maatregel om deze ziekte te voorkomen.

In plaats daarvan is het goed om je bronnen van omega 3-vetzuren, antioxidanten en voedingsvezels te verhogen. Al met al maakt dit het makkelijker om deze stof af te breken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kattoor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26: 1693-1700.
 • Yu Z., Ley SH., Sun Q., Hu FB., et al., Cross sectional association between sugar sweetened beverage intake and cardiometgabolic biomarkers in US women. Br J Nutr, 2018. 119: 570-580.
 • Takeuchi H., Sugano M., Industrial trans fatty acid and serum colesterol: the allowable dietary level. J Lipids, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.