De 7 beste voedingsmiddelen om het aantal bloedplaatjes te verhogen

Hoewel de huisarts altijd verantwoordelijk zal zijn voor het verstrekken van de beste behandeling, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die zeer nuttig zijn om het aantal bloedplaatjes te verhogen.
De 7 beste voedingsmiddelen om het aantal bloedplaatjes te verhogen

Laatste update: 20 november, 2018

Bloedplaatjes zijn kleine cellen die in het bloed circuleren. Hun taak is het creëren van stolsels om wonden te helpen genezen en het bloedverlies te stoppen.

Bloedplaatjes worden in het beenmerg aangemaakt en zijn in staat om beschadigde bloedvaten te repareren en je te beschermen tegen overmatig bloedverlies wanneer je gewond bent geraakt.

Ze beschikken ook over kleine zakjes aan de binnenkant, die granulaten worden genoemd. Deze laten chemische stoffen los die andere plaatjes naar de plaats van de verwonding aantrekken om een zogenaamde prop te vormen.

Over het algemeen spelen zij een belangrijke rol bij het beheersen van bloedingen. Hierdoor is hun aanwezigheid in het bloed voor iedereen van vitaal belang.

Het probleem is dat er een aantal stoornissen zijn die de functies van de bloedplaatjes beïnvloeden. Dit kan het gevolg zijn van een verhoging of verlaging van hun productie of omdat ze niet doen wat ze zouden moeten doen.

Dit veroorzaakt chronische bloedstoornissen en verhoogt daarmee natuurlijk het risico op aanzienlijk bloedverlies. In de eerste plaats moet een medisch professional deze analyseren en behandelen omdat ze ernstigere complicaties voor de gezondheid kunnen veroorzaken.

Bovendien is het handig om voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die goed zijn voor het reguleren van het aantal bloedplaatjes in je bloed.

Ontdek wat ze zijn!

Het aantal bloedplaatjes verhogen met 7 voedingsmiddelen

1. Pompoen

Het aantal bloedplaatjes verhogen met pompoen

Pompoen, inclusief de zaden, bevat aminozuren en essentiële vitaminen die helpen bij de vorming van bloedplaatjes.

Regelmatige consumptie verbetert het vermogen om eiwitten en vitamine A op te nemen. Dit zijn voedingsstoffen die een rol spelen bij de productie van deze kleine cellen.

Bovendien is pompoen door zijn krachtige antioxidanten zeer geschikt om de negatieve effecten van gifstoffen en vrije radicalen af te remmen.

2. Citrusvruchten

Citrusvruchten, als ze met mate worden gegeten, zijn een goede aanvulling voor de gezondheid van het bloed.

Dit komt omdat ze vitamine C bevatten, een essentiële voedingsstof die het aantal bloedplaatjes in het bloed verhoogt.

De absorptie versterkt de gezondheid van je immuunsysteem. Door de productie van antilichamen te verhogen vermindert de kans op schade in deze cellen.

3. Indiase kruisbes

Het aantal bloedplaatjes verhogen met Indiase kruisbes

Hoewel het een exotische fruitsoort is die niet zo populair is, maakt de Indiase kruisbes deel uit van de groep voedingsmiddelen die de gezondheid van het bloed en immuunsysteem  bevorderen.

Het bevat ten eerste vitaminen A en C. Deze helpen bij de vorming van de bloedplaatjes die het lichaam beschermen.

Bovendien minimaliseert de hoge concentratie antioxidanten de impact van oxidatieve stress en vermindert het het risico op chronische aandoeningen die samenhangen met de afname van de bloedplaatjes.

4. Aloëverasap

Aloëverasap is een middel met meerdere medische toepassingen. Al eeuwenlang wordt het gebruikt om de gezondheid te verbeteren.

Vanwege de essentiële vitaminen en mineralen is het ideaal voor het zuiveren en beschermen van de bloedcellen.

De voedingsstoffen remmen de negatieve effecten van toxines en besmettelijke stoffen, wat onder andere de bloedplaatjes helpt versterken.

Dit voorkomt dat het bloed dunner wordt en helpt het gebruik van voedingsstoffen te optimaliseren bij letsel in de bloedvaten.

5. Spinazie

Het aantal bloedplaatjes verhogen met spinazie

Spinazie maakt deel uit van de groep groene groentes die beschikt over honderden voordelen voor het lichaam.

In dit geval is het zo geweldig vanwege de grote hoeveelheid vitamine K en eiwit. Deze spelen een belangrijke rol bij de vorming van bloedplaatjes die bloedingen voorkomen in het geval van letsel.

Het natuurlijke sap verhoogt de vorming van deze microcellen aanzienlijk en optimaliseert bovendien de bloeddoorstroming door de aderen.

6. Papaja

De binnenkant van de papaja en zijn bladeren zijn nuttig als aanvulling voor de behandeling van stoornissen die de functies van bloedplaatjes beïnvloeden.

Het sap en infusies helpen het reguleren van het bloedcelniveau, wat onder andere de ontwikkeling van chronische ziekten helpt voorkomen.

Hoewel ze geen wonderbehandeling voor de bloedaandoeningen zijn, kan het eten ervan wel helpen bij de vorming van bloedplaatjes.

7. Bieten

Het aantal bloedplaatjes verhogen met bieten

Bieten zitten vol met antioxidanten die helpen voorkomen de afname van bloedplaatjes door vrije radicalen.

Het gehalte aan vitaminen A, C en K en ook mineralen helpt om het bloed te zuiveren en vermindert de verslechtering van de bloedvaten.

Als je het bereid als sap versterkt het je afweer en voorkomt de ontwikkeling van  problemen met het bloed en de bloedsomloop.

Hoewel de behandeling van aandoeningen van de bloedplaatjes kan variëren op basis van de oorzaak, helpt het eten van deze voedingsmiddelen bij het bevorderen van de algemene welzijn. Het beste om te doen is om ze te eten onder toezicht van een arts, zodat hij of zij ook rekening kan houden met je andere gewoonten, medicijnen en therapieën.  Wellicht ook interessant voor jou

Een gel die bloedingen binnen 10 seconden stopt
Gezonder LevenLees het op Gezonder Leven
Een gel die bloedingen binnen 10 seconden stopt

Een 17-jarige ondernemer heeft een gel uitgevonden die bloedingen binnen 10 seconden kan stoppen. Je leest er alles over in dit artikel.