Ontdek hoe pompoenpitten je kunnen helpen om beter te slapen

Pompoenpitten zijn niet alleen rijk aan magnesium en natuurlijke fyto-oestrogenen, maar ze voorzien het lichaam ook van een aanzienlijk gehalte tryptofaan, waardoor deze pitten je kunnen helpen om sneller in slaap te vallen. Probeer ze zelf eens!
Ontdek hoe pompoenpitten je kunnen helpen om beter te slapen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 29 januari, 2019

Pompoenpitten zijn misschien klein, maar ze zitten zo vol met voedingsstoffen dat het zonde zou zijn om ze gewoon weg te gooien.

De volgende keer dat je pompoen bereidt, zou het dus verstandig zijn om de pitten te bewaren voor later gebruik: pompoenpitten bevatten aanzienlijke hoeveelheden gezonde vetten, magnesium en zink, voedingsstoffen die allemaal goed zijn voor je botten.

Eén ding dat niet iedereen weet over deze pitten: pompoenpitten zijn geweldig om een goede nachtrust te bevorderen.

Sommige mensen vinden het lekker om deze pitten te eten als snack. Het enige dat je hoeft te doen om deze pitten om te toveren tot een gezonde snack waar je tot aan de lunch op voort kunt, is ze even roosteren.

Als je er echter een gewoonte van maakt om ze te eten bij het avondeten, dan zul je pas echt merken dat je hierdoor een stuk beter zult slapen. Ze zijn zeer makkelijk om te bereiden, gaan goed samen met allerlei andere voedingsmiddelen en zullen ervoor zorgen dat je na een stressvolle dag een stuk sneller in slaap zult vallen!

Zeg daarom ‘ja’ tegen pompoenpitten!

Pompoenpitten, een natuurlijke bron van tryptofaan

Slapende Vrouw

Wellicht wist je al dat sommige voedingsmiddelen in staat zijn om biochemische veranderingen in je lichaam te bevorderen, waardoor je lichaam in een meer ontspannen staat terechtkomt. Warme melk met honing of bananen zijn hiervan goede voorbeelden. Pompoenpitten zijn echter een geweldige bron van tryptofaan.

Tryptofaan is een aminozuur dat het lichaam omzet in serotonine en je hersenen aanstuurt om melatonine te produceren, het zogenaamde ‘slaaphormoon’.

Zoiets aangenaams als ’s avonds een handje pompoenpitten eten in combinatie met een goede bron van koolhydraten, kan de hoeveelheid tryptofaan in je lichaam letterlijk verdubbelen. Het is echt geweldig. Probeer het maar eens!

 Andere geweldige voorbeelden die pompoenpitten bieden

Nog een interessant gegeven is dat slechts een kwart kopje pompoenpitten je lichaam al voorziet van de hele dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium.

Je lichaam heeft dit mineraal nodig om zenuwimpulsen naar je hart te kunnen sturen, om de gezondheid van je botten te beschermen en om je bloeddruk te reguleren.

Pompoenpitten zijn ook zeer gunstig voor vrouwen die in de overgang komen. Deze pitten zijn namelijk rijk aan natuurlijke fyto-oestrogenen, waardoor ze behulpzaam kunnen zijn bij opvliegers, hoofdpijn en gewrichtspijn.

Bovendien zijn pompoenpitten ook een zeer goede keuze als het aankomt op omega 3. En last but not least, zijn deze kleine pareltjes ook nog eens rijk aan antioxidanten als carotenoïden en vitamine E.

Dankzij deze antioxidanten kunnen deze pitten helpen om ontstekingen te remmen en je lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Hoe je pompoenpitten kunt eten om ’s nachts beter te slapen

Pompoenpitten in salada

Salade van spinazie, radijsjes en pompoenpitten

Ingrediënten

 • 28 gram of 1 kop spinazie
 • 5 radijsjes
 • 28 gram of 1 kop rucola
 • 24 gram of 3 eetlepels pompoenpitten
 • 10 ml of 1 eetlepel balsamicoazijn
 • 7,5 gram of 1 theelepel honing

Bereiding

 • Zorg er eerst voor dat je alle ingrediënten goed wast.
 • Snijd daarna de radijsjes in dunne plakjes.
 • Doe vervolgens de spinazie samen met de rucola en de radijsjes in een grote slakom.
 • Strooi hier vervolgens de pompoenpitten overheen.
 • Breng daarna je salade op smaak met balsamicoazijn.

Fruitsalade met pompoenpitten

Fruitsalade met pompoenpitten

Ingrediënten

 • 1 appel
 • 1 bakje gewone yoghurt
 • 20 gram of 2 eetlepels havermout
 • 24 gram of 3 eetlepels pompoenpitten
 • 7,5 gram of 1 theelepel honing

Bereiding

Deze salade is een geweldige toevoeging aan je avondmaal, zolang je het combineert met een vorm van eiwit.

Je kunt dit gerechtje binnen vijf minuten op tafel hebben staan.

 • Begin door de appel te wassen en de appel in vieren te snijden om het klokhuis te verwijderen.
 • Snijd de appel daarna in kleinere stukjes.
 • Doe vervolgens deze stukjes samen met de yoghurt in een kom.
 • Voeg vervolgens ook de honing en de pompoenpitten toe.

Dit is een heerlijke en vooral zeer voedzame optie.

Pompoenpitten zijn over het algemeen supergoed voor je en kunnen op vrijwel elk moment van de dag gegeten worden en met allerlei verschillende voedingsmiddelen gecombineerd worden.

Wanneer je ze echter ’s avonds eet in combinatie met een stuk fruit of wat groenten, dan zullen ze ook nog eens helpen om je nachtrust te verbeteren.

Klaar om ze eens te proberen?

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ryan, E., Galvin, K., O’Connor, T. P., Maguire, A. R., & O’Brien, N. M. (2007). Phytosterol, squalene, tocopherol content and fatty acid profile of selected seeds, grains, and legumes. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-007-0046-8
 • Nawirska-Olszańska, A., Kita, A., Biesiada, A., Sokół-ŁȨtowska, A., & Kucharska, A. Z. (2013). Characteristics of antioxidant activity and composition of pumpkin seed oils in 12 cultivars. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.02.009
 • Joshi, D. C., Das, S. K., & Mukherjee, R. K. (1993). Physical properties of pumpkin seeds. Journal of Agricultural Engineering Research. https://doi.org/10.1006/jaer.1993.1016

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.