8 voedingsmiddelen om triglyceridenwaarden onder controle te houden

Een overmatige hoeveelheid triglyceriden in je bloed kan leiden tot cardiovasculaire en kransslagaderlijke problemen. Daarom is het van belang om triglyceridenverlagende voedingmiddelen te integreren in je dieet. Probeer deze 8 overheerlijke en voedzame snacks.
8 voedingsmiddelen om triglyceridenwaarden onder controle te houden

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoge triglyceridenwaarden, in medische termen bekend als hypertriglyceridemia, is een afwijking die zich karakteriseert als een abnormale toename van triglyceriden in het bloed.

Experts op het gebied van cardiovasculaire gezondheid bevelen aan om je te beperken tot een matige inname, wat minder dan 150 mg/dl inhoudt.

Ook verhoogt de inname boven dit niveau de kans op cardiologische ziekten en pancreatitis.

Het lichaam gebruikt een zekere hoeveelheid van deze lipide als energiebron. Een teveel is echter een van de hoofdoorzaken van coronaire hartziekte.

Triglyceridenwaarden

Daarnaast gaat een verhoogde inname van deze lipide hand in hand met een toename van hogedichtheid lipoproteïnen (HDL), ook wel ‘goede cholesterol’ genoemd. Natuurlijkerwijs, is HDL cholesterol dat de slagaders schoonhoudt.

Gelukkig kan je met behulp van een dieet met acceptabele hoeveelheden vet en calorieën je triglyceridewaarden op natuurlijke wijze op peil houden voordat het invloed heeft op je gezondheid. Dat is de reden waarom het goed is om je inname van bepaalde voedingsmiddelen te verhogen om je te helpen om je triglyceridenwaarden op een stabiel niveau te houden.

Laten we kijken welke dat zijn.

1. Olijfolie

Allereerst, extra vergine olijfolie bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetten die een toename van goede cholesterol in je slagaderen stimuleren.

Regelmatige consumptie van olijfolie:

 • Reguleert hoge triglyceridenwaarden
 • Reinigt je slagaderen
 • Reduceert infecties

Daarbij kan het ook helpen om serieuze cardiovasculaire aandoeningen op de lange termijn te voorkomen. Denk daarbij aan aandoeningen zoals:

 • Hart en-vaatziekten
 • Trombose en
 • Arteriosclerose

2. Peulvruchten

Bonen (ook bekend als peulvruchten) zijn waardevol door hun hoge gehalte essentiële voedingsstoffen. Ze zijn een zeer goede optie om de cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen.

Hun significante gehalte aan oplosbare vezels draagt bij aan het verminderen van hoge cholesterol- en triglyceridenwaarden in het lichaam.

 • Ook kunnen ze bijdragen aan het voorkomen van het dichtslibben van de slagaderen.
 • Ze zijn ook een gezonde bron van koolhydraten en proteïnen.
 • Je lichaam gebruikt ze om je energieniveau op peil te houden.

3. Vette vis

Vette vis is een van de beste voedingsmiddelen om je cardiovasculaire en cognitieve gezondheid te ondersteunen.

Het valt op als grote bron van omega 3-vetzuren, een type gezonde vetten dat je helpt om je triglyceride laag te houden.

Daar komt bij, dat het antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen bevat die de negatieve werking van vrije radicalen, beschadigende moleculen die de afbreking van cellen versnellen, tegengaan.

De beste vette vissen zijn:

 • Makreel
 • Zalm
 • Tonijn
 • Sardientjes
 • Haring
 • Kabeljauw

4. Granen

Granen zijn aangemerkt als een van de beste energiebronnen voor ons lichaam en zijn een geweldige bijdrage om de lipiden in je slagaderen te verlagen.

Deze cultuurgewassen bevatten ten eerste een significante hoeveelheid oplosbare vezels, een voedingsstof die opname van slechte vetten tegengaat.

Ten tweede verlagen ze ook de glycemische index. Ze bieden zelfs een kleine hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten aan. Deze vetten staan bekend om hun positieve effecten tegen deze soorten afwijkingen.

5. Noten

Walnoten, amandelen en andere noten voorzien ons lichaam onder andere van een aanzienlijke hoeveelheid omega 3-vetzuren. Dit is een onmisbare voedingsstof die het bloed reinigt en dus de gezondheid van het hart ondersteunt.

Daarbij zijn ze ook rijk aan vezels en antioxidanten die, in de juiste verhoudingen, bijdragen aan het onder controle houden van de triglyceridewaarden.

6. Avocado’s

Het eten van avocado’s is zeer goed voor je cardiovasculaire gezondheid en het algehele welzijn van je lichaam.

Dit overheerlijke fruit is ontzettend rijk aan voedingsstoffen die ontstekingsremmend zijn en het risico op, onder andere, chronische ziekten verlagen.

Daarnaast bevat de avocado significante hoeveelheden gezonde vetten, antioxidanten en proteïnen. Zoals je misschien wel weet, zijn deze allemaal noodzakelijk voor een goede stofwisseling en schone aderen. De olie controleert hoge triglyceridewaarden en overmatige cholesterol (LDL).

7. Knoflook

Als toevoeging, zou knoflook moeten worden opgenomen in het voedingsschema van elke patiënt met dit probleem.

Knoflook draagt onder andere bij aan het reguleren van vet in het bloed. Op zijn beurt draagt het ook bij aan het elimineren van toxines.

Velen bevelen ten slotte aan om het puur en rauw te eten. Geloof het of niet, maar dit is de beste manier om te profiteren van de eigenschappen.

Lees hier het artikel:
Voordelen van het dagelijks eten van knoflook

8. Papaja

Als laatste, bevat papaja antioxidanten, vezels en natuurlijke enzymen die bijdragen aan het verteren van vetten. Tegelijkertijd reduceert het de opname van slechte vetten en triglyceriden.

Je kunt het op zichzelf eten, in vruchtensapjes in fruitsalades. Dit zijn allemaal goede manieren om het dichtslibben van je aderen te voorkomen.

Vergeet ook andere zaken niet

Houd in gedachten dat het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dieet slechts een deel is van het bestrijden van dit gezondheidsprobleem. Als toevoeging is het essentieel om voldoende water te drinken en hoge inname van gefrituurd voedsel, melkproducten en andere bronnen van verzadigde vetten te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
 • Handelsman Y, Shapiro MD. TRIGLYCERIDES, ATHEROSCLEROSIS, AND CARDIOVASCULAR OUTCOME STUDIES: FOCUS ON OMEGA-3 FATTY ACIDS. Endocr Pract. 2017 Jan;23(1):100-112. doi: 10.4158/EP161445.RA. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27819772.
 • Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646. doi: 10.1111/bph.13492. Epub 2016 May 6. PMID: 27058985; PMCID: PMC5446570.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.