Chocolade is goed voor het cognitieve functioneren

Chocolade is meer dan lekker. Het is ook nog goed voor ons.
Chocolade is goed voor het cognitieve functioneren

Laatste update: 06 februari, 2019

Als er één soort voedsel is dat we altijd met een beetje schuldgevoel eten, dan is het wel chocolade. Het is immers echt comfort food. En daarmee is het een van de grootste verleidingen waar we aan toegeven. Soms wordt het daardoor zelfs moeilijk om gewicht te verliezen.

Desondanks is er niets zo geweldig is als het eten van chocolade met mate – en ook de juiste soort chocolade.

Pure chocolade is gewoonlijk beter voor je gezondheid, maar nieuw onderzoek zegt dat zelfs een beetje melkchocolade goed is voor het lichaam.

Dit is zeker een resultaat waar iedereen blij van wordt en daarom willen we het met je delen in het artikel van vandaag.

Chocolade is goed voor het cognitieve functioneren

Je weet waarschijnlijk al dat er veel verschillende soorten zijn en ze zijn niet allemaal even gezond. Wat van een commerciële chocoladefabriek afkomstig is, is bijvoorbeeld niet zo goed voor je.

Alles waar veel suiker in zit of veel conserveringsmiddelen bevat, zal ongetwijfeld negatieve effecten hebben:

 • Ten eerste zal het je hersenfunctie verminderen.
 • Het zal ook je cholesterol verhogen.
 • Daarnaast gaat de kans op een beroerte omhoog.
 • Dit alles wordt nog erger als je een sedentaire levenswijze hebt.

Volgens dr. Georgie Crichton moet je tussen de 25 en 28 gram chocolade per dag eten.

Chocolade Hart

Je mag deze hoeveelheid een paar keer per week overschrijden. Het beste is om een chocolade te kiezen van een goede kwaliteit.

Je kunt hieronder meer informatie vinden.

Het eten van pure chocolade tijdens de zwangerschap bevordert de ontwikkeling van de foetus

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Atlanta is pure chocolade rijk aan een krachtige antioxidant met de naam flavonol.

Als een zwangere vrouw tussen de 20 en 35 gram pure chocolade per dag eet tijdens haar zwangerschap, verbetert de kwaliteit van de placenta en vermindert het risico op pre-eclampsie, een aandoening die wordt geassocieerd met hoge bloeddruk.

Interessant, niet?

Chocolade kan je beschermen tegen hartziektes en cerebrovasculaire aandoeningen

De sleutel zijn de flavanoide en mineralen zoals magnesium, die in staat zijn om de gezondheid van je hart en je hersenen te verbeteren.

 • De Universiteit van Aberdeen in Schotland heeft een 12 jaar durend onderzoek uitgevoerd, waarbij zij de gezondheid van 20.000 deelnemers in de gaten hield, onder andere een groep die 30 tot 40 gram chocolade per dag at. De rest van de deelnemers at geen chocolade en dronk ook heel weinig alcohol.
 • De resultaten waren heel interessant. Deelnemers die regelmatig een kleine hoeveelheid chocolade aten, hadden in combinatie met een redelijk actief leven een gezonder hart en hersenen.

Pure chocolade en ook melkchocolade is goed voor de cognitieve functionaliteit

Hersenen

In het begin van dit artikel vertelden we dat het dagelijks eten van chocolade met mate prima is en dat het de volgende positieve resultaten heeft:

 • Je visuele geheugen en organisatievaardigeheden zullen verbeteren.
 • Jouw werkende geheugen zal verbeteren, waardoor je vaardigheden voor het analyseren van data, het behouden van informatie en het creëren van nieuwe informatie ook zullen verbeteren.
 • Je korte- en langetermijngeheugen zullen verbeteren.

Hoe zit het met melkchocolade?

Nu vraag je je misschien af hoe je al deze voordelen kunt krijgen van een beetje pure of melkchocolade.

De onderzoekers volgenden mensen tussen de 19 en 89 jaar oud gedurende dertig jaar en ontdekten dat het resultaat heel positief was.

 • De flavonol in chocolade verbetert de verbindingen tussen de hersencellen.
 • De bloedtoevoer en kwantiteit naar de hersenen verbetert.
 • Kleine doseringen cafeïne in chocolade verbeteren de alertheid zonder het stressniveau te verhogen of veel van het lichaam te vragen.
 • Een andere interessant feit is dat cacao oliezuur bevat, een soort enkelvoudig onverzadigd vet dat helpt bij het beheersen en reguleren van LDL cholesterol. Dit is goed om in gedachten te houden.
Hardlopen

Conclusie

Samengevat is het belangrijk om te herhalen dat chocolade alleen je deze voordelen niet zal geven als je de rest van je dieet verwaarloosd en een sedentair leven leidt.

Dit eeuwenoude en heerlijke voedsel moet gegeten worden alsof het een cadeautje is van de natuur: in kleine, regelmatige hoeveelheden en in combinatie met gezonde leefgewoonten.

We weten dat je ervan zult genieten – en natuurlijk zal je gezondheid dit ook doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kerimi A, Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology. 2015.
 • Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. 2016;
 • Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017;
 • Saftlas AF, Triche EW, Beydoun H, Bracken MB. Does Chocolate Intake During Pregnancy Reduce the Risks of Preeclampsia and Gestational Hypertension? Ann Epidemiol. 2010;
 • Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MAH, Loke YK, Luben RN, Yeong JK, et al. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. 2015;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.