De voordelen van koffie en vrienden

· 2 september 2016
Behalve dat de drank zelf voordelen biedt, helpt het hele ritueel van het drinken van koffie met je vrienden je bij het vrijmaken van je geest, het verlagen van stress en het genieten van positieve ervaringen.

Er zijn slechts weinig dingen zo prettig en ontspannend als met je vrienden afspreken om samen een kop koffie of thee te gaan drinken. Al je problemen verdwijnen al snel als sneeuw voor de zon.

Geloof het of niet, maar dat kopje koffie of thee is niet langer een ritueel dat geworteld is in onze cultuur – er zijn voordelen van koffie en tijd doorbrengen met vrienden die ook goed zijn voor de hersenen en je emoties.

Als je er nog nooit over nagedacht hebt, zullen we je er in het artikel van vandaag meer over vertellen en je uitnodigen om deel te nemen aan deze gezonde activiteit, die drie geweldige elementen combineert: koffie (of thee), plezier en goede vrienden.

De sociale aspecten van koffie

Koffie is een stimulerend middel en het is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven.

We hebben alle voordelen van koffie al vaker behandeld: het maakt je ’s ochtends wakker, het verbetert cognitieve vaardigheden, het geeft je energie en het zorgt zelfs voor de lever.

Zie ook: Zeven verrassende redenen waarom koffie goed voor je is

Het zou kunnen zijn dat je nog nooit hebt nagedacht over de interessante sociale component van deze donkere drank die zo populair is onder de mensen. Laten we dit nader bespreken.

Sociale Activiteit

Een warme drank en goed gezelschap

Hier is een voorbeeld. Je bent klaar met werken en het is niet echt een goede dag geweest. Stress, zorgen en gespannen zenuwen hebben geleid tot een overschot aan cortisol, norepinefrine en noradrenaline in je bloed, waardoor de basisfuncties van je lichaam veranderen.

  • Je hart gaat sneller kloppen, je hebt buikpijn, je bent moe en je hersenen voelen trager. Voordat je naar huis gaat, bel je nog even een vriend om af te spreken om in een café nog wat koffie te drinken.
  • Je bestelt de koffie en er ontstaat langzaam een leuk gesprek. Iedere warme drank heeft een kalmerend effect op het lichaam, je ademhaling ontspant en ook de zenuwen worden minder. Je hoofdpijn verdwijnt.
  • Koffie en thee zijn ook milde stimulerende middelen. Dit zal je helpen om je te concentreren op het gesprek met je vrienden. Zonder dat je het merkt, begin je te praten over wat je dwarszit.
  • Een warme drank ontspant de spieren, terwijl cafeïne de geest stimuleert om open te staan, te communiceren en zich te openen voor positieve emoties.
  • Als je langzaam begint te lachen met je vrienden doen de endorfines de rest van het werk: je begint je beter te voelen en je problemen zien er een stuk minder ernstig uit.

We raden aan: Angst, wat is het en hoe overwin je het?

Koffie en vrienden: hoe ben je in het hier en nu

We leven in een snelle wereld die steeds veeleisender wordt. Het is makkelijker om je te richten op wat je binnen een uur moet doen of de volgende dag, dan op wat je op dit moment aan het doen bent.

Het ritueel van koffie drinken is een therapeutische sessie in het “er zijn”. Niets anders doet er meer toe en je kunt jezelf toelaten om gewoon van je drankje, de conversatie, het gezelschap en het plezier te genieten.

Dit is belangrijk om te onthouden.

Koffie en Vrienden

De kracht van emotionele ankers

Hier is een ander interessant punt. Emotionele ankers zijn specifieke momenten die de geest onderscheidt als positief en verrijkend in de opslagruimte van je geheugen, die je tijdens moeilijke moment kunt oproepen.

  • Laten we naar een ander voorbeeld kijken. Je hebt net een geweldige tijd met je vrienden gehad onder het genot van een kop koffie. Je hebt overal over gepraat, je hebt gelachen, gehuild en goed advies gegeven.
  • Al deze gemengde gevoelens blijven hangen in de hersenen en creëren ankers, momenten waarop je de volgende dag terug kunt vallen als je dag niet zo goed is.
  • Het is genoeg om alleen die momenten te herinneren die het herhalen waard zijn, want daar vindt je de grootste beloning en het eenvoudige geluk.

Ontdek: Voordelen van koffie drinken tijdens het ontbijt

Koppen Koffie

Goede momenten zijn krachtiger dan slechte

Hoewel het soms lijkt alsof het tegenovergestelde waar is, is het een feit dat je hersenen positieve en plezierige momenten opslaan om de slechte momenten te bestrijden. Positieve aspecten worden makkelijker geïntegreerd in je geheugen dan negatieve, omdat het je beter helpt aanpassen en vooruit te gaan in het leven.

  • Slechte dingen kunnen je gevangen houden. Dat is waarom het een goed idee is om je vergissingen, verlies en fouten te accepteren, om dan afstand ervan te nemen zodat de donkere schaduw je niet langer vast kan houden.
  • Iets zo simpel en positief als een ontmoeting met vrienden om koffie te drinken en te praten over de ervaringen van de dag kan een van de beste oefeningen zijn voor je hart en je geest.

Deze dingen blijven in de opslagruimte van positieve ervaringen waaruit je aanmoediging, kracht en energie kunt putten als de dingen even niet zo goed gaan.

Vertel ons, ben jij al met je vrienden koffie gaan drinken vandaag?