De voordelen van koffie en vrienden

Behalve dat de drank zelf voordelen biedt, helpt het hele ritueel van het drinken van koffie met je vrienden je bij het vrijmaken van je geest, het verminderen van stress en het genieten van positieve ervaringen.
De voordelen van koffie en vrienden

Laatste update: 09 februari, 2019

Er zijn slechts weinig dingen zo prettig en ontspannend als koffie en vrienden, en dan met name de combinatie hiervan! Je problemen lijken al snel als sneeuw voor de zon te verdwijnen onder het genot van goed gezelschap en een kop koffie (of thee).

Geloof het of niet, maar dat kopje koffie of thee is niet langer enkel een ritueel dat geworteld is in onze cultuur. Er zijn voordelen van koffie en tijd doorbrengen met vrienden die werkelijk goed zijn voor de hersenen en je stemming.

Als je er nog nooit over nagedacht hebt, zullen we je er in het artikel van vandaag meer over vertellen en je uitnodigen om deel te nemen aan deze gezonde activiteit. Hierbij worden drie geweldige elementen gecombineerd: koffie (of thee), plezier en goede vrienden.

De sociale aspecten van koffie

Koffie is een stimulerend middel en het is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven.

We hebben alle voordelen van koffie al vaker behandeld: het helpt je ‘s ochtends wakker te worden, het verbetert cognitieve vaardigheden, het geeft je energie en het heeft zelfs een goede werking op je lever.

Het zou kunnen zijn dat je nog nooit hebt nagedacht over de interessante sociale component van deze donkere drank die zo populair is onder de mensen. Laten we dit nader bespreken.

Sociale activiteit

Een warme drank en goed gezelschap

Hier volgt een voorbeeld: je bent klaar met werken en het is niet echt een goede dag geweest. Stress, zorgen en gespannen zenuwen hebben geleid tot een overschot aan cortisol en noradrenaline in je bloed. Daardoor veranderen de basisfuncties van je lichaam.

  • Je hart gaat sneller kloppen, je hebt buikpijn, je bent moe en je hersenen voelen trager. Voordat je naar huis gaat, bel je nog even een vriend om af te spreken om in een café nog wat koffie te drinken.
  • Je bestelt de koffie en er ontstaat langzaam een leuk gesprek. Iedere warme drank heeft een kalmerend effect op het lichaam, je ademhaling ontspant en verminderen het opgejaagde gevoel. Je hoofdpijn verdwijnt wellicht zelfs.
  • Koffie en thee zijn ook milde stimulerende middelen. Dit zal je helpen om je te concentreren op het gesprek met je vrienden. Zonder dat je het merkt, begin je te praten over wat je dwarszit.
  • Een warme drank ontspant de spieren en stimuleert je om open te staan, te communiceren en zich te openen voor positieve emoties.
  • Als je langzaam begint te lachen met je vrienden doen de endorfines de rest van het werk: je begint je beter te voelen en je problemen zien er een stuk minder ernstig uit.

Koffie en vrienden: hoe ben je in het hier en nu

We leven in een snelle wereld die steeds veeleisender wordt. Het is makkelijker om je te richten op wat je binnen een uur moet doen of de volgende dag, dan op wat je op dit moment aan het doen bent.

Het ritueel van koffie drinken is een therapeutische sessie. Je leert er simpelweg te “zijn.” Niets meer, niets minder. Niets doet er verder nog toe en je kunt jezelf toelaten om gewoon van je drankje, de conversatie, het gezelschap en het plezier te genieten.

Dit is belangrijk om te onthouden.

Koffie en vrienden

De kracht van emotionele ankers

Hier is een ander interessant punt. Emotionele ankers zijn specifieke momenten die de geest onderscheidt als positief en verrijkend in je geheugen. De herinneringen hieraan kun je tijdens moeilijke moment oproepen.

  • Laten we naar een ander voorbeeld kijken. Je hebt net een geweldige tijd met je vrienden gehad onder het genot van een kop koffie. Je hebt overal over gepraat, je hebt gelachen, gehuild en goed advies gegeven.
  • Al deze gemengde gevoelens blijven hangen in de hersenen en creëren ankers waarop je de volgende dag terug kunt vallen als je een slechte dag hebt.
  • Het is genoeg om alleen die momenten te herinneren die het herhalen waard zijn, want daar vindt je de grootste beloning en het eenvoudige geluk.
Koppen koffie

Goede momenten zijn krachtiger dan slechte momenten

Je hersenen lijken echt positieve en plezierige momenten op te slaan juist omdat ze positief zijn. Je kunt deze gebruiken om het slechte gevoel omtrent de slechte momenten te bestrijden

Wanneer je mentale welzijn in orde is, worden positieve aspecten makkelijker geïntegreerd in je geheugen dan negatieve. Dit omdat het je helpt aan te passen aan veranderende omstandigheden en vooruit te gaan in het leven.

  • Slechte dingen kunnen je gevangen houden. Daarom is het een goed idee s om je vergissingen, verlies en fouten te accepteren en er vervolgens afstand van te nemen. Zo kan de donkere schaduw je niet langer vasthouden.
  • Iets simpels en positiefs als een ontmoeting met vrienden om koffie te drinken en te praten over de ervaringen van de dag, is dus een uitermate geschikte oefening voor je geest.

Deze dingen blijven in de opslagruimte van positieve ervaringen. Daaruit kun je aanmoediging, kracht en energie putten als het leven even niet zo goed gaat.

Vertel ons, ben jij al met je vrienden koffie gaan drinken vandaag? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.