Zeven verrassende redenen waarom koffie goed voor je is

Het drinken van koffie kan je humeur verbeteren en depressie tegengaan. Daarnaast kan het de ontwikkeling van bepaalde degeneratieve ziektes vertragen.

Naast water is koffie over de hele wereld de op één na populairste drank. Door de geschiedenis heen hebben veel mensen dankzij de heerlijke smaak en de stimulerende werking een voorkeur voor deze drank.

Tot een aantal jaar geleden werd er echter gedacht dat koffie door het cafeïnegehalte ernstige bijwerkingen kon veroorzaken. Gelukkig toont recent onderzoek aan dat een matige consumptie van deze heerlijke drank juist heel veel voordelen biedt voor het lichaam, omdat de drank verrassend veel voedingsstoffen bevat.

Voor de meeste mensen is het drinken van koffie een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse routine, zonder te weten op welke manieren deze gewoonte allemaal gunstig is voor hun lichaam. Sommige mensen vermijden het drinken van deze drank, omdat ze denken dat het slecht voor ze is.

Om de mysteries achter deze geweldige drank te ontrafelen, hebben we het in dit artikel over de geweldige redenen waarom koffie juist goed voor je is en waarom iedereen wel een klein beetje koffie kan gebruiken in zijn leven.

 1. Het is rijk aan antioxidanten

Koffie Drinken

Een van de voornaamste voordelen die deze drank biedt is het hoge gehalte antioxidanten. De antioxidanten in koffie kunnen makkelijker door het lichaam worden opgenomen dan de antioxidanten uit groente en fruit.

Dit zijn krachtige moleculen wiens doel het voornamelijk is om de schade die vrije radicalen veroorzaken te beperken. Vrije radicalen zijn vaak de boosdoener voor meerdere chronische aandoeningen en tekenen van vroegtijdige veroudering.

Lees ook: 5 oorzaken van vroegtijdige veroudering

2. Je energieniveau gaat ervan omhoog

Dit is waarschijnlijk het bekendste voordeel dat koffie biedt, dankzij de boost die je ervan krijgt wanneer je tot laat door moet werken of wakker moet blijven om te leren voor een examen.

Cafeïne, een van de hoofdingrediënten in deze drank, heeft een stimulerend effect op de hersenen dat kan helpen om je concentratie- en prestatievermogen te verbeteren.

3. Het verkleint de kans op diabetes type 2

Bloedsuiker

Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen worstelen met problemen die geassocieerd zijn aan diabetes type 2Deze chronische aandoening wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel en kan worden voorkomen door een matige consumptie van koffie.

Een studie die gepubliceerd werd door de American Chemical Society toont aan dat mensen die tot wel vier kopjes koffie per dag drinken tussen de drieëntwintig en vijftig procent minder kans hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2.

4. Het beschermt je lever

Je lever is een orgaan dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van belangrijke taken die gunstig zijn voor de gezondheid van je hele lichaam. Dit orgaan kan echter trager worden en chronische aandoeningen ontwikkelen, zoals hepatitis en leververvetting.

Een studie uitgevoerd door de Duke School of Medicine in Singapore toont aan dat het drinken van vier kopjes koffie per dag het risico op leververvetting kan verlagen.

Weer een andere studie die in 2006 gepubliceerd werd toont aan dat mensen die minstens één kopje koffie per dag drinken minder kans hebben om cirrose te ontwikkelen.

5. Koffie verbetert je gemoedstoestand

Gezellig Koffie Drinken

De National Institute of Health in de VS geeft aan dat mensen die met mate koffie drinken tien procent minder kans hebben om te lijden aan depressie of negatieve emoties.

Volgens de auteur van deze studie, Honglei Chen, zou dit effect te danken kunnen zijn aan het gehalte antioxidanten.

6. Het kan helpen om de gezondheid van je hersenen te verbeteren

De antioxidanten en andere essentiële voedingsstoffen die deze drank bevat kunnen je kans op het ontwikkelen van ziektes als Alzheimer of dementie aanzienkijk verkleinen.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Zuid-Florida en de Universiteit van Miami toont aan dat het bij mensen van 65 jaar of ouder die grotere hoeveelheden cafeïne in hun bloed hadden tot wel twee tot vier jaar langer duurt voordat ze Alzheimer ontwikkelen dan bij mensen die geen koffie drinken.

Hoewel het drinken van deze drank de ontwikkeling van Alzheimer niet zal tegengaan als deze eenmaal al begonnen is, kan het er wel voor zorgen dat deze ontwikkeling in eerste instantie pas veel later op gang komt.

7. Koffie is een geweldig hulpmiddel voor je schoonheid

Koffie om te Scrubben

Zowel door koffie te drinken als door het uitwendig op je huid te gebruiken kun je profiteren van enkele geweldige schoonheidsvoordelen.

Toen eenmaal werd ontdekt dat koffie kan helpen om cellulite tegen te gaan en dode huidcellen te verwijderen, besloten meerdere cosmetische bedrijven koffie te gebruiken als basisingrediënt voor meerdere producten.

Wanneer je cafeïne op de huid aanbrengt, kan het de bloedsomloop verbeteren en je lichaam beschermen tegen de vroegtijdige ontwikkeling van rimpels en onzuiverheden.

Heb je nog meer redenen nodig om vandaag nog te beginnen met het drinken van koffie? Deze natuurlijke drank is zowel op het gebied van je gezondheid als je schoonheid hartstikke goed voor je. Het enige wat belangrijk is, is dat je gepaste hoeveelheden consumeert en natuurlijk alleen wanneer cafeïne geen negatieve reacties bij je opwekt.

Bekijk Ook