Hindoe-kooktips die kunnen helpen bij gewichtsverlies

De Indiase keuken wordt gekenmerkt door de vele specerijen die erin gebruikt worden. En het zijn deze pittige specerijen die ons kunnen helpen om makkelijker af te vallen.
Hindoe-kooktips die kunnen helpen bij gewichtsverlies

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Sommige mensen zeggen dat een Indiaas dieet aanhouden je kan helpen om binnen een maand een paar kilo’s kwijt te raken. Deze Hindoe-kooktips zullen je echter niet alleen helpen om af te vallen; ze zullen er ook voor zorgen dat je je gezonder voelt.

Wil je weten over welke tips we het hebben? Blijf dan doorlezen!

Informatie over de Indiase keuken

Indiaas eten

Het is belangrijk om het een en ander te weten over de Indiase keuken. Door meer te weten, zul je beter in staat zijn om deze gewoontes in je dieet op te nemen en uiteindelijk zal deze informatie je helpen om gewicht te verliezen.

 • Combineer koolhydraten niet met eiwitten.
 • Ga altijd voor goed voedsel. Kwaliteit is het belangrijkste, niet kwantiteit.
 • Eet bruine rijst en groenten.
 • Eet drie maaltijden per dag en een snack met gedenatureerde yoghurt of fruit, maar alleen als je echt honger hebt.
 • Kauw honderd keer per hap. Dit is goed voor de spijsvertering.
 • Drink dagelijks twee liter water en groene thee.
 • Eet vers fruit, met name citrus.
 • Doe aan lichaamsbeweging. Je kunt het beste dagelijks veertig minuutjes gaan wandelen.

Welke producten gebruik je voor deze Hindoe-kooktips?

Indiase recepten zijn beïnvloed door veel verschillende culturen. Dit zijn culturen als de Mongoolse, Portugese en Engelse cultuur. Het gevolg hiervan is een keuken die veel persoonlijkheid heeft.

De Indiase keuken valt vooral op vanwege de grote verscheidenheid aan specerijen en kruiden die men gebruikt. Men zegt dat mensen uit India beter in staat zijn om smaken te herkennen dan mensen die geboren zijn in het westen.

Indiaas eten verschilt ook van de rest omdat er geen gebruik wordt gemaakt van rundvlees. Binnen het hindoeïsme zijn koeien namelijk heilig.

Bovendien eet men niet zoveel zuivelproducten. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een soort boter die ook wel ghee genoemd wordt. Ook consumeren ze een traditionele yoghurtdrank, genaamd lassi.

Andere ingrediënten die vaak gebruikt worden zijn rijst, kip en lamsvlees en bovendien worden er veel vegetarische gerechten gegeten. Dit komt doordat veel Hindoes het ‘geen geweld’-principe nastreven, wat inhoudt dat ze liever geen vlees eten.

Enkele verschillende manieren waarop men de gerechten bereidt zijn:

 • Vagar: koken met veel specerijen.
 • Tandoor: voedsel marineren met specerijen en yoghurt en het daarna koken in de oven.
 • Korma: koken op hete kolen. Dit soort gerechten heeft een vrij dikke consistentie. Dit komt doordat er ook yoghurt, melk of room aan deze gerechten wordt toegevoegd.
 • Dhungar: gestoomde gerechten.
 • Dhum: het eten wordt bedekt met hete kolen.

Hindoe-kooktips die kunnen helpen bij gewichtsverlies

Hindoestaanse keuken

In India, een van de grootste landen ter wereld, bestaat er een sterke relaties tussen voedsel en het welzijn van mensen.

Deze relatie heeft zowel betrekking op de alternatieve geneeskunde als op gewichtsverlies. Dit komt doordat voedsel zelf het medicijn is. Het kan ons helpen gezond en sterk te zijn.

Zoals we eerder ook al zeiden, gebruikt men bij het bereiden van Hindoestaanse gerechten een hoop specerijen. Enkele voorbeelden zijn curry, kardemom en komijn.

Deze specerijen stimuleren het lichaam, verhogen de kerntemperatuur van het lichaam en bevorderen gewichtsverlies. Dit is de reden waarom deze Hindoe-kooktips ons kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Enkele Hindoe-kooktips omvatten vooral het gebruiken van specerijen en kruiden. Om je dieet echter zo gevarieerd mogelijk te kunnen maken, bieden we een paar verscheidene opties.

Kurkuma

Kurkuma om gewicht te verliezen

Deze donkergroene blaadjes kunnen worden gebruikt voor zowel salades als sauzen en ze kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten.

De blaadjes kunnen ervoor zorgen dat je maag en darmkanaal naar behoren functioneren. Ook kunnen ze helpen om je gewicht te behouden of gewichtsverlies te bevorderen. Tegelijkertijd hebben kurkumablaadjes geneeskrachtige eigenschappen.

Zo kunnen ze worden gebruikt om diarree en diabetes te behandelen.

Dahl

Dahl is een traditioneel Indiaas gerecht. Het bevat erwten, linzen en bonen en wordt meestal geserveerd met rijst of Chapati.

Dahl is rijk aan eiwitten, waardoor het een zeer verzadigend gerecht is. Ook wordt het langzamer verteerd dan andere gerechten.

Dit betekent natuurlijk dat je minder snel honger zult krijgen nadat je dit gerecht hebt gegeten en dit is ook behulpzaam bij gewichtsverlies.

Koriander

Koriander om gewicht te verliezen

Koriander is een aromatisch kruid dat vochtafdrijvende eigenschappen heeft. Het kan het lichaam helpen om vocht en gifstoffen via de urine af te drijven. Koriander behoort tot dezelfde familie als peterselie en selderij.

Binnen de alternatieve geneeskunde wordt het kruid ook wel gebruikt om darmgas te verminderen, buikontstekingen te remmen en bloed te zuiveren.

Peulvruchten en granen

Peulvruchten kun je zowel gepeld als gespleten eten, zodat ze makkelijker te verwerken zijn.

In relatie tot granen vormt rijst hoe dan ook de basis voor de Indiase keuken. De meest gebruikte rijstsoort is basmatirijst. Basmatirijst bevat veel vezels en zorgt ervoor dat je sneller vol zit. Je kunt ook tarwe, maïs of gierst gebruiken.

Drankjes

Kokosmelk om gewicht te verliezen

Goed gehydrateerd blijven zorgt ervoor dat je je eetlust beter kunt controleren. Soms is het zelfs zo dat we denken dat we honger hebben, terwijl we eigenlijk alleen dorst hebben.

Om twee liter water per dag binnen te krijgen en ervoor te zorgen dat je lichaam goed gehydrateerd blijft, kun je enkele van de volgende Indiase drankjes proberen:

 • lassi (vloeibare yoghurt)
 • chai (thee met specerijen)
 • ninmu Pani (limonade)
 • kokoswater

Tot slot is het belangrijk om te weten dat er in relatie tot de Ayurvedische keuken drie soorten dosha’s bestaan en elk van deze dosha’s is verbonden aan een bepaald lichaamstype. 

Door te weten welk lichaamstype je zelf hebt, zal het makkelijker zijn om te achterhalen welke gerechten je het beste kunt eten. Bovendien kan het je helpen te achterhalen welk voedsel je het beste kunt vermijden. Dit is allemaal goed voor je welzijn en gewichtsverlies.

Vata

Iemand die een slanke en sierlijke bouw heeft. Dit soort mensen hebben meestal de hele tijd door honger en hebben een onregelmatige spijsvertering.

Deze mensen worden aangeraden om zwaardere gerechten te eten. Dit zijn gerechten als:

 • soep
 • stoofpot
 • pasta met saus

Pitta

Iemand die een gemiddelde bouw heeft. Deze mensen hebben vaak intense honger en dorst. Ze raken gefrustreerd als hun eten niet op tijd komt en hebben vaak de neiging om meer te eten.

Deze mensen worden aangeraden om salades te eten en koude drankjes te drinken. Ze zouden zware gerechten of vlees moeten vermijden.

Kapha

Iemand die een vrij stevige bouw heeft. Deze mensen hebben een vrij trage spijsvertering en een middelmatige eetlust. Ze zouden melkproducten, zoetigheid en vettigheid moeten vermijden. Deze mensen kunnen beter veel fruit en groente eten.

Ze worden aangeraden om het volgende te eten:

Pas deze Hindoe-kooktips toe, en je zult niet alleen heerlijk eten maar ook gewicht te verliezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401.
 • Chin KY. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther. 2016 Sep 20;10:3029-3042.
 • Silva F, Domingues FC. Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):35-47.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.