Tips om gas en indigestie te voorkomen

Indigestie is een vervelende storing van de spijsvertering die vaak wordt veroorzaakt door te snel te eten. Je kunt gelukkig zelf actie ondernemen om gasvorming en andere problemen te helpen voorkomen.
Tips om gas en indigestie te voorkomen

Laatste update: 28 januari, 2021

Iedereen heeft soms wel eens last van oncomfortabele indigestie, buikpijn en onaangenaam gas. Het is erg goed mogelijk dat je sommige van deze ongemakken een keer ervaren hebt en je hebt het mogelijk zelfs regelmatig. Over het algemeen gebeurt dit wanneer je lichaam voedsel niet goed verteert en als gevolg zal je lichaam langzamer werken, neemt het meer tijd en kan dit zelfs gepaard gaan met andere symptomen.

Indigestie

Men zegt dat je een ‘slechte spijsvertering’ hebt wanneer dit regelmatig of zelfs maandenlang elke dag gebeurt. Daarentegen gebeurt indigestie af en toe, houdt over het algemeen minder lang aan en is makkelijker om te behandelen. Daarnaast kunnen darmgassen ook iets zijn dat erg regelmatig gebeurt, omdat deze samengaan met een slechte spijsvertering en indigestie.

Last hebben van darmgassen is oncomfortabel voor iedereen en nog meer als het probleem chronisch is. Deze problemen worden mogelijk veroorzaakt door je levensstijl en daardoor kunnen een paar veranderingen je al helpen om deze vervelende problemen te voorkomen.

Voorkom emotionele stress of rusteloosheid

Voor het geval je het nog niet wist, willen we je erop wijzen dat je maag erg gevoelig is voor emotionele problemen.

Wanneer iemand aan stress lijdt of een gestreste periode of depressie heeft, dan lijdt zijn maag hier ook onder.

Hierdoor kan deze persoon mogelijk pijn voelen en ontstekingen, indigestie en zelfs gas hebben. Een emotioneel gebalanceerd leven leiden, zal je spijsvertering ook helpen.

Eet goed

Salade

Leren hoe je goed kan eten is een van de belangrijkste punten om indigestie en gas te voorkomen. Wanneer je je voedsel niet goed kauwt, zal je spijsvertering langzamer worden, omdat je lichaam harder moet werken om het te verteren. Als je snel eet, zal je veel lucht doorslikken en op die manier beginnen gassen te vormen.

Het is belangrijk om langzaam te eten. Kauw je voedsel goed, zodat je speeksel de spijsvertering kan vergemakkelijken en je ook een meer verzadigd gevoel zal hebben.

Het is ook belangrijk om niet te veel water te drinken tijdens maaltijden, omdat dit zuren neutraliseert, waardoor de spijsvertering mogelijk moeilijker wordt.

Rust een klein beetje na het eten

Het is een goed idee om te ontspannen en je maag alle energie te geven die het nodig heeft voor een goede spijsvertering.

  • Vermijd fysieke beweging direct na het eten en rust een klein beetje. 
  • Het is een goed idee achterover te leunen op een bank of in een stoel.
  • Het is niet gezond om lang te slapen nadat je gegeten hebt.

Neem medicijnen in op een volle maag

Medicijnen

Veel medicijnen kunnen indigestie veroorzaken, dus dat is de reden dat je ze zoveel mogelijk moet vermijden. Als je dagelijks medicijnen in moet nemen, dan kan je dit het beste op een volle maag doen om ongemak te voorkomen. Raadpleeg uiteraard wel de bijsluiter.

Volg een gezond dieet

Je dieet is fundamenteel voor het hebben van een goede spijsvertering en het voorkomen van gas. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die erg zwaar voor je maag kunnen zijn. Deze kan je het beste vermijden.

Als je regelmatig last hebt van gas of indigestie, dan kan je het beste voedingsmiddelen uit je dieet halen die heet, zurig en vettig zijn of veel vezels bevatten of elk ander soort dat problemen kan veroorzaken vermijden. Je zou ook alcohol, tabak, koolzuurhoudende dranken en junkfood moeten vermijden.

Eet niet voordat je naar bed gaat

Eten voor het Slapen

Veel mensen hebben de slechte gewoonte om te eten voordat ze naar bed gaan en dit kan erg zwaar zijn voor hun spijsvertering. Tenminste drie uren voordat je naar bed gaat eten is altijd aanbevolen.

Onthoud…

  • Al deze tips in je dagelijkse leven toepassen kan je helpen om je spijsvertering te controleren en gedag te zeggen tegen gas en indigestie. Onthoud dat het ook een goed idee is om een aantal natuurlijke remedies te gebruiken om deze twee problemen te bestrijden. Gember en citroen kunnen twee uitstekende bondgenoten zijn om gas te bestrijden en ze kunnen daarnaast ook indigestie verlichten.
  • Onthoud ook dat maag- en spijsverteringsproblemen erg serieus genomen zouden moeten worden als ze vaak voorkomen. Als je meer dan twee keer per week last hebt van buikpijn, indigestie en gas, dan zou je contact op moeten nemen met een dokter. Dit kan namelijk het gevolg zijn van een groter probleem, zoals het prikkelbaredarmsyndroom, een leverinfectie of voedselallergieën. In het ergste geval kan het ook een teken van een soort kanker zijn.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.