12 voedingsmiddelen om je lever te versterken

4 oktober 2018
Het optimaliseren van je leverfunctie kan zo simpel zijn als het toevoegen van wat ideale voedingsmiddelen aan je dieet en het opgeven van schadelijke gewoontes, zoals roken en drinken. Probeer deze gezonde voedingsmiddelen eens uit!

De lever is het op een na grootste orgaan in het menselijk lichaam en je leven en gezondheid zijn ervan afhankelijk. Je lichaam elimineert gifstoffen door je lever en filtert je bloed en weerhoudt schadelijke componenten van het aantasten van andere delen in je lichaam. Vandaag zullen we je vertellen over de beste voedingsmiddelen om je lever te versterken.

Het belang van je leverLeverfunctie

Je onderschat je lever misschien en denkt dat het gewoon ‘nog een orgaan’ is, samen met je longen, maag en hart. Echter, zijn werk is net zo belangrijk als het rondpompen van je bloed of je zuurstofvoorziening.

  • Je lever heeft de zware taak van het elimineren van gifstoffen die zich ophopen in je lichaam. Dit betekent dat je lichaam schoon blijft dankzij je lever. Problemen treden op wanneer hij overbelast wordt: wanneer het te veel ‘afval’ te verwerken heeft, wordt het orgaan vervuild en kan het zijn taak niet meer uitvoeren. Dit resulteert in verschillende ziektes en symptomen.
  • Je lever is ook verantwoordelijk voor het produceren van gal, een andere manier om je lichaam te ontgiften en vet en eiwitten te onttrekken uit het eten dat je consumeert. Als het orgaan niet goed werkt, heeft je lichaam geen manier om zichzelf schoon te maken of om voedingsstoffen op te nemen.
  • Je ogen, brein, hart en nieren zijn afhankelijk van je lever functie. Je bloed moet alcohol en medicatie kwijt zien te raken.
  • Het speelt een belangrijke rol in het vernietigen van zieke rode bloedcellen, het afbreken van insuline en hemoglobine, en ook het opslaan van vitaminen en mineralen.

Nu kun je zien waarom het ’t belangrijkste orgaan in het lichaam wordt genoemd.

Lees ook:

8 voedingsmiddelen die op natuurlijke wijze je lever reinigen

Voeding om je lever te versterken

Het aanhouden van een gezond dieet is belangrijk om je lever de mogelijkheid te geven minder te werken en dus efficiënter te zijn in het elimineren van gifstoffen en het afbreken van vetten.

De eerste symptomen die optreden wanneer je lever overbelast is, zijn:

  • Hoofdpijn
  • Gewichtstoename
  • Slechte adem
  • Moeheid
  • Allergieën
  • Voedselallergieën

Hier zijn wat van de voedingsmiddelen die we aanbevelen om deze problemen te voorkomen en je lever te versterken:

KnoflookKnoflook

Knoflook is goed voor je, op vele manieren. Om er een paar uit te lichten: het bevat zwavel, wat je leverenzymen activeert en het proces van het elimineren van gifstoffen versnelt.

Het bevat ook allicine en selenium, voedingsstoffen die je lever beschermen en helpen bij de ontgifting.

Grapefruit

Grapefruit is een goede bron van vitamine C en antioxidanten. Beiden zijn nodig voor het reinigen van je lever.

Dit fruit stimuleert ook de productie van enzymen en ondersteunt het functioneren van de lever, terwijl het het verbranden van vet versnelt in plaats van dat je lichaam het opslaat.

Linzen

Linzen zijn een van de beste peulvruchten om je lever te versterken, dankzij hun hoge waarden van een aminozuur genaamd arginine.

Dit component helpt je om je lichaam vrij te maken van ammonia, wat een gifstof is die tot neurologische problemen zoals verwarring en vermoeidheid leidt.

Kruisbloemige groenten

De groentefamilie bevat bijvoorbeeld broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool, naast andere.

Dit zijn krachtige manieren om je lever te ontgiften, omdat ze chemische componenten bevatten die helpen om gifstoffen te neutraliseren.

Rokers wordt bijvoorbeeld aanbevolen om deze groenten te eten om hun lichaam te helpen om af te komen van de nitrosaminen die worden gevonden in sigarettenrook.

Groene theeGroene Thee

Groene thee staat erom bekend dat het vol zit met antioxidanten. Het kan opgehoopt vet in je lever doen afnemen en daardoor bijdragen aan het goed functioneren van je lever.

Het is perfect als je slanker wilt worden en schade wilt voorkomen die wordt veroorzaakt door gifstoffen.

Tomaten

Naast dat ze heerlijk en hydraterend zijn, bevatten tomaten ook een krachtige leverreiniger genaamd glutathion.

Ze voorzien je ook van glycogeen, wat je beschermt tegen kankersoorten zoals huid-, borst-, long- en leverkanker.

Bladgroenten

Rucola, spinazie en snijbiet (om er een paar te noemen) zijn groentesoorten die je niet kunt missen.

Het zijn goede ‘reinigers’ die de effecten van zware metalen neutraliseren die anders je lever zouden beschadigen. Ze wakkeren ook de aanmaak van gal aan en elimineren pesticiden en herbiciden die je consumeert met bepaalde producten.

Andere ‘minder effectieve’ bladgroenten zijn bijvoorbeeld mosterdbonen, bieten en andijvie.

Citroenen

Deze citrusvrucht heeft zo veel voordelen voor je gezondheid dat je het altijd in huis zou moeten hebben. Samen met zijn superkrachten heeft het ook de capaciteit om je lever te reinigen en het ontgiften te stimuleren.

Daarnaast stimuleert citroen in gekookt water, ingenomen op een lege maag, de productie van gal en de spijsverteringsbewegingen en maakt je maag en dikke darm schoon.

Avocado

Dit lekkere fruit ondersteunt de gezondheid van je lever door het te beschermen tegen overbelasting door de gifstoffen in het voedsel dat je eet.

Het eten van één avocado per week kan dit orgaan genezen wanneer het beschadigd is. Probeer het in plaats van mayonaise of als een snack!

KurkumaKurkuma

Kurkuma heeft een herkenbare smaak en geur. Het is een van de ‘favorieten’ van je lever, omdat het helpt bij het ontgiften en het afrekenen met kankerverwekkende cellen.

Voeg het toe aan je salade, pasta, of soep!

Misschien ook interessant om te lezen: Ongelofelijke voordelen van kurkumasap

Walnoten

Deze noot geeft je een goede dosis arginine, glutathion en omega 3-vetzuren (die worden gezien als ‘goede’ vetten).

Walnoten ontgiften je lever van problemen veroorzaakt door ammonia, voorzien je bloed van zuurstof en helpen om je lever te versterken.

Bieten

Bieten zijn een krachtige bloedreiniger en hebben de capaciteit om zware metalen te absorberen die je lichaam binnenkomen door middel van voedsel of de lucht die je inademt.

Als je een salade van bieten en wortels neemt (beiden rauw), verdubbel je de voordelen van deze groente, omdat ze beiden bètacaroteen en flavonoïden bevatten, samen met andere helende voedingsstoffen.

Waar wacht je nog op? Voeg deze geweldige voedingsmiddelen dus zo snel mogelijk toe aan je dieet om je lever te versterken!