Welke voedingsmiddelen bevatten een grote hoeveelheid kalium?

Wanneer we over kalium spreken, dan denken we vooral aan bananen. Toch zijn er nog andere groenten, fruitsoorten en kruiden die ook een grote hoeveelheid van dit mineraal te bieden hebben.
Welke voedingsmiddelen bevatten een grote hoeveelheid kalium?
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 01 oktober, 2021

Wanneer men je zegt dat je meer kalium moet eten, dan denk je waarschijnlijk automatisch aan bananen. Maar er zijn nog andere voedingsmiddelen die ook deze voedingsstof bevatten. Het is dus interessant om te weten welke voeding een grote hoeveelheid kalium bevat.

Kalium speelt een rol in vele lichaamsfuncties. Maar je zal het dus niet zat worden voortdurend hetzelfde te moeten eten om de optimale hoeveelheid kalium te verkrijgen. In het volgende artikel vind je meer informatie.

Wat is kalium en wat doet het?

In feite is kalium een urineafdrijvend mineraal. Het is verantwoordelijk voor de afvoer van het teveel aan vloeistof en zout uit het lichaam. Een tekort aan kalium zal dus vochtophoping, zwellingen en een hoge bloeddruk veroorzaken.

Als je veel zout eet of gedurende de dag onvoldoende water drinkt, dan is het fundamenteel dat je voeding eet die dit mineraal bevat.

Een ernstig gebrek aan kalium kan aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Voorbeelden zijn beschadiging van het zenuwstelsel, nierschade of hartcomplicaties.

Want dankzij dit mineraal zijn de cellen goed gehydrateerd, gezond en gevoed. Dat komt omdat kalium ook helpt om gifstoffen te verwijderen.

Het favoriete mineraal van sporters

Grote hoeveelheid kalium voor sporters

Kalium is uitermate belangrijk met betrekking tot trainingen en sportbeoefening. Dit is de reden dat je sporter (tennisspelers bijvoorbeeld) tijdens een match of voor of na een wedstrijd een banaan ziet eten. Dat is eigenlijk heel normaal.

Want kalium verschaft energie. Bovendien vult het de voorraad vloeistoffen en elektrolyten weer aan die verloren gaan wanneer we transpireren. Het helpt ook bij de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast is het nodig voor de samentrekking van de spieren en het herstel na een inspanning.

En dat is nog niet alles. Deze voedingsstof wordt ook aangeraden aan mensen met hartproblemen of een hoge bloeddruk. Want het regelt het hartritme en de arteriële druk. Tegelijkertijd voorkomt het ook aritmie.

Een ander voordeel van een dieet dat veel kalium en weinig natrium bevat, is dat het de gezondheid van je nieren beschermt. Dit komt omdat het de bloeddoorstroming verbetert en het mogelijk maakt dat het bloed beter gefilterd wordt. Bovendien voorkomt het ook de vorming van nierstenen.

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen aan dit mineraal verbonden:

 • Het is tenslotte ook bekend als een uitstekende antioxidant. Want het bindt zich aan de vrije radicalen en schakelt ze uit.
 • Bovendien helpt het de demineralisatie van de botten en osteoporose te voorkomen. Het doet dit door de afvoer van calcium als gevolg van het plassen tegen te houden.
 • Een laatste voordeel van kalium is dat het ook de functie heeft om maagsappen te produceren. Deze sappen maken deel uit van bepaalde stofwisselingsprocessen zoals de afscheiding van insuline en het in evenwicht houden van de vloeistoffen in het lichaam.

Welke voedingsmiddelen bevatten een grote hoeveelheid kalium?

De aanbevolen dagelijkse dosis kalium is voor volwassenen tussen 3000 en 4000 milligram.

Het is goed om weten dat alle voedingsmiddelen in hun natuurlijke staat meer kalium dan natrium bevatten. Maar als ze bepaalde behandelingen ondergaan, dan verandert deze verhouding.

Om die reden moet je meer van de eerste soort innemen en minder van de tweede. Hoe doe je dit? Je behaalt dit resultaat door middel van een evenwichtig dieet dat uit enkele van de volgende voedingsmiddelen bestaat die een grote hoeveelheid kalium bevatten.

1. Snijbiet, een groente met een grote hoeveelheid kalium

Snijbiet bevat een grote hoeveelheid kalium

Allereerst stellen we je snijbiet voor. Deze heerlijke groente bevat veel vitaminen. Bovendien kan je het op verschillende manieren eten, in cakes, soepen of op broodjes.

 • Het is één van de voedingsmiddelen met het meeste kalium. Elke 100 gram (rauw) bevat 380 milligram kalium.
 • Eén kop snijbiet bevat ongeveer 200 gram. Het is dus niet zo moeilijk om het aan je dagelijkse voeding toe te voegen.

2. Avocado

Deze vrucht bevat een grote hoeveelheid magnesium, vezels, vitamine E en kalium. Bovendien heeft het een positief effect op het zenuwstelsel, het hart en de huid.

 • Het is ook een ideaal middel voor angstgevoelens, depressie en slapeloosheid.
 • Daarnaast vermindert het bloedarmoede en verlicht het de symptomen van gastritis en maagzweren. Het vermindert ook menstruele pijn.

3. Cherimoya

Cherimoya bevat een grote hoeveelheid kalium

Men beschouwt deze tropische vrucht als één van de meest volledige fruitsoorten die bestaan. Het bezit tientallen geneeskrachtige eigenschappen. Bovendien verschaft elke 100 gram ons 382 milligram kalium.

 • Je kan het als nagerecht eten of combineren in een zoete lekkernij.
 • Cherimoya bevat ook eiwitten, calcium, ijzer, fosfor en vitamine B1, B2 en B6.

4. Tijm

Vele aromatische kruiden bevatten veel kalium. Tijm is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de mediterrane keuken. Bovendien bevat het ook etherische thymololie, flavonoïden, aminozuren, calcium, ijzer en vitamine C.

Met tijm kan je infectieziekten in het ademhalingsstelsel behandelen. Het is ook een erg krachtig natuurlijk antibioticum. Bovendien verhoogt het je afweermechanismen en maakt het een eind aan indigestie. Het werkt ook ontstekingsremmend (dit maakt het een ideaal middel om menstruele pijn te verminderen).

5. Mariadistel

Mariadistel bevat een grote hoeveelheid kalium

Deze plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en uit Centraal Europa. Eeuwenlang wordt het al als medicijn gebruikt. Want het heeft de volgende effecten:

 • Behandeling van chronische aandoeningen van de galblaas en de lever.
 • Het verlaagt de bloedsuikerspiegel.
 • Deze plant houdt de vorming van nierstenen tegen.
 • Het vermindert het cholesterol.
 • Bovendien is het een krachtig vitaminecomplex dat vooral wordt aanbevolen aan vrouwen die net bevallen zijn.

Uit elke 100 gram mariadistel, kan je 400 milligram kalium binnen krijgen.

6. Basilicum

Dit is één van de kruiden die je wellicht in je keuken hebt. Je gebruikt het om je gerechten op smaak te brengen en een lekkere geur te geven.

Het komt oorspronkelijk uit India (maar het is overal ter wereld bekend). Basilicum bevat veel flavonoïden, vitamine B1 en E, etherische oliën en mineralen zoals kalium.

Zijn eigenschappen zorgen voor de volgende effecten:

 • Het vermindert spierkrampen (het kalmeert maagpijn);
 • Basilicum werkt stimulerend (het helpt bij de vertering).
 • Het vervult de natuurlijke lichaamsbehoeften (het verbetert de eetlust);
 • Bovendien houdt het braken tegen;
 • Het is een antistollingsmiddel;
 • En het helpt om een hoge bloeddruk te voorkomen of te verlagen.

7. Aardappelen

Aardappelen bevatten een grote hoeveelheid kalium

We eindigen met aardappelen. Dit is een voedingsmiddel dat we op duizend verschillende manieren kunnen eten. Ze maken deel uit van zowel het Amerikaanse als het Europese voedingspatroon. Ze verschaffen ons ook een grote hoeveelheid kalium.

Elke 100 gram aardappelen bevat minstens 418 milligram van dit mineraal. We raden je aan om ze gestoomd, gekookt of gebakken te eten. Eet ze niet gefrituurd of gezouten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Murray D., Miller KC., Edwards E., Does a reduction in serum sodium concentration or serum potassium concentration increase the prevalence of exercise associated muscle cramps? J Sport Rehabil, 2016. 25 (3): 301-4.
 • Elliott TL., Braun M., Electrolytes: potassium Disorders. FP Essent, 2017. 459: 21-28.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.