6 dingen die hoog cholesterol veroorzaken

Hoewel je over sommige factoren die van invloed zijn op je cholesterolgehalte, geen invloed hebt, kan het nooit kwaad om bepaalde gewoonten te verbeteren en een actief leven te leiden, om ernstigere problemen in de toekomst te kunnen voorkomen. 
6 dingen die hoog cholesterol veroorzaken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoog cholesterol is een aandoening die de gezondheid van je hart in gevaar kan brengen. Het zorgt er namelijk voor dat er schadelijke stoffen aan je aderwanden blijven kleven. Wat zijn nu echter de dingen die hoog cholesterol veroorzaken?

Cholesterol is een vetsoort die van nature wordt uitgescheiden door je lever. Hij ondersteunt de cellulaire activiteiten van je hele lichaam. Bovendien heeft je lichaam cholesterol nodig voor de vorming van gal, de hormoonproductie en andere belangrijke taken.

Helaas beginnen er echter problemen te ontstaan ​​wanneer je lichaam te veel slecht cholesterol (LDL) in zich opneemt of niet langer in staat is om het te synthetiseren of naar behoren te gebruiken.

Als gevolg hiervan wordt je risico op aderverkalking groter. In ernstige gevallen kunt je een hartaanval krijgen, leverproblemen ontwikkelen en andere problemen ervaren die de kwaliteit van je leven verminderen.

Het meest zorgwekkende feit is dat veel mensen hoog cholesterol negeren. Ze zijn zich niet bewust van de dingen die een verhoging in het cholesterolgehalte zouden kunnen veroorzaken. Daarom willen wij van deze kans gebruiken maken om je iets meer te vertellen over enkele van de dingen die hoog cholesterol veroorzaken.

1. Eetgewoonten

Slechte voeding is een van de dingen die hoog cholesterol veroorzaken

Je eetgewoonten kunnen veel invloed hebben op je cholesterolgehalte. Het kan er in veel gevallen voor zorgen dat het gehalte slecht cholesterol stijgt.

Het eten van zeer vet of verwerkt voedsel kan je cholesterolgehalte negatief beïnvloeden. Een dieet dat rijk is aan groenten en gezonde vetten maakt het dus makkelijker om dit gehalte onder controle te houden.

 • Het is belangrijk om even kritisch naar je dieet te kijken en eventuele voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid cholesterol in je bloedbaan omhoog gaat, te identificeren.
 • Daarnaast kan het helpen om je consumptie van omega 3-vetzuren, vitamine E en essentiële aminozuren te verhogen.

2. Het leiden van een sedentaire levensstijl

Het leiden van een sedentaire levensstijl is een van de hoofdoorzaken van hoog cholesterol. Wanneer je niet actief bent, verliest je lichaam het vermogen om bronnen van vet om te zetten in energie, waardoor ze door het lichaam worden vastgehouden.

 • Regelmatige lichaamsbeweging – minstens 30 minuten per dag zal je helpen om de hoeveelheid cholesterol in je bloedbaan onder controle te houden.
 • Cardio-oefeningen, zoals wandelen of fietsen, kunnen helpen om je cholesterolgehalte aanzienlijk te verlagen.

3. Overgewicht of obesitas is een van de dingen die hoog cholesterol veroorzaken

Overgewicht is een van de dingen die hoog cholesterol veroorzaken

Mensen die last hebben van overgewicht of obesitas hebben een grotere kans om te lijden aan een hoog cholesterolgehalte dan mensen die ervoor zorgen dat hun gewicht stabiel en gezond blijft. 

De ophoping van vet in het lichaam zorgt ervoor dat het lichaam minder goed in staat is om cholesterol uit de aderen te verwijderen. Dit zorgt er dus voor dat je sneller last krijgt van plaque.

Het is dan ook van essentieel belang dat je je lichaamsgewicht onder controle houdt. Als je gewicht iets te hoog is, probeer dan om een gezondere levensstijl te ontwikkelen die ervoor zorgt dat je je gewicht, alsook je cholesterolgehalte, beter onder controle kunt houden.

Je BMI met minstens 10% verlagen kan al voldoende zijn om ernstige cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen.

4. Stress is een van de dingen die hoog cholesterol veroorzaken

Ook stress kan een van de oorzaken zijn van hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Stress heeft namelijk niet alleen een negatieve invloed op je emotionele gezondheid, deze natuurlijke vijand kan ook een negatieve invloed hebben op de processen in je lichaam die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van cholesterol. 

Bovendien zijn mensen die vaak gestrest zijn eerder geneigd om ongezonde voedingskeuzes te maken, om de negatieve mentale gevolgen tegen te gaan.

 • Daarom is het belangrijk om dagelijks ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen toe te passen.
 • Daarnaast kunt je er ook voor kiezen om meer gezonde dingen te eten die je mentale gezondheid bevorderen. Sommige voedingsmiddelen kunnen hierbij helpen door je gemoedstoestand te verbeteren en de opeenhoping van deze schadelijke vetsoort te voorkomen.

5. Overmatig alcoholgebruik is ook een van de dingen die hoog cholesterol veroorzaken

Glas alcohol

Het drinken van te veel alcoholische dranken is ook een factor die geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op hoog cholesterol. De gifstoffen die dit soort dranken bevatten, beïnvloeden namelijk de functies van je hart, je bloedvaten en je lever.

Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam minder goed in staat is om cholesterol naar behoren te synthetiseren. Bovendien kan het resulteren in de opeenstapeling van schadelijke vetten in je aderen.

Probeer het drinken van alcohol daarom zo veel mogelijk te vermijden, ongeacht de gelegenheid. Als je problemen hebt met verslavingen, schakel dan professionele hulp in om deze te overwinnen.

6. Familiegeschiedenis van hoog cholesterol

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een familiegeschiedenis van hoog cholesterol en een genetische aanleg ervoor het risico op dit probleem ook kunnen verhogen. 

Als er in jouw familie meerdere mensen zijn die last hebben van hoog cholesterol, dan is de kans dat je er op een bepaald moment in je leven zelf ook last van zult krijgen dubbel zo groot.

Als dit het geval is, is het dus belangrijk om al van jongs af aan een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Bovendien zou het verstandig zijn om je consumptie van voedingsmiddelen die veel cholesterol bevatten zo veel mogelijk beperken.

Dit plan zou ook regelmatige medische controles moeten inhouden, die je kunnen helpen om de ernst van je situatie te bepalen.

Herken je een of meer van deze factoren bij jezelf? Vrees je dat je last hebt van hoog cholesterol? Doe dan je best om voedingsmiddelen die veel cholesterol bevatten te vermijden. Houd je lichaam fit door gezondere gewoonten aan te leren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mayo Clinic Staff. (2016, February 9). High cholesterol
  mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/home/ovc-2018187
 • Turpie, A. G. G., Bauer, K. A., Eriksson, B. I., & Lassen, M. R. (2002). Overweight and obesity as determinants of cardiovascular risk: The Framingham experience. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.162.16.1867
 • Bergmann, N., Gyntelberg, F., & Faber, J. (2014, June 1). The appraisal of chronic stress and the development of the metabolic syndrome: A systematic review of prospective cohort studies. Endocrine Connections, 3(2), R55-R80. Retrieved from
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025474/
 • Catalina-Romero, C., Calvo, E., Sanchez-Chaparro, M. A., Valdivielso, Sainz, J. C., Cabrera, M., … & Roman, J. (2013, January 2). The relationship between job stress and dyslipidemia. Scandinavian Journal of Public Health, 41, 142-149
  sjp.sagepub.com/content/41/2/142.abstract
 • University of Rochester Medical Center. Stress Can Increase Your Risk for Heart Disease. Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=2171
 • Clínica Mayo. Hipercolesterolemia familiar. (2018). Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/familial-hypercholesterolemia/symptoms-causes/syc-20353755
 • Heart UK. The Cholesterol Charity. Looking after your weight. Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.heartuk.org.uk/low-cholesterol-foods/looking-after-your-weight
 • American Heart Association. Prevention and Treatment of High Cholesterol (Hyperlipidemia). (2017). Recuperado el 16 de agosto de 2020. heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia#:~:text=A%20sedentary%20lifestyle%20lowers%20HDL,cholesterol%20and%20high%20blood%20pressure.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.