Circulatie in de benen bevorderen met kruiden

Heb je last van vermoeide, opgezwollen benen en krampen in de onderste ledematen? Verschillende kruiden kunnen helpen je bloedsomloop te stimuleren en kunnen de pijn en vermoeidheid, veroorzaakt door een slechte bloedsomloop in de benen, verminderen. Lees verder en ontdek welke kruiden je kunnen helpen om af te rekenen met vermoeide benen en je circulatie te verbeteren.

Zijn je benen zwaar en moe? Kom je vaak thuis met het gevoel van overmatige en pijnlijke druk in de onderste ledematen en weet je niet hoe dit het beste aan te pakken? Heel wat mensen hebben te kampen met deze vervelende sensaties van tintelingen, krampen, het gevoel van slapende benen…symptomen die wijzen op een verminderde of slechte bloedsomloop.  Gelukkig bestaan er heel wat eenvoudige en goedkope huismiddeltjes om de circulatie te stimuleren en opnieuw optimaal te laten verlopen.

Helende infusies die circulatie in de benen bevorderen

circulatie-2

Een goede bloedcirculatie werkt ondersteunend voor een goede gezondheid en is onontbeerlijk voor een goede conditie voor alle organen, cellen en systemen in het lichaam. Je lichaam heeft vetten, eiwitten, suikers, mineralen en vitamines nodig om te kunnen blijven functioneren. Dat is geen nieuws. Wat niet iedereen weet, is dat als deze voedingsstoffen niet door je bloedvatenstelsel naar de juiste plek gebracht worden, je dan tal van klachten kunt krijgen, die je gezondheid in gevaar brengen.

Een doorbloeding die niet optimaal verloopt, wordt meestal veroorzaakt door een aantal ongezonde levensgewoontes, zoals een ongezond dieet of gebrek aan voldoende beweging. Ook kunnen genetische factoren, stress of schommelingen in het hormonaal stelsel een rol spelen. De bloedvaten worden minder flexibel, waardoor vetten gemakkelijker kunnen opstapelen en de bloeddoorstroming verhinderen, waardoor circulatieproblemen beginnen. Gelukkig is er genoeg dat we kunnen doen om de bloedsomloop te stimuleren en eventuele schade om te keren. Een gezond dieet en voldoende beweging zorgen voor een optimale doorstroming en zullen vermoeide benen in de toekomst verhinderen. Bovendien bestaan er een aantal kruidenremedies, die fantastisch resultaat leveren voor een optimale bloedsomloop.

Paardenbloem

Paardenbloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook lekker en ook nog eens heel gezond. Paardenbloeminfusie is dé helende infusie bij uitstek als je pijnlijke en vermoeide benen hebt. Nog niet uitgeprobeerd? Zet dan zeker deze infusie op je menu. Paardenbloem is namelijk rijk aan looizuur en een aantal kalmerende stoffen, die onmiddellijk inwerken op de circulatie ter hoogte van de benen. Er wordt aangeraden één of twee kopjes thee per dag te drinken (’s morgens en in de namiddag). Je kan de bloemen zelf plukken of reeds klaargemaakte infusies in de natuurwinkel halen. Meng een kop water met een eetlepel paardenbloem en laat het vijf minuten intrekken. De bloemen kunnen eveneens aan het badwater toegevoegd worden om vermoeide benen te kalmeren. Of waarom niet een in doeken gedrenkte infusie rondom de ledematen wikkelen?

Rozemarijn

circulatie3

We kennen het heerlijke geurend kruid rozemarijn vooral om rijst en vlees te kruiden. Maar wist je ook dat rozemarijn kan helpen de bloedcirculatie te verbeteren? Voeg twee takjes rozemarijn toe aan een kop water en laat het tien minuten inwerken. Filter het water en voeg rauwe honing toe om op smaak te brengen. Drink bij voorkeur in de ochtend.

Paardenstaart

Paardenstaart  is makkelijk te vinden en dit medicinale kruid kent heel veel gezondheidstoepassingen. Supplementen zijn eveneens makkelijk te verkrijgen in grote warenhuizen en de natuurwinkel. Het werkt cholesterolverlagend en vermindert het verharden van de aderen, waardoor de bloedcirculatie verbetert en vlotter verloopt. Deze infusie wordt het beste gedronken na de eerste maaltijd van de dag en vraagt langdurig gebruik, maar geleidelijk aan zullen de onderbenen minder vermoeid en zwaar aanvoelen.

Hagendoorn

circulatie4

Hagendoorn is een uitstekende heler van aandoeningen van hart en bloedvaten en staat erom bekend de circulatie in het algemeen te bevorderen. Deze medicinale plant is eveneens efficiënt bij de behandeling van hartritmestoornissen en het regelen van een te hoge hartslag. Je vindt hagendoorn in de natuurwinkel of bij de drogist. Drink het bij voorkeur na de eerste maaltijd van de dag door een theelepel hagendoorn te mengen in een kop water. Filter achteraf en drink met kleine teugjes.

Olijfblad

Een heel oude, maar waarschijnlijk minder bekende natuurlijke remedie om de bloedsomloop in de benen te verbeteren. Olijfblad heeft een vaatverwijdend en vochtafdrijvend effect, waardoor het zorgt voor verlaging van hoge bloeddruk. Gecombineerd met hagendoorn is het eveneens een buitengewoon efficiënt natuurlijk middel tegen hartritmestoornissen en verhoogde bloeddruk. Laat twee olijfbladeren inwerken in een kop water gedurende tien minuten. Filteren en een beetje honing toevoegen om van deze helende infusie te genieten.

Muizendoorn

circulatie5

Bevordert de doorbloeding van de ledematen, vooral de benen. Het wordt meestal gebruikt bij vermoeide benen en is een geweldig natuurlijk middel om spataderen en aambeien te voorkomen en zwelling in de enkels en onderbenen tegen te gaan. Maak een infusie van de gedroogde bladeren en drink bij voorkeur twee kopjes thee per dag. Gebruik een theelepel blaadjes per kopje water. Probeer ook gerust een kalmerend bad uit, door de infusie aan het badwater toe te voegen. Bovendien vind je ook capsules met muizendoornextract en crèmes om lokaal op de onderbenen aan te brengen en te genieten van een weldadige massage.