Grootmoeders' middel tegen spataderen

In dit artikel delen we een oud natuurlijk middel dat kan helpen om het ongemak dat spataderen veroorzaken te verlichten. Probeer het zelf en merk in een mum van tijd hoe verzachtend dit middel is.
Grootmoeders' middel tegen spataderen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tegenwoordig zijn er een hoop geneeskrachtige en cosmetische middelen beschikbaar die kunnen helpen om de ernst van spataderen te verminderen. De actieve bestanddelen in deze middelen bevatten vaak ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen om het aangedane lichaamsdeel te kalmeren.

Veel van deze middelen zijn echter hartstikke duur en hoeven niet altijd per se de beste resultaten te bieden.

Hoewel je er misschien nog niet bij stil hebt gestaan dat er wellicht ook oudere methoden bestaan om spataderen te behandelen, is het toch echt zo dat veel vrouwen in het verleden in staat waren deze aandoening te verlichten door gebruik te maken van natuurlijke middelen.

Dit zijn zelfgemaakte middelen die onze voorouders gebruikten voor cosmetische doeleinden en de schoonheid en zelfs vandaag de dag kunnen deze middelen ook jou helpen om spataderen te behandelen zonder dat je portemonnee hier al te veel onder hoeft te lijden.

In dit artikel delen we daarom het recept voor een interessant middel dat zal helpen om de bloedsomloop te verbeteren en dit probleem zo snel mogelijk te verzachten. Ben je er klaar voor om erachter te komen over welk middel we het hebben?

Grootmoeders remedie tegen spataderen

In dit huismiddel tegen spataderen worden de vele voordelen die wortels bieden gecombineerd met de geneeskrachtige werking van ingrediënten als aloëveragel en appelazijn. Dit zijn ingrediënten die ontstekingen tegengaan en de bloedsomloop verbeteren.

De romige consistentie zorgt ervoor dat je dit middel gemakkelijk kunt gebruiken om de benen mee te masseren. Dit kan helpen om het zware gevoel en de pijn die vaak gepaard gaan met deze aandoening te verzachten.

Spataderen in de armen

Wortels zijn rijk aan antioxidanten die een goede bloedsomloop bevorderen en lichaamscellen voorzien van zuurstof. Daarnaast heeft bèta-caroteen een kalmerende werking en kunnen de vezels en vitaminen in wortels de elasticiteit van de huid verbeteren.

Aloëveragel heeft, dankzij het hoge gehalte essentiële aminozuren, water en vitaminen, juist een natuurlijke ontstekingsremmende en vaatverwijdende werking.

De rijke hoeveelheid vitamine E en C kunnen helpen om de bloedsomloop te verbeteren, bloedpropjes te voorkomen en celveroudering te vertragen.

Al deze voordelen worden ondersteund door ook een beetje appelazijn aan dit middel toe te voegen. Appelazijn is een natuurlijke toner die de grootte van de aangedane aders vermindert en tegelijkertijd de bloedsomloop verbetert.

Dit ingrediënt staat bekend om zijn pijnstillende en ontspannende werking. Hierdoor kan het verlichting bieden voor spataderen die gepaard gaan met druk en spanning.

Hoe maak je dit natuurlijke middel tegen spataderen?

Dit natuurlijke middel tegen spataderen kan ook helpen om de zichtbaarheid van teleangiëctasieën te verminderen, alsook de zichtbaarheid van spataderen die een donkerblauwe of paarse kleur hebben.

Door dit middel lange tijd regelmatig te gebruiken, zullen spataderen kleiner worden en minder uitpuilen, waardoor je benen er mooier uit zullen zien.

Ingrediënten

 • 2 grote wortels
 • 2 aloëverabladen
 • 5 eetlepels appelazijn (50 ml)

Bereiding

 • Zorg ervoor dat je wortels gebruikt die van hoge kwaliteit zijn, zodat je kunt profiteren van alle geneeskrachtige eigenschappen. Schil de wortels, snijd ze in stukjes en pureer ze.
 • Je kunt de stukjes rauw pureren in de blender. Als je er tijd voor hebt is het echter beter om de wortel eerst even kort te koken. Zo wordt hij iets zachter.
 • Snijd de aloëverabladeren open met een mes en schraap de doorzichtige, plakkerige gel eruit.
 • Doe alle ingrediënten samen in de blender, ook de appelazijn.
 • Mix de ingrediënten een paar minuten door elkaar tot je een gladde, zachte crème hebt.

Toepassing

 • Voordat je deze crème aanbrengt op de aangedane delen van je benen, kun je je benen het beste eerst even exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor zal de crème beter door de huid geabsorbeerd worden.
 • Breng de crème al masserend van beneden naar boven aan op de delen van de huid waar je last hebt van spataderen.
 • Laat de crème dertig tot veertig minuten zitten en spoel het dan af met koud water.
 • Herhaal dit proces elke dag om zo snel mogelijk resultaat te zien.
 • Als het niet haalbaar is om dit middel dagelijks te gebruiken, probeer het dan minstens drie keer per week te gebruiken.
 • Je kunt het aangedane gebied ook twee keer per dag insmeren met pure appelazijn om de resultaten nog beter te maken.

Heb je nog altijd last van onaangename spataderen? Probeer dan eens zelf thuis dit middel te maken. Volg de aanbevelingen in dit artikel op om al in korte tijd resultaat te zien.

Ondersteun deze behandeling door veel water te drinken en voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamine E, essentiële vetzuren en mineralen.

Onthoud dat als je spataderen niet behandelt, het probleem met verloop van tijd alleen maar erger zal worden. Als de pijn blijft aanhouden, raadpleeg dan je dokter om te kijken naar andere mogelijke oplossingen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Exposito, F., De Simone, J., Constable, C., Liebermann, S., Gauto, L., & Signorello, S. (1997). Incidencia de la recidiva varicosa dependiente del cayado safeno interno persistente segun la altura de la incision quirugica. Prensa Medica Argentina.

 • Moñux, G. (2009). Varices y trombosis venosa profunda. Libro de la salud cardiovascular.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.