5 zaden die gewichtsverlies bevorderen

Er zijn een aantal zaden die kunnen helpen om gewichtsverlies te bevorderen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels en aminozuren, die de stofwisseling ondersteunen.
5 zaden die gewichtsverlies bevorderen
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaat een grote verscheidenheid aan zaden die gewichtsverlies bevorderen. Hoewel ze geen wonderbaarlijke eigenschappen hebben of iets dergelijks, is het eten ervan wel ideaal om de eigenschappen van bepaalde andere voedingsmiddelen te ondersteunen in de strijd tegen overgewicht.

Vaak wordt echter wel gezegd dat deze zaden ‘vetverbrandende’ eigenschappen hebben, omdat ze de stofwisseling stimuleren en er zo voor zorgen dat je sneller afvalt.

Daarnaast zijn er ook een aantal zaden die rijk zijn aan vezels en essentiële voedingsstoffen die op hun manier ook weer helpen om gewichtsverlies te bevorderen.

Wat vooral gunstig is aan zaden, is dat ze een zeer aangename smaak hebben. Hierdoor kunnen ze met van allerlei andere producten worden gecombineerd. Je kunt ze dus op zichzelf eten, maar je kunt ze ook verwerken in meerdere gerechten.

Weet jij wat de beste zaden zijn om gewichtsverlies te bevorderen? Lees verder om erachter te komen!

Zaden die gewichtsverlies bevorderen

Zaden maken al sinds de oudheid deel uit van het dieet van mensen. Ze worden al eeuwenlang gewaardeerd vanwege de energie en voedingsstoffen die ze leveren. Zaden zijn namelijk een bron van zowel macronutriënten als micronutriënten.

In de afgelopen jaren zijn ze zelfs zeer populair geworden in de wereld van afslankende diëten. Dit komt doordat er ook een paar zaden bestaan die gewichtsverlies bevorderen.

Ze worden echter met name aangeraden vanwege de gezondheidsvoordelen die ze bieden, aangezien ze ook helpen om een hoog cholesterolgehalte onder controle te houden en diabetes kunnen helpen te voorkomen.

1. Chiazaad

Chiazaad om af te vallen

Eén van de zaden die gewichtsverlies bevorderen, is chiazaad. Chizaad staat met name bekend om de grote hoeveelheid oplosbare en onoplosbare vezels die het bevat. Dat naast de vele antioxidanten, waar het ook rijk aan is. Chiazaad bevat ook omega 3-vetzuren en essentiële aminozuren, daarom wordt het ook wel gezien als een ‘superfood’.

 • Het regelmatig consumeren van chiazaad kan helpen om een trage spijsvertering en obstipatie tegen te gaan. Bovendien stimuleert het de stofwisseling en kan helpen te voorkomen het dat vet zich op de buik ophoopt.
 • De onverzadigde vetten die chiazaad bevat, helpen om een hoog gehalte slecht cholesterol en triglyceriden tegen te gaan.
 • Tot slot bevat chiazaad weinig calorieën en is het daarentegen wel rijk aan eiwitten en koolhydraten die helpen om je energielevel te handhaven.

2. Zonnebloempitten

Vroeger waren er nog mensen die vonden dat zonnebloempitten alleen voor vogels waren. Tegenwoordig maken ze echter ook deel uit van het dieet van veel mensen omdat ze goed zijn om gewichtsverlies te bevorderen en angst tegen te gaan.

 • Ze bevatten een grote hoeveelheid vitamine E. Dit is een antioxidante voedingsstof die helpt om het effect dat vrije radicalen hebben op de huid tegen te gaan.
 • De mineralen en B-vitaminen die ze bevatten, zijn goed om je spieren sterker te maken en vermoeidheid te verminderen.
 • Bovendien voorzien ze het lichaam ook van een kleine hoeveelheid aminozuren en koolhydraten, dit is gunstig voor een snellere stofwisseling.
 • De onverzadigde vetzuren die ze bevatten helpen om de aderen schoon te houden en verminderen de aanwezigheid van schadelijke vetten in het bloed.

3. Korianderzaad

Korianderzaad om af te vallen

Korianderzaad is een klein bruin zaadje dat zich van andere zaden onderscheidt omdat het een milde citrussmaak heeft. Hoewel dit zaad door minder mensen gegeten wordt dan de bovenstaande opties, is het wel ook één van de zaden die gewichtsverlies bevorderen.

 • De fytonutriënten die het bevat, stimuleren de stofwisseling en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Ook bevat het bepaalde oliën die de productie van insuline helpen te optimaliseren. Dit is zeer belangrijk voor het lichaam om suikers om te kunnen zetten in energie.
 • Tot slot verzacht het problemen met de spijsvertering en heeft het een zuiverende werking, wat de eliminatie van opgehoopte gifstoffen bevordert.

4. Sesamzaad

Sesamzaad wordt verkregen uit een meerjarige plant die ook wel Sesamum indicum wordt genoemd, deze plant behoort tot de Pedaliaceae-familie. Het staat over de hele wereld bekend om zijn veelzijdigheid. Het kan namelijk helpen om gewichtsverlies te bevorderen en ziekten te voorkomen.

 • De kleine hoeveelheid niacine die sesamzaad bevat, helpt om angst te verminderen en om een onverzadigbare drang naar eten tegen te gaan.
 • Ook bevat het ook veel aminozuren, die de opbouw van spiermassa ondersteunen en tegelijkertijd je fysieke prestaties verbeteren.
 • Sesamzaad is een aanzienlijke bron van voedingsvezels. Deze helpen om de spijsvertering te verbeteren en het cholesterolgehalte onder controle te houden.
 • De antioxidanten die het bevat, beschermen de lichaamscellen tegen oxidatieve stress en werken in het voordeel van de uitscheidingsorganen, om afvalstoffen uit het lichaam te drijven.

5. Lijnzaad

Lijnzaad voor gewichtsverlies

Als laatste op onze lijst van zaden die gewichtsverlies bevorderen, hebben we lijnzaad. Hoewel het eigenlijk al zeer lang bekend is, is het in de afgelopen jaren pas echt populair geworden. Dit komt met name doordat het ineens werd aangeraden door enkele beroemdheden en fitnessgoeroe’s, vanwege de gunstige eigenschappen voor gewichtsverlies.

 • Lijnzaad bevat enorm veel vezels, polyfenolen en essentiële vetzuren die je stofwisseling ten goede komen.
 • De kleine hoeveelheid omega 3-vetzuren die het bevat geeft je lichaam energie en verbetert de cardiovasculaire gezondheid. Dit komt met name doordat het cholesterolverlagend is.
 • Lijnzaad is makkelijk verteerbaar en smeert als het ware de darm, waardoor naar de wc gaan makkelijker wordt.
 • Het heeft een langdurig verzadigend effect, waardoor je drang naar junkfood vermindert.

Welke van deze zaden die gewichtsverlies bevorderen zou jij graag willen proberen? Zoals je kunt zien, bieden ze allemaal belangrijke voordelen voor een gezond dieet. Kies de soorten waarvan je denkt dat ze het beste zouden zijn voor jouw lichaam. Aarzel niet om ze te verwerken in je favoriete salades en smoothies. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chia seeds. (n.d.)
  //www.clevelandclinicwellness.com/Features/Pages/chia-seeds.aspx
  metabolic-syndrome-randomized-trial
 • Basic report: 12036, seeds, sunflower seed kernels, dried. (2016, May)
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3626?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=sunflower+seeds
 • Effects of dietary flaxseed on atherosclerotic plaque regression. Canadian Centre for Agri-food Research in Health and Medicine and the Institute of Cardiovascular Sciences, St. Boniface Hospital Research Centre, Winnipeg, Manitoba, Canada. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23585134

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.