Wat iedereen zou moeten weten over borstkanker

Het is belangrijk om regelmatig zelf een borstonderzoek uit te voeren om eventuele knobbels of afwijkingen op te sporen. Vergeet niet dat een vroege diagnose van cruciaal belang is om latere complicaties te kunnen vermijden.

Borstkanker is een van de meest voorkomende kankervormen die vrouwen, en in mindere mate mannen, treft met miljoenen slachtoffers per jaar. Deze ziekte is vandaag de dag het meest gevreesd onder vrouwen over de hele wereld, omdat er verschillende risicofactoren zijn die kunnen leiden tot de ontwikkeling ervan. Een vroege ontdekking is de sleutel tot een goede behandeling en zelfs voor het volledig overwinnen van deze ziekte.

Artsen, evenals verschillende organisaties en personen die zich inzetten tegen deze ziekte, adviseren vrouwen vaak om zelf controles uit te voeren, maar ook om mammogrammen te laten maken. Beiden zijn belangrijk voor een vroege ontdekking en behandeling van deze ziekte en om zo spoedig mogelijk de ontwikkeling ervan te stoppen.

Omdat er tal van dingen zijn die mensen nog niet weten over deze ziekte, is het geven van informatie een andere vorm van preventie. Hieronder zullen wij je een aantal belangrijke feiten laten zien die je moet weten over borstkanker.

Statistieken over borstkanker

Borstkanker

  • Momenteel is borstkanker wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker, vanwege zijn extreem hoge incidentie – maar er zijn ook zeer positieve ontwikkelingen omtrent de behandeling ervan. Alleen al in de afgelopen vijf jaar zijn ongeveer 4,4 miljoen vrouwen die eerder met borstkanker werden gediagnosticeerd, vandaag nog in leven. Toch borstkanker is nog steeds de nummer één doodsoorzaak onder de verschillende kankervormen bij vrouwen.
  • Elk jaar wordt er bij meer dan een miljoen vrouwen voor het eerst borstkanker geconstateerd. Dit vormt 10% van alle geconstateerde kankergevallen wereldwijd en onder enkel vrouwen gemeten is dit aandeel een schokkende 23% van alle gevallen van kanker onder deze bevolkingsgroep.
  • Jaarlijks is borstkanker de doodsoorzaak bij meer dan 410.000 vrouwen wereldwijd, die samen 14% van alle sterfgevallen door kanker bij vrouwen vormen en 1,6% van elke doodsoorzaak onder de vrouwelijke bevolking.
  • Het grootste risico om borstkanker te ontwikkelen lopen vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar, vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker, vrouwen waar de menstruatie is begonnen op een leeftijd jonger dan 12 jaar of vrouwen die na hun 55e levensjaar aan de menopauze zijn begonnen.
  • Slechts 5 tot 10% van alle gevallen van borstkanker zijn te wijten aan erfelijkheid.

Wat zijn de symptomen van borstkanker?

Roze Lint voor Borstkanker

Net als vele andere vormen van kanker heeft borstkanker geen vroege symptomen die direct alarmerend zullen zijn. Symptomen komen bijna altijd pas naar voren naarmate de ziekte vordert. Er zijn wel dingen die een vroege ontdekking mogelijk maken, zoals:

  • Knobbels in de borst of onder de oksel. Deze zijn meestal pijnloos. Dit symptoom kan worden gevonden tijdens een zelfonderzoek van de borsten of bij het maken van een mammogram. Er zijn tal van gevallen waar de knobbels geen borstkanker hoeven te betekenen, maar juist daarom is het belangrijk om meteen een arts te raadplegen om de juiste diagnose te kunnen stellen.
  • Merkbare veranderingen in de structuur, grote en vorm van de borst, roodheid van de huid, de aanwezigheid van oneffenheden of kuiltjes.
  • Secretie van vloeistof uit de tepel, vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van bloed.

Hoe kun je borstkanker voorkomen en/of in een vroeg stadium een diagnose stellen?

Je voedingspatroon en levensstijl spelen een belangrijke rol in het voorkomen van borstkanker. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die helpen bij het bestrijden van de groei van kankercellen, dus het is aan te raden dat je ze regelmatig toevoegt aan je dieet. Het zijn vooral groentes en fruit. Het drinken van veel water is ook belangrijk. En vermijd de verhoogde risicofactoren, zoals het drinken van (veel) alcohol, roken en het leiden van een sedentaire levensstijl.

Tevens is tamoxifen een goedgekeurd medicijn voor vrouwen ouder dan 35 jaar die een verhoogd risico lopen deze ziekte te ontwikkelen. Sommige specialisten raden het aan als een preventieve maatregel.

Om borstkankersymptomen vroegtijdig op te sporen, wordt vrouwen aangeraden om maandelijks een zelfonderzoek te doen, net na de menstruatie. Als je onregelmatigheden ontdekt, raadpleeg dan je arts onmiddellijk.

Bovendien wordt vrouwen ouder dan 40 jaar aangeraden om elk jaar of op zijn minst om de twee jaar een mammogram te laten maken als extra hulpmiddel in het opsporen van vroege symptomen van deze ziekte.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook