Natuurlijke remedies tegen amoebiasis

Amoebiasis kan zich verspreiden via de lucht en door het eten van besmet voedsel, dus het is van fundamenteel belang om hygiënische maatregelen te maximaliseren.
Natuurlijke remedies tegen amoebiasis

Laatste update: 20 december, 2018

Amoebiasis is een parasitaire ziekte en het is een verzamelnaam voor alle aandoeningen die worden veroorzaakt door de Entamoeba histolytica parasiet. Deze leeft in de dikke darm.

Het is één van de vele ziekten waar mensen die in subtropische zones leven last van hebben, maar het is ook heel gebruikelijk in tropische gebieden. In Nederland is deze ziekte zeer zeldzaam. Persoonlijke en algemene hygiëne kunnen de incidentie van deze ziekte sterk beïnvloeden.

In dit artikel zullen we je alles over deze ziekte vertellen en je een aantal natuurlijke remedies tegen amoebiasis geven die je kunnen helpen om de symptomen te bestrijden.

De symptomen van amoebiasis

Elke infectie die wordt veroorzaakt door organismen die amoeben-dysenterie veroorzaken, wordt amoebiasis genoemd. Het wordt echter alleen zo genoemd als er sprake is van symptomen zoals diarree. Veel mensen zijn besmet zonder het te weten, omdat ze geen symptomen vertonen.

Wanneer de organismen een ernstige darmziekte veroorzaken, kan de patiënt te maken krijgen met:

 • bloedingen
 • krampen
 • koliek

De uitwerpselen van de patiënt bevatten pus, slijm en bloed. De diarree resulteert in algehele zwakte, gewichtsverlies en bloedarmoede.

Het slachtoffer kan koorts en versnelde hartslag hebben. In de meeste gevallen zijn de diarree en andere symptomen goedaardig. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet persistent kunnen zijn, waardoor ze de gezondheid ernstig kunnen ondermijnen.

In sommige gevallen is echter het enige symptoom van amoebiasis dat er herhaaldelijk buikkrampen optreden, soms gepaard gaand met misselijkheid en braken.

De ware aard van de infectie is eenvoudig vast te stellen door een analyse van fecale materie. Hierbij zal de aanwezigheid van actieve amoeben of cysten worden aangetoond of uitgesloten.

Amoebiasis

Oorzaken

De specifieke oorzaak van amoeben-dysenterie is een micro-organisme genaamd Entamoeba histolytica. Dit organisme is verspreid door het hele lichaam met uitwerpselen. De parasiet wordt doorgegeven aan andere mensen wanneer het voedsel of water vervuilt. Het beïnvloedt het slijmvlies van de darmen, vooral in de dikke darm.

Het veroorzaakt zweren met grote of kleine verslechtering van het darmslijmvlies. Hierbij kan bloedverlies optreden. Bloedarmoede en zwakte zijn niet alleen het gevolg van het verlies van bloed via de ontlasting. Het wordt ook veroorzaakt door het feit dat amoeben veel rode bloedcellen verslinden.

De meest voorkomende complicatie is het ontstaan van een amoebe-abces. Over het algemeen is er maar één, maar er kunnen ook meerdere abcessen ontstaan.

Amoebiasis kan vele jaren duren, zelfs een heel leven, als het niet goed wordt behandeld. Het komt zelden voor dat chronische gevallen op zichzelf dodelijk zijn.

Veel mensen raken echter verzwakt op een manier waardoor ze het slachtoffer worden van een andere ziekte. Deze ziekte zou uiteindelijk tot de dood kunnen leiden.

Natuurlijke remedies bij amoebiasis

Het is allereerst natuurlijk zaak om je arts een diagnose te laten stellen en de voorgeschreven behandeling nauwkeurig te volgen. Daarnaast kun je natuurlijke remedies proberen om je lichaam te ondersteunen bij het bestrijden van deze parasiet.

Oregano

Oregano

Oregano heeft ontstekingsremmende, spijsverteringsbevorderende en herstellende eigenschappen. Daarom kan het gunstig zijn om symptomen van amoebiasis zoals diarree te helpen beheersen. Het kan ook de krampen kalmeren en de irritatie van de darm verminderen.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel oregano
 • 1 kop water

Bereiding

 • Breng eerst het water aan de kook.
 • Neem de pan van het vuur als het kookt, voeg oregano toe en laat dit 5 minuten trekken.
 • Neem deze infusie 3 keer per dag, 20 minuten vóór de maaltijd.

Pompoenpitten

Pompoenpitten

Vanwege zijn eigenschappen zouden pompoenpitten je behandeling kunnen ondersteunen om deze parasiet te bestrijden en de darm te reinigen.

Het innemen van deze remedie zou een voordeel op kunnen leveren bij de behandeling van amoebiasis. Dit is te danken aan het vermogen van pompoenpitten om te helpen om het darmslijmvlies te reguleren en de irritatie door diarree te verminderen.

Pompoenpitten zijn ook rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren, geven energie en helpen de algehele malaise te verminderen.

Ingrediënten

 • 2 theelepels pompoenpitten
 • 1 kop water

Bereiding

 • Breng als eerste het water aan de kook.
 • Als het eenmaal aan de kook is haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen.
 • Doe het water vervolgens in een blender met de pompoenpitten en meng dit goed.
 • Neem dit elke dag op een lege maag.

Kurkuma

Kurkuma

Door zijn antiseptische, antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen is kurkuma een uitstekend middel om de behandeling van amoebiasis te ondersteunen. Het kan helpen de darmen te beschermen en herstellen.

Ingrediënten

 • 1 theelepel kurkuma
 • 1/4 theelepel zout
 • 1 kopje gekookt water

Bereiding

 • Doe de kurkuma bij het gekookte water.
 • Meng dit goed en laat het vervolgens 5 minuten trekken.
 • Drink dit elke dag op een lege maag.

Knoflook

Knoflook

Vanwege zijn anti-parasitaire en antibiotische eigenschappen, is knoflook een uitstekende aanvullende remedie om de bestrijding van amoebiasis te ondersteunen. Het kan helpen de parasieten onder controle te houden en de kans op her-besmetting te verminderen.

Ingrediënten

 • 2 teentjes knoflook
 • 1 kop water

Bereiding

 • Versnipper eerst de knoflook en doe het met het water in een pan. Verwarm vervolgens op hoog vuur.
 • Wanneer het kookpunt bereikt is, haal het van het vuur en laat het 20 minuten rusten.
 • Drink het mengsel een week lang iedere dag op een lege maag.

Het is noodzakelijk om er rekening mee te houden dat deze parasitaire ziekte op elke leeftijd kan voorkomen. Daarom is het belangrijk om in tropische en subtropische gebieden zeer waakzaam te zijn.

Let goed op wanneer kinderen naar buiten gaan om te spelen. Zorg ervoor dat je weet welke objecten ze aanraken en was hun handen na afloop zorgvuldig met water en zeep. Het is in deze gebieden ook belangrijk om fruit en groenten goed te wassen voordat je ze eet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.