Hartritmestoornissen: symptomen en gevolgen

Een gezond dieet is essentieel om problemen die het cholesterolgehalte in de slagaders en de aders kunnen beïnvloeden te voorkomen. Om een goede circulatie te stimuleren, is lichte lichamelijke activiteit noodzakelijk. 

Voel je je vermoeid of slaat je hart op hol? Heb je dit wel eens meegemaakt? Meestal hebben deze verschijnselen geen grote gevolgen voor je gezondheid, maar soms kunnen ze wijzen op hartproblemen die je niet mag negeren. In dit artikel nodigen we je uit je kennis over hartritmestoornissen te vergroten. 

Wat is een hartritmestoornis?

Hart

Misschien heb je op een bepaald moment in je leven een elektrocardiogram ondergaan. Bij dit onderzoek wordt gedurende een korte periode de elektrische activiteit van je hart geregistreerd. Een arts stelt aan de hand van de gegevens de duur van je hartcyclus vast en beoordeelt het elektrische geleidingssysteem van je hart. Je arts zal je kunnen vertellen wat de ernst is van je ritmestoornis en in hoeverre het jouw normale hartritme kan beïnvloeden op de lange termijn.  

Soorten hartritmestoornissen

  • Bradycardie: Bij bradycardie is er sprake van een hartslag van minder dan 50 slagen per minuut. Meestal is dit onschuldig en behandeling is dan ook niet altijd nodig. Soms is bradycardie het gevolg van bepaalde medicijnen.
  • Ventriculaire tachycardie: Bij deze levensbedreigende aritmie is er sprake van een gevaarlijk snel ritme in de beide hartkamers, waardoor het hart niet voldoende bloed door het lichaam kan pompen. De aandoening vereist onmiddellijke medische interventie. Ventriculaire tachycardie komt vaak voor bij jongere mensen die veeleisende sporten beoefenen en is de meest gebruikelijke oorzaak van een plotse hartstilstand. Het is een serieuze aandoening. Het enige wat kan aangeven of je misschien aanleg hebt voor deze aritmie is je familiegeschiedenis. Als de aandoening voorkomt in je familie, dan zou het kunnen betekenen dat je er vatbaar voor bent.
  • Aangeboren lange QT-tijdsyndroom: Ook dit is een erfelijke ziekte. Je hebt last van korte en plotse tachycardie en kunt soms flauwvallen. Ongeveer 50 procent van de patiënten met deze aritmie ervaart een plotselinge en duidelijk te bemerken overgang van een normaal hartritme naar boezemfibrilleren. De aanval kan van te voren worden aangevoeld. De enige behandeling voor deze aritmie is een pacemaker.
  • Paroxismale supraventriculaire tachycardie: Deze aritmie doet zich meestal voor na zware lichamelijke inspanning. De snelle hartslag kan enkele minuten tot meerdere uren aanhouden en verdwijnt vervolgens. De aritmie gaat gepaard met een scherpe pijn op de borst en kan bij kinderen worden geïdentificeerd als een afwijking van de hartspier. Regelmatige controles zijn daarom van belang.

Symptomen van een hartritmestoornis

Hart in Borstkas

Let op de volgende symptomen die kunnen wijzen op een aritmie. Ervaar je een van deze symptomen, dan is het van groot belang dat je deze bespreekt met een arts.

  • Hartkloppingen: dit is het meest voorkomende symptoom. Hartkloppingen kunnen optreden bij inspanning, maar ook in ruststand en zonder enige provocatie. Maar pas op – soms voel je hartkloppingen niet in je borst, maar in je nek. Het is belangrijk dit te onthouden.
  • Duizeligheid: dit symptoom doet zich vaak voor na lichamelijke inspanning. Het eerste wat je kunt ervaren is een versnelde hartslag, gevolgd door duizeligheid en uiteindelijk kun je buiten bewustzijn raken.
  • Kortademigheid of vermoeidheid: misschien voel je de behoefte dieper adem te halen na lichamelijke beweging, zelfs als je niet veel gedaan hebt. Het koude zweet breekt je uit en je voelt je ernstig zwak. Je hoofd tolt en je ervaart een sterk pompend gevoel in je borst of nek. Dit is ernstig, ga ervoor naar de dokter.
  • Hartfalen: dit is een zeer ernstig symptoom. Als dit je overkomt, zul je waarschijnlijk in het ziekenhuis worden opgenomen met het gevoel niet te kunnen ademen. Je staat op het punt van instorten en hebt onmiddellijke hulp nodig.
  • Syncope (informeel flauwvallen): dit gebeurt wanneer er een verminderde bloedtoevoer is naar de hersenen, waardoor je onmiddellijk flauwvalt. De bewusteloosheid is kortdurend en gaat vanzelf over. Onthoud dat flauwvallen altijd een oorzaak heeft. Informeer daarom altijd bij je arts als het je overkomen is, zelfs als je snel herstelt en verder nergens last van hebt.

Richtlijnen voor een gezond hart

Vrouw met Hart

Je weet waarschijnlijk al dat de meeste hartproblemen worden veroorzaakt door genetische afwijkingen of complicaties tijdens de geboorte, maar je moet ook onthouden dat 60% van de sterfgevallen als gevolg van hartproblemen kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Volg deze tips:

1. Let op je gewicht

Probeer altijd een gezond gewicht te handhaven en voorkom overgewicht.

2. Zorg voor een gebalanceerd dieet

Dit betekent genoeg vis, mager vlees, noten, omega 3 en 6 vetzuren, olijfolie, fruit, groente en meer…

3. Houd je cholesterol in de gaten

Er is niets schadelijker voor de aderen en slagaderen dan een hoog cholesterolgehalte.

4. Zorg voor voldoende slaap

Het is gezond om tussen de 7 à 8 uur te slapen per nacht.

5. Zorg voor matige, maar regelmatige beweging

Probeer elke dag naar buiten te gaan en te wandelen of ga rennen of fietsen… Dit is goed voor de gezondheid van je aderen en zal je bloeddruk verlagen.

6. Verminder stress en angstigheid

Zorg goed voor je emotionele gezondheid en probeer de druk van je dagelijkse leven en zorgen te verminderen. Ga voor een gezonde leefstijl en maak tijd vrij om te genieten met vrienden en familie. Vergeet vooral niet om te genieten van de kleine dingen in het leven. Je hart zal je dankbaar zijn!

Bekijk Ook