8 manieren om actieve kool te gebruiken

Met dank aan de bestanddelen en eigenschappen, is actieve kool zeer nuttig. Het helpt je om je cholesterol te controleren en zelfs om je immuunsysteem te versterken. Dit verbetert de reactie van je lichaam op bepaalde virussen en microben.
8 manieren om actieve kool te gebruiken
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Actieve kool is een plantaardige substantie die al jaren geleden ontdekt is. Het absorbeert onder andere:

 • chemicaliën
 • metalen
 • gifstoffen

Deze eigenschap zorgt ervoor dat het een zeer goede ondersteuning biedt bij het ontgiftingsproces.

De oppervlakte bevat allemaal microporiën. Deze vangen ongewenste substanties op tijdens het purificatieproces.

Vanaf de oudheid tot nu maakt actieve kool deel uit van de geneeskunde. Dit komt omdat het een van de meest effectieve soorten tegengif is tegen allerlei soorten vergif.

Daarnaast heeft actieve kool de volgende eigenschappen als het opgenomen wordt in je lichaam:

 • ontstekingsremmende
 • verterende
 • antioxidante

Deze eigenschappen helpen om diverse soorten ziektes en aandoeningen te voorkomen en te behandelen.

Omdat veel mensen niet weten hoe ze actieve kool moeten gebruiken, willen we vandaag 8 fantastische manieren met je delen.

Ontdek nu hoe je actieve kool kunt gebruiken!

1. Bleek je tanden met actieve kool

Witte tanden

Dankzij de microporiën is actieve kool zeer geschikt om je tanden mee te verzorgen. Het absorbeert plak en achtergebleven voedselresten die op je tanden zijn achtergebleven.

Daarnaast brengt het de pH in je mond weer in balans. Bovendien helpt het ook om vlekken op je tanden te bleken. Denk hierbij aan vlekken door het drinken van wijn, koffie of thee.

Actieve kool heeft zelfs een beschermend effect en een antibacteriële werking. Je kunt het bij diverse zaken gebruiken om het risico te beperken, zoals:

2. Het bestrijdt een opgeblazen gevoel en gasvorming

Dit ingrediënt is een goede oplossing voor het verlichten van buikpijn dat veroorzaakt wordt door een opgeblazen gevoel en gasvorming. Dit komt omdat de organische bestanddelen zich aan de afvalstoffen hechten. Hierdoor is het makkelijker voor je lichaam om ze uit te scheiden.

Het nemen van actieve kool voorkomt gasvorming  in je darmen. Bovendien helpt het bij de vertering van producten die juist gasvorming veroorzaken.

3. Actieve kool voorkomt en bestrijdt een kater

Vrouw met kater

Het neemt geen alcohol uit je bloed op, maar het is zeer goed in het verwijderen van gifstoffen die zich ophopen als je teveel drinkt.

Dit betekent dat je door actieve kool te nemen, je metabolisme aanmoedigt om de gifstoffen die in deze dranken zitten te verwerken. Daarnaast versnelt het de uitscheiding van deze gifstoffen.

4. Het zorgt ervoor dat je huid er beter uit ziet

Het is een goede hulp om je huid er beter uit te laten zien. Dit geldt met name als het gecombineerd wordt met ingrediënten zoals:

 • aloëvera
 • eieren
 • etherische oliën

Het vermogen om gifstoffen en vuil te absorberen, maakt het gemakkelijker om je poriën te reinigen. Het resultaat is dat je van je mee-eters en andere onzuiverheden die in je huid zijn achtergebleven, af komt.

En alsof dat nog niet genoeg was, heeft het een licht reinigend effect. Dit vermindert de aanwezigheid van plekjes en littekens.

5. Actieve kool voorkomt voortijdige veroudering

Voortijdige veroudering van je cellen is een zeer storend probleem geworden. Dit komt omdat meer en meer mensen ziektes hebben die veroorzaakt worden door vroegtijdige veroudering.

Veroudering is een natuurlijk proces van het leven, maar het is niet normaal dat mensen op jonge leeftijd al tekenen hiervan beginnen te vertonen.

De belasting van gifstoffen zijn een paar factoren die verantwoordelijk zijn voor deze situatie. Dit wordt onder andere veroorzaakt door:

 • de omgeving
 • niet goed eten
 • de straling van de zon

Daarom is actieve kool een waardevolle hulp voor je organen. Het helpt bij de processen van je lichaam die gifstoffen, chemicaliën en alle andere stoffen die schadelijk voor je zijn verwijderen.

6. Het houdt je cholesterolspiegel onder controle

De bestanddelen van actieve kool helpen je om het slechte cholesterol uit je aderen te verwijderen. Hierdoor voorkom je de vorming van plaque. De bestanddelen binden aan de vetten en voorkomen hiermee dat deze aan de wanden van je bloedvaten blijven kleven.

Tegelijkertijd helpt het om de elasticiteit van je bloedvaten te  vergroten. Het vermindert de verharding en bevordert een goede bloeddoorstroming.

Dit is de reden dat het dus nuttig is om je bloeddruk onder controle te houden.

Ook vermindert het je risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen aan het hart.

7. Actieve kool bestrijdt virussen en bacteriën

Virussen in het lichaam

Dit product is ook zeer behulpzaam voor je immuunsysteem. Dit komt doordat het het vermogen van je lichaam om bacteriën en virussen die ziektes veroorzaken te bestrijden, verbetert.

Dankzij de eigenschappen van dit middel versterkt het je verdedigingssystemen tegen binnendringers. Bovendien vermindert het ook nog je risico om een infectie op te lopen.

8. Het verlicht insectenbeten

Actieve kool heeft ontstekingsremmende, ontgiftende en kalmerende eigenschappen. Daarom is het een zeer goed middel om te gebruiken bij insectenbeten.

Door het op de huid te smeren vermindert de allergische reactie. Daarnaast onttrekt het ook het gif dat bij sommige insectenbeten wordt ingespoten. Tot slot vermindert het ook nog de pijn.

Als je door een insect gebeten wordt, kun je op twee manieren van dit middel profiteren. Je kunt het zowel uitwendig als inwendig gebruiken. Op die manier krijg je ook de beste resultaten.

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft actieve kool een paar ongelofelijke goede eigenschappen. Je kunt het in capsules en in supplementen krijgen. Probeer het zelf maar eens! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chyka PA, Seger D, Krenzelok EP, et al. Position paper: single-dose activated charcoal. Clin Toxicol (Phila) 2005;43:61-87. View abstract.
 • Wang X, Mondal S, Wang J, et al. Effect of activated charcoal on apixaban pharmacokinetics in healthy subjects. Am J Cardiovasc Drugs 2014;14:147-54. View abstract.
 • Wang Z, Cui M, Tang L, et al. Oral activated charcoal suppresses hyperphosphataemia in haemodialysis patients. Nephrology (Carlton) 2012;17:616-20. View abstract.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.