Manieren om waterstofperoxide te gebruiken die je moet kennen
Waterstofperoxide is een chemisch, vloeibaar bestanddeel (iets dikker dan water) en staat vooral bekend om zijn oxiderende werking. Het wordt voornamelijk gebruikt om wonden te behandelen en ervoor te zorgen dat ze niet geïnfecteerd raken. Maar er bestaan nog veel meer manieren om waterstofperoxide te gebruiken.
In dit artikel willen we je graag iets meer vertellen over waterstofperoxide. Je hebt namelijk een geweldig product in huis en je bent je hier misschien niet eens van bewust!
Waterstofperoxide: meer dan alleen een onderdeel uit je verbanddoos
In tegenstelling tot water, bevat waterstofperoxide nog een zuurstofatoom en kun je het kopen bij de apotheek. De meeste mensen hebben het in huis om sneetjes, schaafwonden of kleine wondjes mee te desinfecteren.
Als jij het nog niet in huis hebt, breng hier dan verandering in. Er zijn namelijk nog veel meer manieren om waterstofperoxide te gebruiken.
Manieren om waterstofperoxide te gebruiken
Acne bestrijden
Dit huismiddeltje is zeer effectief om onzuiverheden in het gezicht en op andere delen van het lichaam te bestrijden.
- Om het te gebruiken om je gezicht te behandelen, was je om te beginnen je gezicht met een beetje lauwwarm water en neutrale zeep.
- Vervolgens laat je een watje of wattenstaafje weken in een beetje waterstofperoxide en breng je het zo direct aan op elk pukkeltje.
- Het is niet aangeraden om waterstofperoxide voor het hele gezicht of andere delen van het lichaam te gebruiken, aangezien het irritatie en droogheid kan veroorzaken.
Schimmel voorkomen
Stinkende voeten veroorzaakt door mycose kunnen eenvoudigweg worden behandeld door gebruik te maken van een beetje waterstofperoxide. Als je een badkuip hebt, laat deze dan vollopen en voeg vervolgens wat waterstofperoxide aan het water toe.
Als je geen badkuip hebt, vul dan een bakje waar je voeten in passen met water en voeg ook hier een beetje van dit geweldige product aan toe.
Laat je voeten in ieder geval iedere avond twintig minuten weken (of tot het water is afgekoeld). Dit zal helpen om huidinfecties te voorkomen.
Kleding bleken
Waterstofperoxide kan niet alleen worden gebruikt voor de persoonlijke verzorging, maar ook voor dingetjes in en rond het huis.
Probeer het eens, de volgende keer dat je een witte was draait waar kledingstukken in zitten die vies zijn of waar zweetvlekken op zitten. Je kunt dit middel zelfs gebruiken om stoffering mee schoon te maken.
Als je een bloedvlek wilt verwijderen, giet er dan een beetje waterstofperoxide overheen, laat het product tien minuten zijn werk doen en gebruik dan een borsteltje om de vlek weg te schrobben, voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.
Groenten en fruit desinfecteren
Sommige mensen gebruiken appelazijn om groenten en fruit dat ze rauw gaan eten, te desinfecteren. Maar ook waterstofperoxide is een geweldig alternatief, dat in tegenstelling tot appelazijn, geen ‘onaangename’ geur op je eten achterlaat.
- Laat je gootsteen vollopen met water en voeg er dan ¾ kop waterstofperoxide aan toe.
- Laat de groente of het fruit dat je wilt consumeren hier even in weken en wrijf de schil vervolgens een beetje schoon.
- Voor paddenstoelen kun je deze methode beter niet gebruiken. Gebruik in dit geval liever een doekje dat je hebt laten weten in waterstofperoxide.
Verkoudheid verzachten
Inmiddels weet je al dat dit product geweldig is om schadelijke micro-organismen te bestrijden. Daarom is het niet zo moeilijk om te bedenken dat het ook een geweldige optie is wanneer je verkouden bent of last hebt van een zere keel.
- Meng gelijke delen waterstofperoxide en water door elkaar en gebruik dit mengsel om mee te gorgelen.
- Slik het niet door (aangezien dit buikpijn kan veroorzaken).
- Dit mengsel kan ook worden gebruikt om griep, sinusitis en een verstopte neus te helpen voorkomen.
Orale hygiëne verbeteren
Waterstofperoxide kan ook worden gebruikt om bacteriën en schadelijke ziektekiemen die zich verzamelen in de mond en zo tandbederf, slechte adem of aften veroorzaken, te elimineren. Het is tevens een handig middel om vlekjes op de tanden te verwijderen (die vaak veroorzaakt worden door sigarettenrook, koffie, alcohol, of het slecht poetsen van de tanden).
- Meng een eetlepel water met een eetlepel waterstofperoxide en gebruik dit mengsel vervolgens als mondspoeling.
- Beweeg het grondig door je mond en spoel het dan uit.
- Om vlekjes op de tanden te verwijderen, raden wij aan om een wattenstaafje te gebruiken.
Sommige mensen mengen dit product met baking soda om een zelfgemaakte tandpasta te maken.
Het huis schoonmaken
Waterstofperoxide is niet alleen handig om kleding mee schoon te maken, maar er zijn ook verschillende manieren om waterstofperoxide te gebruiken voor dingen in huis. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je badkamer, keuken, tafels, aanrecht en andere oppervlakken mee schoon te maken.
Zorg er daarom voor dat je altijd een spuitfles bij de hand hebt die gevuld is met gelijke delen water en waterstofperoxide. Dit is een gezond alternatief voor andere schoonmaakproducten, die vaak niet alleen schadelijk zijn voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.
- Doe dertig tot zestig milliliter waterstofperoxide in de vaatwasser, om ervoor te zorgen dat je vaat na afloop sprankelend schoon is.
- Je kunt ook een beetje waterstofperoxide toevoegen aan de emmer water die je gebruikt om de vloer mee te dweilen. Bovendien is dit product goed om beddengoed, gordijnen etc. te desinfecteren (gebruik in dit geval een spuitfles).
- Is je toilet erg vies of zitten er vlekken op die je niet weg krijgt? Dan kan waterstofperoxide erg behulpzaam zijn. Giet simpelweg een half kopje van dit product in je toilet en laat het twintig minuten zijn werk doen. Gebruik daarna een borstel om de vlek weg te schrobben.
- Zit je douchegordijn vol met schimmel? Ook in dit geval kun je gebruik maken van dit geweldige product! Gebruik een spuitfles om het gordijn grondig in te spuiten met waterstofperoxide en veeg de vlekken dan weg met een doekje of spons.
De planten in je tuin en huis verbeteren
Een mengsel gemaakt van 32 delen water en 1 deel waterstofperoxide kan je planten nieuw leven in blazen. Gebruik hiervoor dit mengsel om je planten water te geven.
Je kunt ook twee eetlepels waterstofperoxide mengen met een liter water en dit vervolgens gebruiken om de blaadjes van je planten mee in te spuiten, om schimmel en ongedierte te bestrijden.
Om te voorkomen dat de planten in je tuin gaan rotten, maak je simpelweg een mengsel van vier liter water en een half kopje waterstofperoxide.
Nog een paar manieren om waterstofperoxide te gebruiken
Naast de manieren om waterstofperoxide te gebruiken die we hierboven hebben genoemd, kan dit geweldige product, geloof het of niet, op nog een paar manieren worden gebruikt. Hiertoe behoren:
- Je haar lichter maken
- Onaangename geurtjes uit je koelkast verwijderen
- Speelgoed desinfecteren
- Spiegels schoonmaken
- Etensresten van potten en pannen verwijderen
- Contactlenzen desinfecteren
- De oren schoonmaken
- De eettafel desinfecteren
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Halliwell, B., Clement, M. V., & Long, L. H. (2000). Hydrogen peroxide in the human body. FEBS Letters. https://doi.org/10.1016/S0014-5793(00)02197-9
- Wilkins, R. G., & Unverdorben, M. (2013). Wound cleaning and wound healing: A concise review. Advances in Skin and Wound Care. https://doi.org/10.1097/01.ASW.0000428861.26671.41
- Muizzuddin, N., Schnittger, S., Maher, W., Maes, D. H., & Mammone, T. (2013). Enzymatically generated hydrogen peroxide reduces the number of acne lesions in acne vulgaris. Journal of Cosmetic Science.
- Tredwin, C. J., Naik, S., Lewis, N. J., & Scully Cbe, C. (2006). Hydrogen peroxide tooth-whitening (bleaching) products: Review of adverse effects and safety issues. British Dental Journal. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.4813423
- Baldry, M. G. C. (1983). The bactericidal, fungicidal and sporicidal properties of hydrogen peroxide and peracetic acid. Journal of Applied Bacteriology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1983.tb02637.x