Onychomycose: nagelschimmel

· 2 november 2015
Appelazijn heeft anti-mycotische eigenschappen, wat nagelschimmel helpt te stoppen. Je moet je voeten droog houden om het te voorkomen en ook poeder op de voeten aanbrengen indien nodig.

Hoewel het algemeen bekend staat als nagelschimmel, is de wetenschappelijke naam hiervoor onychomycose. Deze infectie verandert het uiterlijk van de nagel met betrekking tot kleur en dikte. Leer meer over dit probleem in het onderstaande artikel.

Oorzaken en symptomen van onychomycose

Dit is een veelvoorkomende ziekte bij mensen over de hele wereld. Het begint met één vinger of één teen en dan verspreidt het zich naar alle andere met verloop van tijd en bij gebrek aan behandeling. Sommige mensen kunnen ook voetschimmel ontwikkelen, omdat de schimmel zich naar de huid kan verspreiden.

Onychomycose wordt simpelweg zichtbaar door de veranderingen in het uiterlijk van de nagel, de kleur of de dikte, aangezien het vaak geen symptomen van pijn of ongemak veroorzaakt. Veel mensen wachten te lang voordat ze de schimmel laten behandelen en om deze reden zijn er soms enkele maanden of jaren nodig om volledig te herstellen.

Schimmelnagel

Onychomycose is meestal een esthetisch probleem met de nagels, maar kan in ernstige gevallen chronische pijn veroorzaken die moeilijk te genezen is. Vroege diagnose maakt het makkelijker om permanent de schimmel te verwijderen.

Er zijn drie soorten schimmels die de oorzaak zijn van onychomycose. Een van de beter bekende heet candida albicans. Het wordt overgedragen door direct contact en kan zich in mensen bevinden zonder een infectie te veroorzaken. Er zijn echter een aantal factoren die het immuunsysteem verzwakken en het risico op deze ziekte verhogen.

Veroudering is een van deze redenen, omdat schimmel kan beginnen zich te vormen als men ouder wordt, als het afweersysteem van het lichaam verzwakt of wanneer de voet voortdurend vochtig is, wat vaak voorkomt bij zwemmers of mensen met ongeschikt schoeisel (rubberen schoenen, nylon kousen enz.). Ook het lijden aan ziekten zoals psoriasis, voetschimmel enz. kan een oorzaak zijn.

Diabetes is gerelateerd aan onychomycose, omdat het van invloed is op het afweersysteem van het lichaam. Onychomycose kan ook optreden als er een familiegeschiedenis is, door een genetische aanleg of door het delen van handdoeken, badkuip, schoenen enz. Tenslotte kan immunosuppressie of het gebruik van biologische geneesmiddelen nagelschimmel veroorzaken.

Schimmel op de Nagels

Er wordt aangenomen dat het vooral gaat om een ​​esthetisch gevolg van de veranderingen in uiterlijk van de nagel. Je kunt onderscheid maken tussen vijf soorten veranderingen:

 • De rand van de nagel wordt geel en dik en de rand wordt ruig en gaat splijten.
 • Het beschadigt de wortel van de nagel, met witte en gele zones.
 • Kleine witte stippen of vlekken zichtbaar op het oppervlak van de nagel.
 • Een paarse kleur (met zeldzame gevallen van melanonychia).
 • De nagel raakt vervormd, gebogen, verdikt en gehard en er kunnen makkelijk stukken afbreken.

Hygiëne is zeer belangrijk om een ​​uitbraak van onychomycose te voorkomen, om zo de verspreiding van schimmels en bacteriën tegen te gaan. Het is ook belangrijk om je handen grondig te wassen en te drogen. Gebruik de juiste katoenen sokken, die niet te strak zijn en zorgen voor een goede luchtstroom. Vermijd het lopen op blote voeten in kleedkamers en sportscholen en deel geen handdoek met iemand die besmet is.

Wanneer iemand onychomycose heeft, is het belangrijk de nagels te knippen, zodat ze niet langer dan de vingertop of teen groeien. Je moet gereedschappen zoals de nagelschaar desinfecteren na gebruik. Gebruik geen nepnagels en lak ze niet.

Voeten

Huismiddelen tegen nagelschimmel

 • Tea tree olie is een bekende en natuurlijke behandeling voor onychomycose, die goed werkt bij lichte of matige gevallen, omdat het een potente fungicide is. Meng gelijke hoeveelheden tea tree olie met olijfolie en tijmolie. Breng het aan op de aangetaste plek met een watje of een borstel (die niet wordt gebruikt voor iets anders). Laat het gedurende 15 minuten intrekken en borstel met een tandenborstel op de nagel. Wanneer de voet schoon en droog is druppel je enkele druppels tea tree olie op de nagel.
 • Een tweede behandeling die algemeen bekend is om nagelschimmel te behandelen is appelazijn. Om dit te doen bereid je een voetenbad met gelijke hoeveelheden azijn en warm water. Dompel de voeten en handen (of in ieder geval de nagels) gedurende 20 minuten hierin. Maak het goed droog met een handdoek of föhn, gericht op de getroffen nagel en ook tussen de vingers en tenen.
Kapotte Nagel door Schimmel

 • Een andere optie met azijn is om twee lepels te mengen met twee lepels van rul gemalen rijstmeel. Breng dit aan op de nagel en laat het gedurende 15 minuten zitten. Herhaal dan het hiervoor genoemde droogproces.
 • Meng zuiveringszout en water tot een pasta. Breng dit mengsel met watjes aan op de nagel en verdeel het goed. Probeer ook om het aan te brengen op de huid onder de getroffen nagel. Laat het intrekken gedurende enkele minuten, spoel het af en droog de nagel.
 • Doe twee kopjes water en drie lepels tijm in een pan. Kook vijf minuten. Haal het van de kook en laat het afkoelen. Laat een watje of een doek weken in het mengsel en bedek hiermee de nagels die onychomycose hebben.
 • Kook in een liter water tien stukken kaneel. Verlaag de temperatuur en kook nog vijf minuten. Laat het staan gedurende 45 minuten en giet het in een bak, terwijl het nog warm is, zodat je je nagels erin kunt laten weken.
 • Laat een katoenen doek weken in het sap van een ui. Breng het aan op de nagel waar schimmel op zit. Je kunt ook de helft van de ui direct op de voet wrijven.
 • Meng een eetlepel citroensap, vijf druppels waterstofperoxide en twee lepels aloëveragel. Breng dit aan op de aangetaste nagel en laat het drogen.
 • Kook vijf teentjes knoflook in een kopje water. Giet dit in een bak met koud water en dompel de voeten hierin gedurende 15 minuten. Herhaal dit elke dag gedurende één maand.