11 makkelijke manieren om tandbederf te voorkomen

Wat je iedere dag eet komt terecht tussen je tanden en kiezen. Als je het niet weghaalt, hoopt het zich op en gaat het rotten, waardoor tandbederf ontstaat.
11 makkelijke manieren om tandbederf te voorkomen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Als we nog kinderen zijn krijgen we sneller gaatjes, omdat we dan meer snoep eten. Volwassenen die hun tanden niet goed schoon houden kunnen echter ook gaatjes krijgen. In het artikel van vandaag zullen we je een aantal goede tips geven hoe je tandbederf kunt voorkomen.

Waarom ontstaan gaatjes?

Er leven bacteriën in je mond en als die in contact komen met je speeksel en andere stoffen, zoals de zuren en suikers die je consumeert, ontstaan er gaatjes. Ze worden gevormd doordat het zuur het tandglazuur aantast. Dit wordt hierdoor zwakker en er ontstaan scheurtjes.

Tandbederf ontstaat in deze scheurtjes als een donkere of zwarte vlek op de oppervlakte van de tand zelf. Tandbederf is niet iets dat kan genezen door middel van medicatie of tijd. Het laatste maakt het juist alleen maar erger.

De enige manier waarop we kunnen voorkomen dat deze schadelijke bacteriën doorgaan met het weg eten van je tandglazuur, is door het beschadigde gedeelte te verwijderen en het te vervangen door een vulling.

Dit wordt allemaal gedaan door je tandarts. Gaatjes zijn niet gevaarlijk als ze op tijd worden behandeld. Het is echter beter om ze te voorkomen door je tanden in goede gezondheid te houden.

Tips om tandbederf te voorkomen

De tips in dit artikel zullen je helpen om je kinderen te leren gaatjes te voorkomen door een goede mondverzorging en herhalende tripjes naar de tandarts te vermijden.

Je zal geld, pijn en tijd besparen en tegelijkertijd zorgen voor een betere algemene gezondheid. Volg zelf ook deze tips tot in detail en geef het goede voorbeeld!

Eet geen suiker

Tips om tandbederf te voorkomen

Het soort suiker dat je moet vermijden is het suiker dat zit in onder andere snoepjes, frisdrank en al het andere dat je in de winkel kunt kopen dat verwerkte suikers bevat. Ze kunnen je tanden en kiezen namelijk beschadigen.

Leer je kinderen dat ze minder moeten snoepen. Geef ze fruit in plaats van gebak en geef ze lunch mee naar school, zodat ze niets zoets hoeven te kopen.

Het is belangrijk dat je na het eten van iets zoets altijd je tanden poetst en flost. Als de kinderen niet thuis zijn op dat moment, kunnen ze ook wat water drinken om de suiker uit hun mond te spoelen.

Eet vier maaltijden per dag

Eet niet de hele dag door om tandbederf te voorkomen

Als je heel de dag door eet, zal je niet alleen aankomen, maar heb je waarschijnlijk ook meer last van tandbederf. Probeer het te houden op vier (tot maximaal zes) keer per dag: ontbijt, lunch, snack en avondeten. Eet niet tussen de maaltijden door en poets je tanden na iedere maaltijd.

Poets je tanden goed

Je moet je tanden sowieso ten minste twee keer per dag poetsen (na het ontbijt en voor je naar bed gaat). Als het mogelijk is, poets ze dan ook na de lunch.

Goede mondverzorging begint met een simpele gewoonte. Je kunt een reistandenborstel bij je dragen in je tas, zodat je ook als je niet thuis bent je tanden kunt schoonhouden.

Ook interessant om te lezen:
Wat betekenen de kleuren op tandpastatubes?

Denk eraan om te flossen

Denk eraan om te flossen om tandbederf te voorkomen

Flossen is een andere goede manier om het voedsel dat is achtergebleven tussen je tanden, waar de tandenborstel niet bij kan, te verwijderen. Eén keer per dag flossen is voldoende. Je moet het echter wel ‘s avonds doen.

Let goed op waar je je flosdraad bewaart, zodat het niet in contact komt met het vocht in je badkamer. Gebruik flosdraad ook altijd als je bijvoorbeeld koekjes, gebak, cornflakes of brood hebt gegeten – alles wat makkelijk tussen je tanden kan gaan zitten.

Kauw je voedsel goed

Als je je voedsel goed kauwt, zal dat voorkomen dat voedsel vast komt te zitten tussen je tanden. Dit helpt vooral als je niet thuis bent en niet kunt flossen.

Spoel je mond na

Spoel je mond na om tandbederf te voorkomen

Een goed huismiddel om gaatjes te voorkomen is naspoelen. Het enige wat je hoeft te doen is met een glas water je mond spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst.

Masseer je tandvlees

Een goede manier om een goede circulatie te bevorderen is door je tandvlees te masseren op een zachte, cirkelvormige manier of met een op-en-neer beweging. Dit zal je tanden versterken en bepaalde aandoeningen voorkomen, zoals gaatjes.

Denk eraan dat als je tanden gezond zijn, bacteriën geen schade aanrichten in je mond. Je zult dan ook geen last hebben van gaatjes.

Drink water

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je in sommige restaurants een glas water krijgt als je koffie hebt besteld? Dit kan je adem namelijk verbeteren. Ook kan het een vreemde smaak in je mond verwijderen die je kunt krijgen nadat je deze drank hebt genuttigd. Maar het helpt ook om gaatjes te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor na het eten van zure vruchten of het drinken van alcoholische dranken.

Ga niet naar bed voordat je je tanden hebt gepoetst

Poets je tanden voor het slapen gaan om tandbederf te voorkomen

Dit is ook een gewoonte die ouders hun kinderen moeten aanlerenNooit, onder geen enkele omstandigheid, naar bed gaan zonder dat je je tanden hebt gepoetst. Denk eraan dat bacteriën zich tegoed doen aan alles wat je overdag hebt gegeten wanneer jij slaapt.

Misschien ben je moe, misschien heb je heel de dag hard gewerkt en val je al bijna in slaap. Maar het is het waard om die twee minuten te gebruiken om je tanden goed te poetsen.

Eet voedsel dat rijk is aan calcium

Zuivelproducten zoals melk en yoghurt zijn niet de enige goede calciumbronnen. Groene groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zijn ook goede opties.

Amandelen zijn ook een goede manier om calcium toe te voegen aan je dieet. Als je last hebt van lactose-intolerantie kun je amandelmelk maken of kopen.

Eet veel rauwe vruchten en groenten

Eet veel rauwe vruchten en groenten om tandbederf te voorkomen

Bleekselderij en wortels staan bekend om hun mogelijkheid om de tanden te reinigen. De vezels helpen namelijk bij het verwijderen van de resten van je eerdere maaltijden. Zo helpt het dus om tandbederf te bestrijden.

Appelschil helpt ook bij het versterken van de tanden. Ook kan de schil helpen ze witter te maken en de achterbleven deeltjes die zich tussen je tanden ophopen helpen te verwijderen. Daaraan toegevoegd zijn appels ook een lekker toetje die je verlangen naar snoep kunnen indammen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.