11 makkelijke manieren om tandbederf te voorkomen

Wat je iedere dag eet komt terecht op je kiezen. Als je het niet weghaalt, hoopt het zich op en gaat het rotten, waardoor tandbederf ontstaat. Als we nog kinderen zijn krijgen we sneller gaatjes, omdat we dan meer snoep eten, maar volwassenen die hun tanden niet goed schoon houden kunnen ook gaatjes krijgen. In het artikel van vandaag zullen we je een aantal goede tips geven hoe je tandbederf kunt voorkomen.

Waarom ontstaan gaatjes?

Er leven bacteriën in je mond en als die in contact komen met je speeksel en andere stoffen, zoals de zuren en suikers die je consumeert, ontstaan er gaatjes. Ze worden gevormd doordat het zuur het tandglazuur aantast, waardoor ze zwakker worden en er scheurtjes ontstaan.

Tandbederf ontstaat in deze scheurtjes als een donkere of zwarte vlek op de oppervlakte van de tand zelf. Tandbederf is niet iets dat kan genezen door middel van medicatie of tijd, want het laatste maakt het alleen maar erger.

De enige manier waarop we kunnen voorkomen dat deze schadelijke bacteriën doorgaan met het weg eten van je tandglazuur, is door het beschadigde gedeelte te verwijderen en het te vervangen door een vulling.

Dit wordt allemaal gedaan door je tandarts. Gaatjes zijn niet gevaarlijk als ze op tijd worden behandeld, maar het is beter om ze te voorkomen door je tanden in goede gezondheid te houden.

Tips om tandbederf te voorkomen

De tips in dit artikel zullen je helpen om je kinderen te leren gaatjes te voorkomen door een goede mondverzorging en herhalende tripjes naar de tandarts te vermijden.

Je zal geld, pijn en tijd besparen en tegelijkertijd zorgen voor een betere algemene gezondheid. Je zult deze tips tot in detail volgen en het goede voorbeeld geven.

Eet geen suiker

Snoepjes

Het soort suiker dat je moet vermijden is wat zit in onder andere snoepjes, frisdrank en al het andere dat je in de winkel kunt kopen dat verwerkte suikers bevat. Ze kunnen je tanden en kiezen beschadigen. Leer je kinderen dat ze minder moeten snoepen, geef ze fruit in plaats van gebak en geef ze lunch mee naar school, zodat ze niets hoeven te kopen.

Het is belangrijk dat je na het eten van iets zoets altijd je tanden poetst en flost. Als de kinderen niet thuis zijn op dat moment, kunnen ze ook wat water drinken om de suiker uit hun mond te spoelen.

Eet vier maaltijden per dag

Ontbijt

Als je heel de dag door eet, zal je niet alleen aankomen, maar heb je waarschijnlijk ook meer last van tandbederf. Probeer het te houden op vier (tot maximaal zes) keer per dag: ontbijt, lunch, snack en avondeten. Eet niet tussen de maaltijden door en poets je tanden na iedere maaltijd.

Poets je tanden goed

Je moet je tanden sowieso ten minste twee keer per dag poetsen (na het ontbijt en voor je naar bed gaat). Als het mogelijk is, poets ze dan ook na de lunch.

Goede mondverzorging begint met een simpele gewoonte. Je kunt een reistandenborstel bij je dragen in je tas, zodat je ook als je niet thuis bent je tanden kunt schoonhouden.

Denk eraan om te flossen

Flossen

Flossen is een andere goede manier om het voedsel dat is achtergebleven tussen je tanden, waar de tandenborstel niet bij kan, te verwijderen. Eén keer per dag flossen is voldoende, maar je moet het wel ’s avonds doen.

Let goed op waar je je flosdraad bewaart, zodat het niet in contact komt met het vocht in je badkamer. Gebruik flosdraad ook altijd als je koekjes, gebak, cornflakes of brood hebt gegeten – alles wat makkelijk tussen je tanden kan gaan zitten.

Kauw je voedsel goed

Als je je voedsel goed kauwt, zal dat voorkomen dat voedsel vast komt te zitten tussen je tanden, vooral als je niet thuis bent en niet kunt flossen.

Spoel je mond na

Drink water

Een goed huismiddel om gaatjes te voorkomen is naspoelen. Het enige wat je hoeft te doen is met een glas water je mond spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst.

Masseer je tandvlees

Een goede manier om een goede circulatie te bevorderen is door je tandvlees te masseren op een zachte, cirkelvormige manier of met een op-en-neer beweging. Dit zal je tanden versterken en bepaalde aandoeningen voorkomen, zoals gaatjes. Denk eraan dat als je tanden gezond zijn, bacteriën geen schade aanrichten in je mond en je geen last zal hebben van gaatjes.

Drink water

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je in sommige restaurants een glas water krijgt als je koffie hebt besteld? Dit kan je adem verbeteren of een vreemde smaak in je mond verwijderen die je kunt krijgen nadat je deze drank hebt genuttigd, maar het helpt ook om gaatjes te voorkomen. Hetzelfde geldt voor na het eten van zure vruchten of het drinken van alcoholische dranken.

Ga niet naar bed voordat je je tanden hebt gepoetst

Tanden Poetsen

Dit is een gewoonte die ouders hun kinderen moeten aanleren. Nooit, onder geen enkele omstandigheid, naar bed gaan zonder dat je je tanden hebt gepoetst. Denk eraan dat bacteriën zich tegoed doen aan alles wat je overdag hebt gegeten wanneer jij slaapt.

Misschien ben je moe, misschien heb je heel de dag hard gewerkt en val je al bijna in slaap, maar het is het waard om die twee minuten te gebruiken om je tanden goed te poetsen.

Eet voedsel dat rijk is aan calcium

Zuivelproducten zoals melk en yoghurt zijn niet de enige goede calciumbronnen – groene groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zijn ook goede opties.

Amandelen zijn ook een goede manier om calcium toe te voegen aan je dieet. Als je last hebt van lactose-intolerantie kun je amandelmelk maken of kopen.

Eet veel rauwe vruchten en groenten

Fruit en Groenten

Bleekselderij en wortels staan bekend om hun mogelijkheid om de tanden te reinigen, omdat de vezels helpen bij het verwijderen van de resten van je eerdere maaltijden. Appelschil helpt bij het versterken van de tanden, maakt ze witter en verwijdert de achterbleven deeltjes die zich tussen je tanden ophopen. Daaraan toegevoegd zijn appels ook een lekker toetje die je verlangen naar snoep kunnen indammen.