Frisdranken: slecht voor je tanden!

Koolzuurhoudende en suikerrijke dranken berokkenen heel veel schade aan je tanden en ook bruisend water kan tandbederf veroorzaken door de aanwezigheid van koolzuur.
Frisdranken: slecht voor je tanden!

Laatste update: 14 november, 2018

Iedereen lust wel eens een glas frisdrank en we drinken meer frisdranken dan ooit tevoren, maar helaas zijn deze kleurrijke, lekkere drankjes echte suikerbommen en schadelijk voor onze gezondheid.

Recente studies wezen zelfs uit dat deze type drankjes een even groot risico voor de gezondheid van de tanden kunnen betekenen als sommige illegale drugs.

Waarom zijn frisdranken zo schadelijk?

Ontdek in dit artikel waarom frisdranken en bepaalde suikerrijke voedingsmiddelen zo schadelijk zijn en waarom je ze het beste vermijdt om op lange termijn je gebit in goede conditie te houden.

Goede redenen om frisdrank te vermijden

 • Frisdranken bevatten ongelofelijk veel suikers en zoals we allen reeds weten, leveren die enkel veel lege calorieën op en geen enkel nuttig voedzaam element. Als je veel frisdrank drinkt, dan neemt ook de kans op overgewicht toe, vooral bij kinderen.
 • Wie twee blikjes frisdrank per dag drinkt, neemt de smaak van suiker minder waar en verlangt daardoor meer naar zoetigheden.
 • Door steeds meer suiker te gebruiken, neemt eveneens de kans toe om op lange termijn diabetes type II te ontwikkelen.
 • Frisdrank wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende aandoeningen, waaronder ook depressie.
 • Er ontstaat makkelijk ophoping van vet rondom het middel, waardoor reeds bewezen werd dat dit de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
 • De waarden van je triglyceriden en slecht cholesterol stijgen.
 • Er ontstaan eveneens hogere bloeddrukwaarden in vergelijking met die van mensen die geen frisdrank consumeren.
 • Ondertussen zou ook zijn aangetoond dat cola slecht is voor je botten. Studies zouden hebben bewezen dat vrouwen die elke dag cola drinken een minder stevige botstructuur in de heupen hebben dan vrouwen die dat niet doen. Dat zou komen omdat cola een grote hoeveelheid fosforzuur bevat.
 • Het koolzuur zorgt voor een opgeblazen gevoel. Wie lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom, kan daar meer last van krijgen door veel koolzuurhoudende dranken te drinken.
 • Suikerrijke dranken zijn slecht voor de lever. Mensen die twee blikjes koolzuurhoudende fruitdrankjes per dag consumeren, zouden vijf keer meer kans hebben op leververvetting. De fruitsuikers worden direct door de lever opgenomen en omgezet in vet. Voor light dranken zou hetzelfde gelden.
 • Bovendien zou je sneller verouderen als je twee suikerrijke drankjes per dag drinkt.

Meer bewustzijn voor de schadelijk effecten van frisdrank

Dit lijstje van ernstige aandoeningen en nog heel wat andere wordt in verband gebracht met het dagelijks drinken van enkele blikjes frisdrank.

Terwijl de consumenten beginnen te beseffen dat frisdrank inderdaad een nadelig effect op hun gezondheid kan hebben, wordt light frisdrank als een alternatieve oplossing gezien. Maar is light echt beter of is light frisdrank eveneens slecht voor je?

Hoe zit het dan met de suikervrije light frisdranken?

Light frisdranken met hun zoetstoffen mogen dan wel vrijwel geen calorieën bevatten, gezondheidseffecten hebben ze echter wel. Ze bevatten namelijk een aantal zuren, zoals citroenzuur en fosforzuur, die de bovenste glazuurlaag van de tanden aantasten.

Daardoor ontstaan gaatjes, vlekken en tal van andere gebitsaandoeningen die vrij ernstig kunnen zijn.

Sommige studies uitgevoerd door de tandheelkundige wetenschap konden zelfs aantonen dat het overmatig drinken van light drankjes bijna hetzelfde effect op de conditie op het gebit zou hebben als het gebruik van bepaalde harddrugs zoals cocaïne, methamphetamine en crack.

De studie volgde een vrouw van dertig die continu light frisdrank dronk gedurende vijf jaar en wiens gebit daardoor in even slechte toestand was als dat van een regelmatige cocaïnegebruiker.

Dit komt vooral door het fosforzuur, dat veelvoorkomend is in light frisdranken om het koolzuur vast te houden, maar dat ook het tandglazuur aantast.

Check je favoriete frisdrank dus op fosforzuur en kijk ook eens naar de inhoud van je favoriete sportdrank! Ook die kunnen hoge dosissen citroen- en fosforzuur bevatten, die op agressieve wijze je tanden kunnen bederven.

Extra tips voor een goede mondhygiëne

Tanden Poetsen
 • Als je je light frisdranken niet kunt opgeven, probeer dan uit een rietje te drinken om het contact van de frisdrank met je tanden te verminderen.
 • Onthou verder ook dat een goede tand- en mondhygiëne het uitgangspunt vormt van een goede gezondheid. Een goede spijsvertering start in de mond. Gezonde, sterke tanden in combinatie met een mond in goede conditie geven je alvast een grote voorsprong bij het vermijden van aandoeningen. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs sommige vormen van kanker.
 • Hou je mond en tanden gezond door jezelf vertrouwd te maken met een aantal eenvoudige leefregels.
 • Net zoals het dagelijks verzorgen van het lichaam is ook het dagelijks verzorgen van de mond belangrijk.
 • Poets je tanden twee tot drie keer per dag met een goede tandpasta en kwaliteitstandenborstel.
 • Vergeet ook niet de holtes tussen de tanden te reinigen met een tandenstoker of flosdraad. Reinig je tong als je opstaat en voor het slapengaan.
 • Mocht je last hebben van een slechte adem, gebruik dan gerust mondverzorgingsproducten die dat tegen gaan en ga tenslotte regelmatig naar je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen overtollig tandsteen verwijderen en staan altijd klaar met persoonlijk advies voor verzorging van je tanden en gebit. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.