Breng je pH-waarde in balans

Eten is een van de meest fundamentele manieren waarop je lichaam verzuring tegengaat en de pH-waarde in balans houdt.
Breng je pH-waarde in balans

Laatste update: 17 december, 2018

Wanneer je eens kijkt naar het lijstje van dingen die je dagelijks consumeert, zul je waarschijnlijk zien dat de meeste producten de lichamelijke pH-waarde verlagen of de zuurgraad juist verhogen.

Wanneer deze voedingsmiddelen in je lichaam terechtkomen, kunnen ze een negatief effect op het lichaam hebben waar je beslist rekening mee moet houden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam vatbaar wordt voor vele soorten ernstige aandoeningen.

Om dit proces beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat de pH-waarde in je lichaam een zeer belangrijke rol speelt voor je algehele gezondheid.

Onze hedendaagse leefstijl en vooral onze voedselkeuzes kunnen onze lichamelijke pH-waarde echter aanzienlijk verstoren.

Het is dan ook zeer belangrijk om betere eetgewoontes te ontwikkelen en meer voedsel de consumeren dat de balans van ons lichaam intact houdt, wat toevallig ook kan helpen tegen brandend maagzuur.

4 manieren om je pH-waarde in balans te brengen

1. Voeding

Zoals we hierboven al aangeven, is wat je eet erg belangrijk voor de zuurgraad in je lichaam en om je pH-waarde in balans te houden.

Daarom is het handig om te weten welke voedselsoorten je lichaam zuurder maken en welke de pH-waarde kunnen verhogen, waardoor het alkalischer wordt.

‘Je bent wat je eet’, dit hebben we al meerdere malen gezegd en dat zullen we ook blijven doen. Daarom moet je meer voedingswaren in je dagelijkse dieet opnemen die rijk zijn aan kalium, magnesium en calcium.

 • Enkele voorbeelden van goede voedingswaren zijn: fruit, groenten (vooral bladgroenten), granen en honing.
 • Voedingsmiddelen waar je beter niet mee overdrijft: zuivel, kaas, rood vlees, geraffineerde granen, witte suiker, thee en koffie.

2. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging

Wanneer je een overwegend sedentaire leefstijl hebt, dan vertragen hierdoor de lichamelijke processen en dit zorgt ervoor dat het lastiger wordt om je pH-waarde in balans te houden.

Deskundigen raden daarom aan om een dieet en trainingsschema aan te houden dat geschikt is voor je leeftijd en lichamelijke fitheid. Hierdoor wordt je stofwisseling gestimuleerd, wat de eliminatie van gifstoffen zou bevorderen.

3. Emotionele balans

Volgens de Harvard Medical School houdt een gezond lichaam in dat zowel je lichamelijke als je mentale welzijn in orde zijn en je bovendien in een gezonde sociale omgeving verkeert.

Een gezonde geest betekent een gezond lichaam en vice versa. Wanneer we ons laten meeslepen door stress kunnen de hormonen in ons lichaam niet naar behoren functioneren, wat ervoor kan zorgen dat gifstoffen zich in het lichaam opstapelen.

Als je je pH-waarde wilt verhogen, is het belangrijk om stress tegen te gaan en je emotionele welzijn in balans te houden.

2 smoothies die verzuring van het lichaam kunnen tegengaan

1. Hydraterende groene smoothie

Groene Smoothie

Deze heerlijke smoothie is rijk aan vitamines en mineralen en geeft je een bom van energie om de dag goed mee door te komen. Daarnaast kan de smoothie mogelijk helpen de pH-waarde te verhogen, gifstoffen te verwijderen en je lichaam te hydrateren.

Ingrediënten

 • 10 clementines
 • ½ ananas
 • Een handje verse basilicum
 • Een handje verse spinazie, romaine sla of peterselie

Hoe maak je de smoothie?

 • Snijd de clementines en ananas in blokjes.
 • Doe beide vruchten samen met de bladgroenten in de blender.
 • Mix alle ingrediënten enkele minuten door elkaar.
 • Drink de drank vervolgens wanneer deze koud is, bij voorkeur op een lege maag.

2. Spinaziesmoothie

Groene bladgroenten zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen die de spijsvertering kunnen verbeteren en gifstoffen uit het lichaam zouden verwijderen.

Ingrediënten

 • 6 tot 8 blaadjes spinazie
 • 1 kop blauwe druiven
 • 2 kopjes water
 • 1 middelgrote sinaasappel, gepeld
 • 1 banaan

Hoe maak je de smoothie?