Probeer dit dieet voor snel gewichtsverlies

Als je gewicht wilt verliezen en de kilootjes ook weg wilt houden, dan moet je een uitgebalanceerd dieet volgen en je eraan houden. Je kunt dus niet zo maar een dieet volgen om af te slanken en het vervolgens laten vallen. In plaats daarvan moet je streven naar een gezonde levensstijl.
Probeer dit dieet voor snel gewichtsverlies
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Met dit dieet kun je ongeveer een halve kilo per week verliezen. Aan dat tempo kun je verwachten dat je ongeveer twee kilo per maand verliest. En je hoeft niet eens een ‘wonderdieet’ te volgen om zo’n snel gewichtsverlies te bereiken!

Veel van zulke miraculeuze diëten werken eigenlijk niet, omdat mensen toch weer aankomen zodra ze het dieet stopzetten. In dit artikel laten we je daarentegen een dieet zien dat perfect is voor snel gewichtsverlies, maar toch nog gezond blijft.

Het is geen enorm streng dieet dat bepaalde voedselgroepen beperkt. Je brengt natuurlijk een paar dieetwijzigingen aan, maar tegelijkertijd blijf je ervoor zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Het belangrijkste idee is dat je het aantal calorieën dat je uit vetten en suikers haalt vermindert. Dat doe je met een zogenaamd ‘hypocalorisch’ dieet.

Welke voedingsmiddelen neem je in dit dieet op?

1. Zuivel

Zuivel

Ten eerste hebben we het over zuivelproducten. Alle zuivelproducten die je consumeert, moeten echter een laag vetgehalte hebben, zoals magere melk of magere yoghurt.

Als je plantaardige dranken zoals sojamelk, amandelmelk of rijstmelk wilt proberen, moet je op zoek gaan naar varianten die rijk zijn aan calcium.

2. Fruit, groenten en peulvruchten

Fruit en groenten

Vervolgens hebben we het over groenten. Deze moeten worden opgenomen in elk gezond dieet. Eet groenten altijd als bijgerecht bij je middagmaal en maak er het belangrijkste ingrediënt van tijdens het diner.

Onder de vele groenten waaruit je kunt kiezen heb je:

 • sla
 • tomaten
 • komkommer
 • wortelen
 • courgettes
 • champignons
 • groenten zoals broccoli of bloemkool

Fruit moet ook deel uitmaken van elk dieet. Het is aan te raden om elke dag twee of drie stuks fruit te eten en je kunt ze innemen bij het ontbijt, de lunch en het diner.

Fruit is bovendien ook een geweldige snack. Het is de perfecte optie als je tussen de maaltijden door trek hebt.

Dan hebben we ook nog granen en peulvruchten. Deze soorten voedingsmiddelen leveren je veel energie. Neem dus een handjevol granen of peulvruchten bij iedere maaltijd.

Als het gaat om pasta, moet je kiezen voor volkorenpasta en ultrabewerkte producten vermijden.

3. Eiwitten en vetten

Eiwitten en vetten

We moeten ook rekening houden met eiwitbronnen, zoals eieren, vlees of vis.

 • Eieren kun je tussen de drie en vier keer per week consumeren.
 • In de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor wit vlees. Probeer niet meer dan twee keer per week rood vlees te eten.
 • Probeer meer vis te eten, zodat je je vleesinname kunt verminderen. Vier tot vijf keer per week zou je wat vis moeten eten en daarbij een evenwicht tussen witte en vette vis aanhouden.
 • Ten slotte mag je van oliën of vetten maar twee of drie eetlepels per dag innemen. Je kunt deze hoeveelheid olie gebruiken om te koken of als dressing.

Minder vetten en vlees in het bijzonder eten is de sleutel tot het verminderen van je calorie-inname voor snel gewichtsverlies.

Een dieetplan voor snel gewichtsverlies

Gezond ontbijt

Om deze voedingsmiddelen gemakkelijker over de dag te verspreiden, kun je het beste een maaltijdplan opstellen om je eetmomenten te organiseren. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheden van elk voedingsmiddel binnenkrijgt en je dieet in balans houdt.

 • Neem bij het ontbijt wat zuivel, zoals een kopje koffie met magere melk of wat graanproducten. Je kunt ook toast met wat kalkoenfilet proberen. Dit is een geweldige bron van energie en eiwit om de dag te beginnen.
 • Later, ongeveer halverwege de ochtend, kun je genieten van een fruitsnack, zoals een paar kiwi’s, een banaan of een sinaasappel. Dit zal helpen om de honger af te weren tot aan de lunch.
 • Neem tijdens de lunch eerst een gang groenten, granen en peulvruchten, zoals soep of een gepofte aardappel. Voor het hoofdgerecht kies je voor een vetarme eiwitbron, zoals kip of gegrilde zalm. Tot slot moet je dessert uit zuivel bestaan, zoals magere yoghurt.
 • Halverwege de middag kun je nog een fruitsnack eten, net als in de ochtend. Op die manier heb je de aanbevolen hoeveelheid fruit voor de dag gekregen. Probeer dan af te wisselen door een banaan of een appel te eten.
 • Om de dag af te sluiten volg je dezelfde routine als bij de lunch, maar met kleinere porties voor het diner. Eet wat groenten in een groene salade, of gegrilde champignons met een bron van eiwitten, zoals de vissoorten tong of heek, of eventueel een omelet.
 • Een goede afsluiter van de dag is een zuivelproduct, zoals een glas warme melk of een schaaltje magere yoghurt.

Opmerking tot slot

Afhankelijk van je gewoonten zal het hypocalorisch dieet misschien niet zorgen voor zeer snel gewichtsverlies. Hier bij Gezonder Leven geven we om je gezondheid. Daarom vermijden we crashdiëten liever en bieden we je een optie aan die misschien iets trager, maar wel beter voor je lichaam is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.