Remedies om brandend maagzuur te behandelen

Op een bepaalde leeftijd verliest de onderste slokdarmsluitspier stevigheid. Deze sluit het pad tussen de slokdarm en de maag en dit is zeer waarschijnlijk de reden voor brandend maagzuur.
Remedies om brandend maagzuur te behandelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is heel belangrijk om brandend maagzuur te behandelen. Het is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat gekarakteriseerd wordt door een brandende sensatie in de maag, achter het borstbeen en soms in de keel. 

Daarnaast gaat het soms ook gepaard met pijn die soms zo ernstig kan zijn dat het verward kan worden met een hartaanval.

Veel personen denken dat dit probleem veroorzaakt wordt door te veel zuur in de maag, wat vaak resulteert in het voorschrijven van medicijnen die dit zuur blokkeren.

Onderzoeken hebben echter ontdekt dat dit in sommige gevallen een verkeerde opvatting is. Het probleem komt namelijk normaal gesproken door een gebrek aan maagzuur.

Protonpompremmers verergeren vaak het probleem. Daarom merken veel personen die deze medicijnen innemen op dat het probleem erger wordt.

Onderzoeken hebben laten zien dat dit symptoom vaak gerelateerd is aan een hiatus hernia en/of een infectie met de helicobacter pylori bacterie.

Om brandend maagzuur te behandelen en onder controle te houden zonder medicijnen te gebruiken, zullen we hieronder een aantal natuurlijke remedies opnoemen. Volgens onderzoeken hebben ze een positief effect op het behandelen van dit probleem.

Dus blijf lezen om meer te leren over natuurlijke remedies om brandend maagzuur te bestrijden.

Appelazijn om brandend maagzuur te behandelen

Appelazijn om brandend maagzuur te behandelen

Zoals eerder vermeld ontstaat brandend maagzuur wanneer er erg weinig zuur in de maag zit. Om dit te verlichten kan je een lepel vol met appelazijn innemen zonder het te verdunnen in een glas water. Appelazijn zal de hoeveelheid maagzuur verbeteren.

Baking soda

Baking Soda om brandend maagzuur te behandelen

De eigenschappen van baking soda helpen om maagzuur te neutraliseren, vooral wanneer de brandende sensatie veroorzaakt door brandend maagzuur aanwezig is.

Je kan simpelweg een theelepel baking soda oplossen in een glas water en het opdrinken. Het is niet aanbevolen om dit regelmatig te drinken. Je kan het echter wel drinken wanneer de pijn ondraaglijk is.

Aloëverasap

Aloëvera om brandend maagzuur te behandelen

Aloëverasap bezit eigenschappen die kunnen helpen om een ontsteking van de maag te verminderen. Daardoor is het ook ideaal om symptomen van brandend maagzuur te behandelen.

Het is aanbevolen om een half kopje aloëverasap voor elke maaltijd te drinken. Het is belangrijk om te vermelden dat dit een laxerend effect kan hebben als je het te veel drinkt.

Gemberwortel

Gemberwortel om brandend maagzuur te behandelen

Gember is een krachtige wortel met gastroprotectieve eigenschappen. Deze eigenschappen helpen om zuur te blokkeren en helicobacter pylori bacteriën te onderdrukken.

Volgens onderzoeken uitgevoerd in 2007 is dit ingrediënt acht keer sterker dan lansoprazol bij het voorkomen van de vorming van zweren.

Om te profiteren van deze eigenschappen is het aanbevolen om gemberthee te maken. Voeg gewoon twee of drie schijfjes gember toe aan twee kopjes heet water.

Laat het vervolgens koken en drink het bij voorkeur twintig minuten voor elke maaltijd.

Betaïne

Nog een goede manier om dit te probleem te behandelen is een betaïne-hydrochloridesupplement. Je kunt dit in gezondheidswinkels kopen zonder dat het voorgeschreven hoeft te worden. Je zou de aanbevolen hoeveelheid in moeten nemen om de brandende sensatie te verlichten.

Verminder het daarna tot één capsule. Het regelmatig innemen zal je lichaam helpen om voedsel beter te verteren. Het zal ook helpen om helicobacter pylori bacteriën te elimineren.

Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de behandeling van elke infectie. Als je een grotere hoeveelheid vitamine D binnenkrijgt, dan zal je lichaam beter functioneren en tenminste 200 microbiële peptiden produceren die helpen om alle soorten infecties uit te roeien.

Om je hoeveelheid vitamine D te verhogen kun je je blootstellen aan de zon. Hou het echter gezond, te veel zon is niet goed. Je kunt ook een vitamine D-supplement kopen. Onthoud dat je ook je consumptie van vitamine K2 moet verhogen.

Glutamine

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2009 kan de gastro-intestinale schade van de helicobacter pylori bacteriën gecompenseerd worden door glutamine aminozuur. Dit wordt gevonden in vlees, kip, vis, eieren, lactose producten en sommige soorten fruit en groenten. Je kan ook een supplement kopen.

Ander advies

  • Om brandend maagzuur te bestrijden is het belangrijk om de balans en het natuurlijk functioneren van je maagstelsel te herstellen. Het is ook belangrijk om veel groenten te eten en andere kwalitatieve, bij voorkeur organische producten.
  • Eet regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen om bevorderlijke bacteriën binnen te krijgen. Dit helpt om het darmstelsel te balanceren, wat de helicobacter pylori bacteriën natuurlijk bestrijdt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bosch, A. (2004). Acidez y antiácidos. Offarm.
  • Wallace JL, S. K. (2011). Pharmacotherapy of Gastric Acidity, Peptic Ulcers, and Gastroesophageal Reflux Disease. Goodman & Gilman’s: The Pharmacological Basis of Therapeutics.
  • Gyawali, C. P., & Fass, R. (2018). Management of Gastroesophageal Reflux Disease. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2017.07.049
  • Alecci U, Bonina F, Bonina A, Rizza L, Inferrera S, Mannucci C, et al. Efficacy and Safety of a Natural Remedy for the Treatment of Gastroesophageal Reflux: A Double-Blinded Randomized-Controlled Study. Evidence-based Complement Altern Med. 2016;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.