4 tekenen van een slechte doorbloeding

Leer de tekenen van een slechte doorbloeding te herkennen. Het is een groot probleem, maar het kan worden geminimaliseerd wanneer er vroegtijdig de juiste zorg aan wordt gegeven.
4 tekenen van een slechte doorbloeding

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je doorbloeding is erg belangrijk voor je gezondheid. Een goede doorbloeding zorgt voor je organen, spieren en botten.

Wanneer het bloed niet door je lichaam stroomt zoals het moet, begint je lichaam de effecten hiervan snel op te merken. Wanneer het probleem verergert, kunnen grote kwalen te voorschijn komen, bijvoorbeeld een hartaanval, een beroerte, zweren of gangreen.

Het goede nieuws is dat dit probleem niet zomaar ontstaat, maar het ontwikkelt zich geleidelijk aan met makkelijk te herkennen symptomen. Veel mensen weten echter niet wat de symptomen zijn. Daarom willen we de meest voorkomende symptomen graag met je delen, zodat je ze snel kan herkennen. Lees je mee?

Tekenen van een slechte doorbloeding

1. Tintelingen in de ledematen

Deze tintelingen komen vooral voor wanneer je voor een lange tijd in dezelfde positie blijft staan, zitten of liggen. Vaak voel je ze in de benen, maar nu smartphones zo populair zijn, komen ze ook steeds vaker voor in de armen en handen.

Uiteindelijk stimuleert lichaamsbeweging de bloedsomloop, en door niet te bewegen verslechter je die juist. Het resultaat is dus dat mensen die een slechte doorbloeding hebben tintelingen ervaren wanneer ze een lange tijd niet bewegen.

Om dat te voorkomen is het een goed idee om elke dag ten minste een half uur te wandelen. Deze makkelijke vorm van lichaamsbeweging activeert namelijk je spieren en stimuleert de doorbloeding.

2. Gezwollen benen

Gezwollen Benen

Je benen zwellen op omdat je lichaam balans probeert  te vinden. Je benen ontvangen niet genoeg bloed in dit gebied en proberen dat gebrek te compenseren met extra vloeistof.

Dat kan zo intens zijn dat je symptomen ervaart als pijn, gevoelloosheid en zelfs het verkleuren van de benen naar zwart of blauw. Ga naar de huisarts als je deze complicatie hebt. 

Probeer ondertussen veel water te drinken om de overtollige vloeistoffen te verwijderen uit je lichaam. Rust ook met je voeten omhoog om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Dat zal helpen om het bloed naar de gebieden te krijgen die op dat moment niet genoeg krijgen.

3. Vermoeidheid

Bloed voorziet je gehele lichaam van zuurstof en energie. Wanneer je bloed dus niet tot bij bepaalde lichaamsdelen geraakt, dan zullen die “overgeslagen” delen extra werk moeten verzetten.

Wanneer een gedeelte moe wordt, heeft het de hulp nodig van een ander gedeelte. Dat heeft als gevolg dat je last van algehele vermoeidheid krijgt. Daarbovenop weerhoudt de vermoeidheid je ervan je dagelijkse dingen te doen.

Als jij jezelf hierin herkent, dan moet je zeker je arts bezoeken. Met zijn goedkeuring is het ook een goed idee om voeding die rijk aan energie is aan je dagelijkse dieet toe te voegen.

Een ander goed idee is om je dag te starten met een smoothie die veel energie bevat. Er bestaan veel soorten. Kies er dus de lekkerste en gezondste variant uit!

4. Haaruitval

Haaruitval

Haaruitval is niet alleen een probleem dat mannen treft. Het kan namelijk iedereen overkomen die een slechte doorbloeding heeft.

Sterk haar heeft voedingsstoffen nodig. Daarom raakt je haar beschadigd wanneer de bloedsomloop niet goed is. Je haar valt bovendien niet gewoon uit: het wordt ook nog eens erg droog en je krijgt last van gespleten haarpunten.

Probeer daarom eens een natuurlijk haarmasker om dit probleem aan te pakken. Die zijn erg effectief, betaalbaar en veel gezonder dan de maskers met kunstmatige ingrediënten.

Ook is het een goed idee om verschillende soorten thee te drinken die de bloedsomloop verbeteren. Vergeet niet dat je bloedsomloop essentieel is voor een goede gezondheid. Let er dus goed op, zodat je de eerste tekenen van een slechte bloedsomloop herkent.

Dit waren de meest voorkomende symptomen van een slechte doorbloeding. We hebben je ook een paar voorbeelden van natuurlijke behandelingen gegeven, maar toch raden wij je altijd aan om eerst naar de huisarts te gaan. Hij of zij zal kunnen bepalen wat er mis is en wat je hier het beste aan kunt doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barhum, Lana. (2018). What are the symptoms of poor circulation? Medical News Today. [Online]. Avaiable at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322371.php
  • Liebeskind, D. S. (2003). Collateral circulation. Stroke. https://doi.org/10.1161/01.STR.0000086465.41263.06
  • Kernan WN, Ovbiagele B, Black HR, et al. Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2014;45(7):2160-2236. PMID: 24788967 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24788967.
  • Mori H, Ohsawa H, Tanaka TH, Taniwaki E, Leisman G, Nishijo K. Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Med Sci Monit. 2004 May;10(5):CR173-8. Epub 2004 Apr 28. PMID: 15114265.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.