Deze smoothie bestrijdt haaruitval en zorgt voor spectaculair haar

Deze smoothie bevat vitaminen en voedingsstoffen. Zo kan je van binnenuit haaruitval bestrijden met natuurlijke ingrediënten.
Deze smoothie bestrijdt haaruitval en zorgt voor spectaculair haar
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 08 februari, 2019

Bij het veranderen van de seizoenen, vooral bij het begin van de herfst en van de lente, hebben veel mannen en vrouwen last van tijdelijke haaruitval. In sommige gevallen kan dit pijnlijk zijn.

Gelukkig bestaan er natuurlijke manieren om dit te voorkomen. Met natuurlijke middelen kunnen we het lichaam alle nodige voedingsstoffen geven, zodat het haar niet beschadigd raakt, maar gezond blijft.

In dit artikel tonen we hoe je een lekkere en gezonde smoothie kan maken die helpt om alopecie of haaruitval te bestrijden.

Verander je voedingsgewoonten om haaruitval te bestrijden

Fruit

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Endocriene aandoeningen en voedingstekorten zijn enkele voorbeelden. Omdat die oorzaken de twee voornaamste zijn,  zullen we ze hier bespreken.

Zowel hormonale aandoeningen als tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen dus haaruitval veroorzakenMet de juiste voeding kan je dit probleem aanpakken en omkeren. 

Voedingsmiddelen met onder andere medicinale eigenschappen

Voor dit artikel hebben we enkele voedingsmiddelen geselecteerd die medicinale eigenschappen hebben. Voeg die voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse dieet.

 • Ze verschaffen het lichaam alles wat het nodig heeft om goed en gezond te functioneren.
 • Je zal dus geen medicatie of supplementen hoeven nemen.

Smoothies zijn eenvoudig en gemakkelijk te maken en bovendien is het een simpele manier om verschillende voedingsmiddelen tegelijkertijd op te nemen. Daarom stellen we voor dat je elke dag een smoothie drinkt. Het zal je helpen om haaruitval te vermijden en te bestrijden, en je haar zal weer gezond worden.

Hoe maak je de smoothie klaar?

We geven je een overzicht van verschillende ingrediënten waarmee je de smoothie kan maken. Het doel is om alopecie of haaruitval aan te pakken.

Spinazie

Alle groenten met groen blad zijn zeer goed om het haar gezond te houden, want ze bevatten vitamine A en C. Deze vitaminen bevorderen de natuurlijke hydratatie van het haar.

Daarnaast zorg je voor voldoende ijzer in het lichaam als je regelmatig bladgroenten eet. Deze groenten bevatten immers overvloedige hoeveelheden ijzer. Spinazie is dus een belangrijk ingrediënt voor je smoothie, want ijzertekort kan haaruitval veroorzaken.

Aardbeien

Aardbeien zijn rijk aan foliumzuur en vitamine B6 en B7. Ze bevatten ook silicone, wat een belangrijk mineraal is voor het haar.

Met deze voedingsstoffen zal het haar zacht en glanzend worden. Tegelijkertijd kan je door aardbeien te eten roos en andere problemen van de hoofdhuid vermijden en bestrijden.

Haver

Alle volle granen zijn belangrijk voor een goede gezondheid en voor mooi haar.

Haver bevat B-vitaminen, wat de haargroei stimuleert en haaruitval tegenhoudt. Een bijkomend voordeel is dat het het haar dikker en sterker maakt.

Sinaasappelen

Sinaasappel en Aardbei

Alle citrusvruchten, dus ook sinaasappelen, bevatten een grote hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine bevordert de vorming van collageen, dat belangrijk is voor gezond haar. Het zorgt er ook voor dat het haar zacht en sterk is.

Walnoten

Noten zijn rijk aan mineralen, die essentieel zijn voor gezond haar. Heb je fijn en broos haar, dan zijn walnoten een heel gezond middel om het haar wat sterker te maken. De mineralen geven het haar genoeg elasticiteit, zodat het niet breekt. Op die manier zijn walnoten dus een geweldige remedie om haaruitval te bestrijden.

Lijnzaadolie

De olie uit lijnzaad is rijk aan belangrijke vetzuren. Die stimuleren de groei vanuit de haarfollikel en zorgen voor de hydratatie van het haar.

Lijnzaadolie is een belangrijk ingrediënt om droog haar en beschadigde punten te verzorgen.

Biergist

Biergist is een ideaal supplement voor haar, huid en nagels. Vele mensen nemen het om haaruitval te vermijden, want biergist heeft een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen.

Maca

Deze plantaardige wortel komt uit Peru. Maca is een erg heilzaam voedingsmiddel voor het haar. Het bevat heel veel vitaminen en mineralen, vooral ijzer.

Maca werkt bovendien uitstekend om de hormonen te reguleren. Zowel bij mannen als vrouwen heeft het een positief effect en zonder bijwerkingen.

Welke hoeveelheden heb je nodig voor de smoothie?

We hebben de volgende hoeveelheden nodig om de smoothie te maken:

 • Een handvol malse spinazie
 • 5 rijpe aardbeien (indien mogelijk biologisch)
 • Een eetlepel havervlokken (10 g)
 • Een glas versgeperst sinaasappelsap (200 ml)
 • Een eetlepel lijnzaadolie (15 g)
 • 4 rauwe ongezouten noten
 • Een eetlepel biergist (10 g)
 • Een theelepel macapoeder (5 g)

Hoe maak je klaar?

 • Pers eerst het sinaasappelsap.
 • Mix het sinaasappelsap daarna samen met de andere ingrediënten in de blender gedurende minstens 1 minuut, tot je een crèmige textuur zonder stukjes hebt.
 • Het beste moment om de smoothie te drinken is bijvoorbeeld ‘s morgens op een nuchtere maag. Zo heeft het immers meer effect.
 • We raden ook aan om de smoothie klaar te maken net voor je hem drinkt. Op die manier behoud je alle nuttige voedingsstoffen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.