Auberginewater: verrassend geneeskrachtig

Als je gewichtsverlies wilt bevorderen en buikvet effectief wilt verminderen, dan kun je een gebalanceerd dieet combineren met regelmatige lichaamsbeweging en auberginewater voor optimaal resultaat.
Auberginewater: verrassend geneeskrachtig

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De aubergine is een zeer unieke groente. Niet alleen vanwege de vele manieren waarop hij te gebruiken is in de keuken, maar ook dankzij zijn geneeskrachtige eigenschappen en de vele voedingsstoffen. Daarom gaan we in dit artikel nader in op de voordelen van auberginewater.

Het is interessant om op te merken dat men een tijd lang aubergines vermeed, omdat gedacht werd dat de donkere kleur van de schil betekende dat de groente giftig was. En dat terwijl auberginewater zo enorm gezond is!

Ten slotte stond aubergine echter steeds vaker op het menu in veel culturen over de wereld.

Heel gezond en makkelijk te kweken

Zij ontdekten dat de groente juist heel gezond en makkelijk te kweken is in de meeste klimaten.

Aubergine is niet gewoon maar een ingrediënt in verschillende recepten. Het hoge gehalte aan antioxidanten en het krachtige chlorogeenzuur in aubergines zorgt ervoor dat het eten van de groente ook goed is bij het controleren van cholesterolwaarden, bij het bestrijden van de effecten van vrije radicalen en bij gewichtsverlies.

De meeste mensen weten nog altijd niet hoe goed auberginewater kan zijn voor de gezondheid. Daarom bespreken wij in dit artikel de geneeskracht van auberginewater en de manieren waarop je auberginewater medicinaal kunt gebruiken tot in detail. Sommige zullen je zeker verbazen!

Verlaag je cholesterol met auberginewater

AUBERGINEWATER - BLOEDSOMLOOP

Een verhoogd cholesterolgehalte is een van de vele complicaties die worden geassocieerd met cardiovasculaire problemen. Hoewel het controleren van het cholesterolgehalte dient te gebeuren onder toezicht van een arts, bestaan er enkele natuurlijke alternatieven die het verlagen ervan kunnen ondersteunen, waaronder auberginewater.

Het actieve bestanddeel in aubergines dat in dit geval behulpzaam is, is chlorogeenzuur, dat het verwijderen van schadelijke lipiden uit je bloedbaan helpt bevorderen.

Het geneeskrachtige auberginewater bevat ook flavonoïden die andere hartproblemen gerelateerd aan een hoog cholesterolgehalte helpen voorkomen.

Reuma en artritis

Het cholorogeenzuur dat we hierboven bespreken, heeft ook ontstekingsremmende en antibiotische eigenschappen die een verscheidenheid aan kwalen behandelen, waaronder:

Mensen die lijden aan deze aandoeningen kunnen dagelijks auberginewater drinken om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Vochtretentie

Een van de voornaamste redenen waarom geneeskrachtig auberginewater zo populair is als het aankomt op gewichtsverlies, is omdat het sterk vochtafdrijvend werkt, wat helpt om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen.

Vochtretentie is vaak de reden dat je er plotseling veel zwaarder uitziet dan normaal.

We raden aan dat je leest:
Natuurlijke tips tegen vocht vasthouden

Elimineer buikvet

Buikvet

Dit mag dan onmogelijk lijken, maar in werkelijkheid is het één van de belangrijkste voordelen van auberginewater.

Jaren geleden ontdekten onderzoekers dat auberginewater ideaal is voor mensen die extra vet willen verbranden. Ook is het een middel om figuur te verbeteren.

Dit voordeel is gedeeltelijk te danken aan de vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen van aubergine, waardoor afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd, wat gewichtsverlies bevordert.

 • Het geneeskrachtige auberginewater helpt ook je lever en galblaas om naar behoren te blijven functioneren. Beide spelen een belangrijke rol bij het reguleren van je spijsvertering.
 • Vrouwen die gewicht willen verliezen rond hun middel of gewoon willen afvallen, kunnen auberginewater aan hun dagelijkse dieet en sportschema toevoegen.

Hoe maak je auberginewater?

Aubergines

Het maken van dit geneeskrachtige drankje is simpel – en het allerleukste, het kost maar heel weinig tijd!

Ingrediënten

 • 1 middelgrote aubergine
 • 1 liter water
 • Het sap van een halve citroen

Bereiding

 • Was de aubergine goed en snijd hem in kleine stukjes. Breng het water aan de kook en voeg voorzichtig de aubergine toe.
 • Zet het vuur laag en laat het geheel 25 minuten koken tot de aubergine zacht geworden is. Haal het van het vuur en laat het minstens een uur staan.
 • Giet het geheel door een zeef en vang alleen de vloeistof op.
 • Voeg het citroensap toe en roer goed om er zeker van te zijn dat het geheel volledig gemengd is. Bewaar je auberginewater in een donkere pot.
Onthoud:
 • Het water waarin je de aubergine hebt gekookt kan een licht bittere smaak hebben.
 • Om dit te vermijden, kun je de aubergine voordat je hem kookt in een schaal leggen en er zout op doen.
 • Meng de aubergine en het zout goed door elkaar.
Je zult zien dat het zout na een korte tijd een donker wordt. Dit is de stof die aubergine bitter laat smaken.

Ten slotte

Tot slot moet je de aubergine goed wassen om al het zout weg te spoelen. Daarna kun je hem gebruiken.
Hoe drink je het? Je kunt het auberginewater een paar keer per de dag drinken. Neem je eerste kopje voor het ontbijt, je tweede na de lunch, nog een kopje in de late middag en het laatste kopje voor het avondeten.
Probeer dit maar eens zeven dagen achter elkaar. Het liefste één of twee keer per maand.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sadilova E, Stintzing FC, Carle R., “Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts”, Z Naturforsch C. 2006 Jul-Aug;61(7-8):527-35.
  • Jing P et al., “Effect of glycosylation patterns of Chinese eggplant anthocyanins and other derivatives on antioxidant effectiveness in human colon cell lines”, Food Chem. 2015 Apr 1;172:183-9.
  • Das S et al., “Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L)”, Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.