Afvallen met aubergine

· 6 augustus 2015

Aubergines zijn één van die groenten die geschikt zijn voor veel culinaire toepassingen. Ze zijn heerlijk en mensen houden ervan ze te gebruiken als garnering bij diverse gerechten. Daar komt nog bij dat je misschien niet wist dat ze ook goed zijn om mee af te vallen, want dankzij hun hoge watergehalte, vezels en weinig calorieën, worden aubergines een uitstekende bondgenoot voor je dieet vormen.

Aubergines zijn groenten afkomstig uit India. Zij bevatten een hele schat aan gezondheidsvoordelen en het is een uitstekende en heerlijke groente om op te nemen in je dagelijkse voedingspatroon. Wij willen je een perfecte tactiek laten zien om af te vallen van week tot week: auberginewater.

Voordelen van aubergine

aubergine

 • Deze groente helpt de spijsvertering en leidt tegelijkertijd tot vermindering van lichaamsvet dankzij de saponine die het bevat, die de opname van vet voorkomt
 • Het vecht tegen cellulite
 • Werkt anti-inflammatoir
 • Vermindert vrije radicalen die cellen aanvallen
 • Dankzij de vezels in de zaden is het een uitstekend laxeermiddel
 • Is geweldig voor de lever en galblaas
 • Houd cholesterol op pijl
 • Geeft het lichaam calcium, kalium, natrium, fosfor en ijzer

Hoe helpt aubergine bij het afvallen?

Zoals eerder vermeld, bevat aubergine een element genaamd saponine, dat de absorptie van vet merkbaar vermindert. Voedingsdeskundigen raden het drinken van auberginewater of -sap aan, al naar gelang je voorkeur. Dit sap zal het lichaam ontgiften en tegelijkertijd verbetert het de nierfunctie, door de werking als een diureticum. Daarnaast, en dankzij de vezels in de zaden, verbetert de darmfunctie en worden problemen met constipatie en prikkelbaredarmsyndroom voorkomen. Het drinken van een glas auberginesap wordt aanbevolen net voor de hoofdmaaltijd, zodat de vetten van de maaltijd niet worden geabsorbeerd. Maar behalve dat moet je natuurlijk een dieet volgen dat  niet teveel aan vet bevat om gewicht te verliezen. Zorg er ook voor dat je minstens een half uur beweging per dag krijgt. Auberginesap is een prima bondgenoot voor het verliezen van gewicht, maar het zal niet vanzelf werken als je geen evenwichtige voeding binnenkrijgt.

Recept met auberginesap om af te vallen

gewichtsverlies-smoothie

Voordat je iets anders doet, moet je weten dat aubergine niet rauw gegeten kan worden. Je moet het koken, want van binnen bevat het een alkaloïde dat bekend staat als solanine, dat giftig is voor het lichaam. Als je het rauw eet kun je hoofdpijn en buikpijn ervaren. Als je een aubergine uitkiest op de markt of in de winkel, kies dan voor degene die een beetje stevig aanvoelt.

Ingrediënten

 • Een vrij grote aubergine
 • Een halve liter water
 • Sap van een citroen

Instructies

1. Begin met het schillen van de aubergine en snijd deze in kleine stukjes.

2. Plaats hem dan in een kom met koud water (een halve liter) en laat het een paar uur staan. Als je wilt kun je dit doen op de dag vóórdat je de auberginesap wilt nuttigen, zodat het de volgende ochtend klaar is. Als het vocht goed is ingetrokken, verwarm het water dan totdat het kookt. Laat koken gedurende tenminste 15 minuten.

3. Zodra het water kookt, voeg je het citroensap toe.

4. Zet het vuur dan lager en laat het 10 minuten staan.

5. Doe het vervolgens in een blender, zodat de pulp en water goed zijn gemengd en het een uniform mengsel is, zodat het een evenwichtige sap wordt.

Vergeet niet dat deze auberginesap 15 minuten voor de hoofdmaaltijd moet worden gedronken op de dagen dat je af wilt vallen. Citroen kan regelmatig worden toegevoegd, omdat de smaak van aubergine een beetje bitter is en het een beetje ongemakkelijk kan zijn om te drinken. In combinatie met citroen zal de smaak een stuk aangenamer zijn.

Je moet weten dat als je dit sap elke dag drinkt, je je cholesterol zult verlagen. Vergeet niet dat aubergine helpt bij het verminderen van de opname van vet, maar om sneller gewicht te verliezen moet je dit begeleiden met een caloriearm dieet en lichaamsbeweging.