21 manieren om 500 calorieën per dag te verliezen

Als je het je maar niet lukt om af te vallen, is dat wellicht omdat je je gewoonten nog steeds niet genoeg hebt veranderd.
21 manieren om 500 calorieën per dag te verliezen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Neem een kijkje in het volgende artikel, waarin we je vertellen over 21 manieren om per dag tot wel 500 calorieën te verliezen. Het is niet onmogelijk en het is het proberen waard met deskundige begeleiding van een diëtist of arts.

Hoe verlies je 500 calorieën per dag?

1. Wees actief

Breng niet de hele dag door met achter de computer of de TV te zitten. Terwijl je bijvoorbeeld praat aan de telefoon loop je rond de kamer of het kantoor. Of beweeg eens je benen en voeten op de beat van een nummer in je hoofd. Alles om te voorkomen dat je inactief bent.

2. Eet minder noten

Vooral als ze in een grote schaal liggen. Hoewel noten goed zijn voor je hart, bevatten ze een grote hoeveelheid calorieën (1 handvol bevat 175 calorieën).

Als je er veel van eet, kies dan voor pistachenoten, omdat dezelfde hoeveelheid slechts 80 calorieën bevat.

noten

3. Eet niet voor de tv

Je zou op deze manier bijna 300 calorieën meer eten, omdat je geen aandacht besteedt aan wat je eet.

In plaats daarvan kun je beter aan tafel gaan zitten om te eten, met de TV uit. En in plaats van het kijken naar een film na het eten, kun je profiteren van deze tijd om een wandeling te maken.

4. Gebruik kleinere borden

Gebruik een bord met kleinere afmetingen dan wat je gewend bent. Hierdoor schep je minder voedsel op. Als je hebt geleerd om ‘je bordje leeg te eten’, zal dit helpen ervoor te zorgen dat je minder eet.

calorieen3

5. Kies voor espresso

Koffiematen die worden verkocht in de winkels vandaag de dag zijn overmatig groot. Eén van deze kopjes kan tot wel 670 calorieën bevatten, als je het bestelt met melk of chocolade. Dus is een shot espresso beter, omdat het slechts 30 calorieën bevat.

7. Tel je snacks

Als je echt chips of koekjes wilt eten, hoeven ze niet per se verboden te worden. Je kunt een portie van vijf koekjes eten en de rest van het pak bewaren. Een grote kom chips is niet goed, want je zal ze uiteindelijk allemaal opeten, omdat ze super verslavend zijn.

8. Zeg ‘nee’ tegen cocktails

Eén glas bevat veel siroop, romige toevoegingen, ingeblikte sappen en suikers. Soms zitten er meer dan 500 calorieën in. Vermijd dranken zoals deze en kies voor natuurlijke sappen of cocktails, die citrus bevatten.

9. Eet minder pasta

Een bord pasta (zonder saus) bevat wel 220 calorieën. Indien we meer ‘smaak’ hieraan toevoegen, kan dit aantal vervijfvoudigen. Kies volkoren pasta als alternatief.

10. Bestel een klein menu

calorieen4

In fastfoodrestaurants bieden ze de mogelijkheid om je menu groter te maken. Dat is slecht voor je gezondheid. Hetzelfde gebeurt in sommige gewone restaurants. Een gedeeld menu met friet en dessert kan je een hoop calorieën besparen.

11. Sla de commerciële smoothies over

Ze zijn erg lekker en verfrissend in de zomer, maar bevatten ook veel calorieën. Een groot glas met banaan, melk en suiker bevat ten minste 800 calorieën. Kies dus voor vruchtensappen.

smoothie

12. Slaap voldoende

Mensen die minder dan 7 uur per dag slapen eten naar het schijnt meer. Slaap dus voldoende om je eetlust wat in te perken.

13. Zeg nee tegen frisdranken

Drie glazen van een suikerhoudende drank bevatten al meer dan 500 calorieën. Er is niets beter dan water om je dorst te lessen.

14. Besteed aandacht aan de signalen

Je maag geeft ‘signalen’ af als deze vol is. Het is een goed idee om naar dit signaal te luisteren. In plaats van te kijken naar het bord, luister je eerst naar je lichaam. Het zal je vertellen wanneer je moet stoppen met eten.

15. Kies dranken zonder suiker

thee

Ook al drink je thee, als je een paar eetlepels suiker toevoegt, kan het leiden tot gewichtstoename. Kies andere natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of leer om minder suiker toe te voegen aan je dranken.

Afbeeldingen met dank aan: Quinn Dombrowski, Iain Buchanan, Clemens v VOGELSAN, Bev Sykes, Midiman, Josep Ma Rosell, Matt, Selina. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bellisle, F., Drewnowski, A., Anderson, G. H., Westerterp-Plantenga, M., & Martin, C. K. (2012). Sweetness, satiation, and satiety. the Journal of Nutrition142(6), 1149S-1154S.
  • Blass, E. M., Anderson, D. R., Kirkorian, H. L., Pempek, T. A., Price, I., & Koleini, M. F. (2006). On the road to obesity: television viewing increases intake of high-density foods. Physiology & behavior88(4-5), 597-604.
  • Cao, M., Zhu, Y., Sun, F. et al. Short sleep duration is associated with specific food intake increase among school-aged children in China: a national cross-sectional study. BMC Public Health 19558 (2019). https://doi.org/10.1186/s12889-019-6739-8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.