5 geneeskrachtige voedingsmiddelen die je leven kunnen redden

Geneeskrachtige voedingsmiddelen kunnen goed zijn voor je lichaam en geest. Daarnaast zijn ze te gebruiken in verrassend lekkere recepten.
5 geneeskrachtige voedingsmiddelen die je leven kunnen redden

Laatste update: 20 november, 2018

Tot geneeskrachtige voedingsmiddelen behoren bepaalde soorten voedsel die, dankzij hun medicinale werking, je leven kunnen verbeteren! Het zijn alledaagse voedingsmiddelen, die enorme voordelen bieden voor onze gezondheid – maar vaak vergeten we ze in ons dieet mee te nemen. Lees hier over 5 geneeskrachtige voedingsmiddelen en begin ze vandaag te verwerken in je dieet!

1. Knoflook: de beste optie

Knoflook is een van de groenten met, zo blijkt uit experimenten, de meeste medicinale en geneeskrachtige eigenschappen.

Deze plant uit de lookfamilie heeft een zuiverend, desinfecterend en antiseptisch effect. Het treedt ook effectief op bij veranderingen in het bloed. Knoflook kan intern of extern worden gebruikt, zowel door mensen met gezondheidsproblemen als door de gezondste personen, omdat het niet agressief is.

Dit is een van de vele geneeskrachtige voedingsmiddelen. Het wordt veel gebruikt voor…

 • Diabetes
 • Diarree of intestinale koliek
 • Het stimuleren van eetlust en vertering
 • Het bestrijden van leveraandoeningen
 • Het bestrijden van luchtweginfecties
 • Besmettelijke infecties (difterie, verkoudheid, buiktyfus)
 • Het verwijderen van parasieten

Hoe gebruik je het

Knoflook werkt geneeskrachtig door het iedere dag op een lege maag te eten. Voor het beste effect kun je het ook zowel ‘s middags als ‘s avonds op een lege maag eten. Het zal effectief zijn (al kun je beter matig zijn in gebruik als je adem of maag het niet aan kunnen).

2. Haver

Haver

Haver bevat veel koolhydraten en staat bekend als een graan dat lijkt op tarwe. Daarom denken veel mensen dat je ervan aankomt, maar dat is niet het geval. Sterker nog: haver draagt op verschillende manieren bij aan het functioneren van je lichaam.

Naast het feit dat het veel vezels bevat, helpt haver ook je spijsvertering beter te werken, draagt het bij aan het verminderen van cholesterolniveaus en veroorzaakt het stabiliteit in je bloedsuikerniveau.

Hoe gebruik je het

Je kunt haver eten zoals je wilt (het liefst in vlokken). Het is aan jou of je het alleen wilt combineren met melk of ook met andere ingrediënten. Je kunt iedere dag een kom haver eten.

3. Noten

Noten

Noten zijn een geweldige toevoeging aan je maaltijden of dagelijkse bezigheden.

Het is heel gewoon om behoefte te hebben aan een snoepje, om verschillende smaken te ervaren of de dagelijkse smaak af te wisselen. Maar het eten van snoep geeft je lichaam niet de goede bouwstoffen, omdat het geen vitaminen en mineralen bevat en alleen calorieën oplevert. Snoep kan juist erg schadelijk zijn en veroorzaakt soms zelfs diabetes.

Daarom raden wij aan dat je snoep uitwisselt voor noten, die niet alleen heerlijk zijn als tussendoortje, maar ook gezond – ze bevatten weinig suiker, zijn rijk aan mineralen en vezels en helpen je lichaam door hun goede verhouding aan kalium. Daarom kun je ze rustig scharen onder de geneeskrachtige voedingsmiddelen.

4. Chocola

Chocola

Niets is heerlijker dan een stukje chocola tijdens je dagelijkse bezigheden, maar genot is niet het enige voordeel van chocola. Volgens studies kan chocola je beschermen tegen bloedproppen en het risico op hartziekte verminderen. In andere woorden: chocola verlaagt de kans op een hartaanval.

In dit opzicht is het ideaal om organische, pure chocola te eten, omdat dit te krijgen is in een zuivere vorm zonder toegevoegde suiker en melk.

5. Tomaat

Tomatensap

Tomaten hebben een opvallende eigenschap: ze zijn geweldig om je huid mooier te maken. Maar buiten dat zijn er andere gezonde eigenschappen ontdekt met betrekking tot het eten van tomaten.

Tomaten werken erg krachtig in het bloed, met dank aan hun hoge gehalte aan vitamine K, dat helpt tegen bloeduitstortingen. Het heeft ook een zuiverende of reinigende werking in het bloed. Ook biedt het een ondersteunende functie voor het verwerken van koolhydraten, zodat de metabolische processen in je lichaam beter werken.

Tomaten kunnen laxerend werken en zijn nuttig in de strijd tegen obesitas en leveraandoeningen.

Hoe gebruik je het

Eet het liefst natuurlijke (rauwe) tomaten en probeer ze in je maaltijden te verwerken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gómez-Juaristi, M., González-Torres, L., Bravo, L., Vaquero, M.P., Bastida, S. y Sánchez-Muniz, F.J. Efectos beneficiosos del chocolate en la salud cardiovascular. Nutr Hosp. 2011; 26(2): 289 – 292
 • López León, R. y Ureña Solís, J. Propiedades antioxidantes de los frutos secos y la disminución del colesterol total y LDL- colesterol. Rev Costarr Salud Pública 2012; 21(2): 87-91
 • Navarro-González, I. y Periago, M.J. El tomate, ¿alimento saludable y/o funcional? Rev Esp Nutr Hum Diet. 2016; 20(4).
 • Ramírez-Concepción, H.R., Castro-Velasco, L.N. y Martínez-Santiago, E. Efectos Terapéuticos del Ajo
  (Allium Sativum). Salud y Administración, 2016; 3(8): 39 – 47.
 • Ruiz, N.A. Efectos beneficiosos de una dieta rica en granos enteros. Rev Chil Nutr. 2005; 32(3)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.