Het gebruik van antidepressiva: 5 dingen die je moet onthouden

Naast het gebruik van antidepressiva kun je ontspanningstechnieken en lichamelijke oefeningen uitproberen. Die zullen helpen om je beter te voelen. Je zou deze activiteiten als aanvullingen moeten beschouwen die je in combinatie met je medicatie toepast.
Het gebruik van antidepressiva: 5 dingen die je moet onthouden

Laatste update: 03 november, 2018

Er bestaan vele soorten die ziekten die ononderbroken aandacht vereisen. In die gevallen zijn de behandelingen zoals een huwelijk: tot de dood jullie scheidt. Het gebruik van antidepressiva kan soms nodig zijn voor de rest van het leven.

Iedereen die een moeilijke periode meemaakt en geconfronteerd wordt met depressie, moet onthouden dat dit een medisch probleem is. Voor sommige mensen maakt het gebruik van antidepressiva deel uit van hun leven. Als het zo is, dan is er geen enkele reden om je hiervoor te schamen.

Depressie begint niet altijd als een ziekte. Dit kan het echter wel worden als het niet onder controle gehouden wordt. Nog nooit is iemand beoordeeld omdat hij medicatie nam om een lichamelijke ziekte te behandelen. Waarom worden diegenen die medicijnen nemen omwille van geestelijke ziekten dan soms wel beoordeeld?

De diagnose stellen bij depressie kan even moeilijk zijn als de juiste behandeling vinden. Dit zijn een paar dingen die je moet onthouden als je momenteel antidepressiva neemt, of van plan bent te nemen:

1. Het gebruik van antidepressiva geneest je niet

Men denkt dat depressie een samenloop is van de negatieve invloeden van genetica, met omgevingsfactoren en een psychologisch trauma. Het kan leiden tot diepe gevoelens van verdriet, hopeloosheid en pessimisme.

Een medicijn dat depressie bestrijdt, noemt men een antidepressivum. Het beïnvloedt een groot aantal chemische elementen in je hersenen, die neurotransmitters genoemd worden. Deze bestanddelen zijn betrokken bij het regelen van je stemmingen.

Maar laat je niet misleiden. Hoewel dit soort medicatie je kan helpen om je beter te voelen zelfs tot op het punt dat het je leven kan redden, betekent het gebruik van antidepressiva niet dat je slechte dagen voorbij zijn – en ook niet dat het een pilletje is dat je gelukkig maakt.

Ze zullen je gewoon helpen om je hoofd leeg te maken en je een beter zicht op de dingen te geven.

Vergeet ook niet om dit artikel te lezen:
Wat zijn de lichamelijke gevolgen van verdriet?

2. De bijwerkingen kunnen variëren van onschadelijk tot erg schadelijk

Slapeloosheid door het gebruik van antidepressiva

Zoals elke andere medicatie kunnen ook antidepressiva bijwerkingen hebben. In dit geval kunnen ze leiden tot gewichtstoename, slapeloosheid of maagproblemen – om er maar een paar te noemen. Die zijn heel vervelend. Daarom is het zo belangrijk dat een psychiater je dit medicijn voorschrijft.

Als je vervelende bijwerkingen ervaart, kan je het beste je huisarts raadplegen. Die zal bepalen welke medicatie het meest geschikt voor je is.

Antidepressiva kunnen ook hoofdpijn of gevoelens van zenuwachtigheid veroorzaken. Deze symptomen verdwijnen gewoonlijk binnen de eerste paar weken. Maar het is mogelijk dat gewichtstoename of het verlies van je seksuele drift moeilijker zijn om mee om te gaan.

Artsen weten nog altijd niet wat de oorzaak van deze bijwerkingen is. Ze zijn echter wel meer uitgesproken als drugs en alcohol ook een rol spelen.

Als dit bij jou het geval is, wees dan eerlijk tegenover jezelf en je arts. Bespreek het met je arts en bekijk of je die middelen verkiest boven je gezondheid.

3. Meestal zal je met vallen en opstaan de juiste dosis vinden

Sommige mensen stellen vast dat antidepressiva hen nachtmerries bezorgen en denken dat het normaal is. Maar dat zou het niet mogen zijn. Zelfs één slechte nacht is een bijwerking die iedereen wil vermijden.

Gesprek met arts

Sommige antidepressiva kunnen hartkloppingen veroorzaken, maar het is niet omdat dit optreedt bij het gebruik van één soort medicijn, dat het betekent dat het ook door een ander type veroorzaakt zal worden.

Het is de moeite waard om andere medicatie uit te proberen als je niet het gewenste resultaat verkrijgt met het eerste medicijn. Misschien klinkt het hard, maar dit is een kansspel: je weet nooit hoe je zal reageren op het volgende antidepressivum.

Misschien bestaan er antidepressiva die geen vervelende bijwerkingen veroorzaken, maar die wellicht ook niet helpen om je situatie te verbeteren. Geef niet op, want er bestaan veel andere opties. Het is heel gewoon om er meerdere uit te proberen. Helaas zou het enkele jaren kunnen duren om het juiste medicijn en de perfecte dosis te vinden.

Dat komt omdat de hersenchemie van persoon tot persoon verschilt. Het is zelfs mogelijk dat dezelfde persoon na een tijdje zijn dosis moet veranderen. Om al die redenen is het noodzakelijk dat je op een eerlijke en regelmatige manier communiceert met je arts of psychiater.

4. Yoga en meditatie versus het gebruik van antidepressiva

Ja, yoga en meditatie zijn erg geschikte manieren om innerlijke vrede te bewaren. Ze zijn geweldig om je levensstijl te verbeteren en het kan geen kwaad om ze te beoefenen. Maar dat betekent niet dat antidepressiva en therapie ook niet kunnen helpen.

In plaats van de ene keuze door de andere te vervangen, zou je ze kunnen gebruiken als elkaar aanvullende hulpmiddelen.

Hoe het ook zij, onthoud dit: je mag zeker nooit van de ene op de andere dag stoppen met het nemen van antidepressiva. Als je het besluit genomen hebt dat je wil ophouden met het nemen van deze medicatie, dan moet je je arts de nodige richtlijnen vragen.

Sommige van deze medicijnen moeten geleidelijk afgebouwd worden, zodat de chemie in je hersenen niet plots gewijzigd wordt.

Wil je hierover meer weten? Lees dan:
Zes psychologische voordelen van yoga

5. We weten niet hoe ze werken, maar wel wat ze doen

Glimlachende vrouw

Er bestaat een theorie dat depressie veroorzaakt wordt door een onevenwicht in serotonine. Dat is een van de neurotransmitters in de hersenen. Als dit het geval is, dan zijn medicijnen bekend onder de term selectieve serotonine-heropnameremmers een gemakkelijke oplossing.

Het is echter duidelijk dat depressie veel ingewikkelder is dan dat. Serotonine is niet de enige neurotransmitter die erbij betrokken is. Dat betekent natuurlijk niet dat antidepressiva neppillen zijn die geen echte effecten hebben. Integendeel, ze werken erg goed. Maar ze zouden alleen maar genomen mogen worden op voorschrift.

Nu heb je wat betere informatie. Je kan dus de beslissing nemen om antidepressiva te gaan nemen of om ze op een juistere manier te gebruiken. Vergeet niet dat de enige persoon die ze kan voorschrijven, een psychiater of een psycholoog is. Onthoud ook dat er niets is waarvoor je je hoeft te schamen.

Wees nooit bang om je gezondheid in eigen handen te nemen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.