6 psychologische voordelen van yoga

Yoga helpt ons niet alleen om stress te verlichten en onszelf te ontspannen, maar kan er ook voor zorgen dat we onszelf beter voelen en zelfs dat we langer zullen leven.
6 psychologische voordelen van yoga

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen beoefenen yoga al duizenden jaren lang en beetje bij beetje is het steeds populairder geworden als dagelijkse bezigheid voor veel mensen. Er zijn namelijk niet alleen lichamelijke, maar ook talloze psychologische voordelen van yoga.

Deze bezigheid houdt ons lichamelijk en geestelijk in balans, iets dat zeer noodzakelijk is, aangezien onevenwichtigheid elk aspect van ons leven kan verstoren.

Als je jezelf nog steeds afvraagt wat yoga jou kan bieden in tegenstelling tot andere vormen van lichaamsbeweging, laten we dan eens kijken naar de zes belangrijkste voordelen van yoga.

Psychologische voordelen van yoga

Psychologische voordelen van yoga
  • Yoga is sterk verbonden met de geest, aangezien we onszelf door middel van yoga kunnen ontdoen van een hoop stress.
  • Bovendien maakt yoga ons leniger en stelt het ons in staat verschillende ingewikkelde lichamelijke houdingen aan te nemen.
  • Daarnaast kan yoga ons helpen angst los te laten en kan het ons gelukkiger maken.

1. Yoga vermindert stress

We drijven onszelf geregeld helemaal tot het uiterste. Voorbeelden van factoren die ons stress kunnen bezorgen zijn het verstrijken van de tijd, alles snel moeten doen, onmogelijke doelen willen bereiken, strakke schema’s etc.

Yoga kan ons helpen om de stress die deze factoren veroorzaken te verlichten en onder controle te houden, zodat we er geen last meer van hebben. Dit is misschien moeilijk te geloven, maar stress kan ons werkelijk verlammen en ernstig belemmeren. Overbelast zijn zal nooit goed voor ons zijn.

Zul je hierdoor yoga gaan oppakken?

2. Verbetert onze nachtrust

Stress is nauw verbonden aan een gebrek aan slaap of een slechte nachtrust. Voor veel mensen is het moeilijk om ’s nachts goed te kunnen slapen, waardoor ze dit probleem proberen op te lossen door bijvoorbeeld slaappilletjes te slikken. Wat nu als deze mensen eens een iets natuurlijkere oplossing zouden proberen?

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en beter in staat bent te ontspannen. Dit heeft als gevolg dat je ’s nachts een stuk beter zult slapen. Bovendien zorgt yoga ervoor dat je lichaam meer melatonine aanmaakt.

3. Je zal gelukkiger zijn

Geluk

Waarom zijn mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen vrijwel altijd gelukkiger? Zou yoga kunnen helpen om onze gemoedstoestand te verbeteren? Natuurlijk is het onmogelijk om altijd vrolijk en goed gehumeurd te zijn. Het beoefenen van yoga kan ons echter wel helpen om het grootste gedeelte van de tijd in een staat van rust en harmonie te verkeren.

Daarnaast zorgt deze vorm van lichaamsbeweging ervoor dat het serotoninegehalte in ons lichaam omhoog gaat. Serotonine is een zeer belangrijk hormoon dat ervoor zorgt dat we vrolijker worden. Als je vaak ongelukkig bent en niet goed weet waarom, dan kan het misschien helpen om af en toe een beetje yoga te doen.

Wellicht bestaat er een simpele en aangename oplossing voor je probleem.

4. Je zal langer leven

Door slechts vijftien minuten per dag een paar oefeningen te doen, kun je al profiteren van alle voordelen van yoga die we hierboven genoemd hebben. Dit doen zal er echter ook nog eens voor zorgen dat je langer zult leven! Met andere woorden: mensen die aan yoga doen zullen een lang leven hebben.

In dit geval stuiten we namelijk op een zeer belangrijk aspect van yoga. Deze vorm van lichaamsbeweging voorkomt namelijk dat we degeneratieve ziektes ontwikkelen. Dit soort ziektes verbruiken al onze energie en zorgen ervoor dat we korter leven en dat onze leefkwaliteit een stuk slechter is.

5. Je zal jezelf beter kunnen concentreren

Ons concentratievermogen is zeer belangrijk, aangezien een goede concentratie ons helpt beter te leren, informatie makkelijker in ons op te nemen en zelfs dingen beter te onthouden. Daarnaast kan het beoefenen van yoga ons ook in staat stellen problemen effectiever op te lossen.

Natuurlijk kan het zo zijn dat andere vormen van lichaamsbeweging ook gunstig zijn voor ons concentratievermogen, maar het is echter zo dat vooral yoga een bezigheid is die onvermijdelijk een hoop concentratie vereist. Daarom kan het dus ook goed helpen om ons concentratievermogen te verbeteren en vergroten.

6. Verbetert je seksuele relaties

Samen yoga doen

Yoga is niet alleen goed voor degene die het beoefent, maar ook voor de mensen om hem heen. Zo kan deze bezigheid bijvoorbeeld de relatie tussen jou en je partner verbeteren, wat vooral belangrijk is als je elk aspect van je leven in balans wilt brengen.

Waarom is yoga echter goed voor seksuele relaties? Nou, dit komt doordat het de bekkenbodemspieren sterker maakt en daarnaast ook flexibeler. Hierdoor wordt seks aangenamer en dit is automatisch gunstig voor de relatie tussen jou en je partner.

Ben je van plan om yoga eens een kans te geven? Wacht niet langer. Als je er de kans toe hebt, begin deze bezigheid dan vandaag nog op te nemen in je dagelijkse routine. Yoga is namelijk een eeuwenoude bezigheid die veel voordelen biedt voor het menselijk lichaam.

Door yoga te beoefenen zul je een gevoel van welzijn en balans creëren in je leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.