Yoga beoefenen is goed voor je welzijn

Yoga beoefenen kan je helpen om in contact te komen met het heden. Het kan ook problemen met angst en stress voorkomen. Bovendien maakt het je mogelijk om leniger te worden en heeft het meerdere lichamelijke voordelen te bieden.
Yoga beoefenen is goed voor je welzijn

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaan vele soorten lichamelijke activiteiten waaruit je kan kiezen om in vorm te blijven. Vandaag richten we ons echter op één activiteit in het bijzonder die tegenwoordig heel populair is. We willen ontdekken waarom zovele mensen yoga aanbevelen. Yoga beoefenen is goed voor het algemeen welzijn. Wij willen weten hoe dat komt.

Voor vele mensen is yoga een fundamentele activiteit geworden. Mensen proberen immers met yoga hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Ze proberen ook om meer van het leven te genieten en zich beter over zichzelf te voelen.

Sommige mensen zijn wellicht meer gefocust op de ontwikkeling van hun spiermassa. Ze beginnen dan met trainingen met gewichten in de sportschool. Toch combineren ze het meestal met yoga. Ze gebruiken yoga dan als een aanvulling op de training met gewichten.

Wat kan yoga doen dat trainen met gewichten niet kan? Yoga beoefenen is goed voor je algemeen welzijn. Dit is waarover we het in het vervolg van dit artikel zullen hebben.

4 redenen waarom yoga beoefenen goed voor je is

Zorg dragen voor je geest

Dit is één van de voornaamste redenen dat yoga zo goed is. Tegenwoordig is er sprake van zoveel problemen zoals:

Dit komt vaak voor in de maatschappij waarin we vandaag leven. Om met dit alles om te gaan moeten we oplossingen zoeken die onze levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Zorg dragen voor je geest

Soms gaan we door het leven alsof we op automatische piloot zitten. We lopen, eten en praten zonder dat we ervan bewust zijn. Onze routines zijn overweldigend. We maken ons overdreven veel zorgen en leven altijd in de toekomst. Vaak negeren we het heden volledig.

Yoga beoefenen is goed en wordt aanbevolen omdat het je bewust maakt van het heden. Je kan je gedachten aan het verleden en aan de toekomst beter beheersen. Op die manier kan je dus een moment vrijmaken om stress te voorkomen en volledig te ontspannen.

Je zal je na een yogales als nieuw voelen en veel energie hebben.

Een goede conditie

Nog een andere reden waarom yoga zo geweldig is, is dat het helpt om je lichamelijke conditie te verbeteren. Het is niet heel efficiënt om spieren op te bouwen. Het helpt je echter wel om je lichaam veerkrachtig te maken en zelfs om gewicht te verliezen.

De vele gemakkelijke en moeilijke yogahoudingen laten je jouw kracht uittesten.

  • De Bakasanahouding helpt jou bijvoorbeeld om armspieren op te bouwen.
  • De Asho Mukha Vrksasana (de dennenhouding) maakt je kern sterker.

Er zijn echter nog andere uitstekende voordelen verbonden aan het beoefenen van yoga. Eén heeft te maken met de ademhaling en de andere met lenigheid.

Yoga beoefenen om een goede conditie te krijgen

Ademhaling

Bij yoga is de ademhaling heel belangrijk en ondersteunend. Het maakt het mogelijk om de houdingen op een diepgaande manier uit te voeren. Je kan ook je lichaam bewegen zodat je bepaalde houdingen beter kan uitvoeren.

Als je een kleine longcapaciteit hebt dan kan deze oefening ook helpen om dit te verbeteren. Met bepaalde oefeningen help je de longen om meer lucht in te ademen.

Lenigheid

Yoga beoefenen is goed voor mensen die niet heel lenig zijn. Geloof het of niet maar deze oefening kan heel doeltreffend zijn bij pijn als gevolg van een gebrek aan soepelheid.

Wil je jouw lenigheid na verloop van tijd verbeteren dan mag je in het begin je lichaam geen geweld aandoen. Als je een beginner bent, zijn er immers vele houdingen waarvan je niet weet hoe je ze op de juiste manier moet uitvoeren.

Je zal echter verrast zijn hoeveel je met volharding kan verwezenlijken.

Conclusie

Yoga beoefenen is dus goed om verschillende redenen. Dat heb je in dit artikel kunnen ontdekken. Je kan yoga zelfs doen als je een blessure hebt of last hebt van andere problemen.

Je moet echter altijd de beperkingen van je lichaam respecteren. Dwing jezelf dus niet om over je grenzen heen te gaan.

Na verloop van tijd zal je verbeteringen merken en minder pijn voelen. Je zal je actiever en veel leniger voelen.

Voor yoga geldt ook geen leeftijdsbeperking. Er zijn eigenlijk zelfs speciale lessen voor diverse doelgroepen zoals:

  • kinderen
  • senioren
  • zwangere vrouwen
  • mensen met blessures

Bovendien bestaan er ook ontelbare verschillende methoden die aan de behoefte van iedereen beantwoorden.

Het is ook een goed idee om kinderen vanaf een jonge leeftijd te laten kennismaken met yoga. Kinderen voelen zich vaak immers gestrest. Yoga kan hen in de toekomst helpen. Voor ons als volwassenen is deze activiteit meer dan iets dat alleen maar aan te bevelen is. Yoga beoefenen is fantastisch. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
  • Prescot, A., Karri, S. K., Ciraulo, D. A., Perlmutter, R., Whitfield, T. H., Renshaw, P. F., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
  • Salmon, P., Lush, E., Jablonski, M., & Sephton, S. E. (2009). Yoga and Mindfulness: Clinical Aspects of an Ancient Mind/Body Practice. Cognitive and Behavioral Practice. https://doi.org/10.1016/j.cbpra.2008.07.002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.