Verbeter je geestelijke gezondheid met deze 7 tips

Een goede mentale gezondheid is essentieel als je doelen wil bereiken en gezond wil blijven. In dit artikel leggen we je aan de hand van 7 tips uit hoe je je geestelijke gezondheid het beste kunt verzorgen. 
Verbeter je geestelijke gezondheid met deze 7 tips

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Als je hoofd immers niet langer mee wil, zal het lichaam ook afhaken. Migraine, rugpijn, slapeloosheid, maagproblemen, enzovoorts zijn vaak signalen dat er iets mis is.

Wees niet bang om toe te geven dat je aan je mentale gezondheid moet werken. Dit wil helemaal niet zeggen dat je gek bent. Je mentale gezondheid gaat veel verder dan dat.

Als je je vaak gestrest voelt, je moeilijk kunt concentreren of problemen hebt om in slaap te vallen, lees dan snel verder. Ontdek zo enkele handige tips die je gezondheid ten goede zullen komen.

1. Let op je gewicht

Overgewicht of obesitas betekent dat je lichaam een hoger vetpercentage heeft dan gezond is. Los van hoe het je uiterlijk beïnvloedt, beïnvloedt dit je hersenen op een opmerkelijke manier. Je lichaam functioneert niet zoals je wil, waardoor in je brein allerlei gevoelens en signalen opgeroepen worden.

Vergeet niet dat het niet draait om dun zijn, maar om vet verliezen. Ga gezonder eten en probeer meer te bewegen.

2. Lees… van alles en nog wat, vooral surrealistisch werk

Lezen is goed voor de geestelijke gezondheid

Lezen is een ideale bezigheid die de mentale gezondheid ten goede komt. Wanneer je gaat lezen, moet je gefocust zijn, dingen herinneren en feiten met abstracte ideeën zien te verbinden.

Door te lezen, leren we ook een nieuwe wereld en nieuwe situaties kennen die we misschien later zelf tegenkomen in ons leven, of iemand die we kennen.

Met name surrealistische teksten laten ons ‘out of the box’ denken. Deze denkoefeningen zijn erg goed voor de mentale gezondheid, omdat ze nieuwe patronen creëren in ons brein. Lees bijvoorbeeld A Country Doctor, geschreven door Franz Kafka.

3. Multitasking

Multitasking is goed voor de geestelijke gezondheid

Meerdere dingen tegelijkertijd doen, is een ideale oefening voor je brein. Het zet je brein aan om de informatie zo snel en efficiënt mogelijk te verwerken. Hoe sneller je brein dit kan, hoe beter.

Daarnaast verbetert het ook je concentratievermogen. Hoewel je met verschillende dingen tegelijkertijd bezig bent, heeft elk van die dingen je opperste concentratie nodig en dien je alles zo efficiënt mogelijk te behandelen op hetzelfde moment.

Let echter wel op dat je niet overspannen raakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je mentaal in de knel komt te zitten doordat je teveel hooi op je vork hebt genomen!

4. Schakel de tv uit

De meeste mensen brengen minstens een uur voor de tv door voor ze gaan slapen. Dit levert echter een fenomeen op dat ‘slaapschuld’ wordt genoemd. Dit vertaalt zich in een overmatige vermoeidheid als gevolg van een slaaptekort.

Tv kijken wakkert deze vermoeidheid aan omdat je brein actief blijft tot net voor het slapen. Je voorkomt dat je brein kan rusten, waardoor je minder slaap en rust krijgt dan je in feite nodig hebt.

In plaats van tv kijken, kun je beter ontspannen of een boek lezen, zodat je brein tot rust kan komen. Dit zal je geestelijke gezondheid zeker ten goede komen.

5. Je geestelijke gezondheid bevorderen door meditatie

Mediteren is goed voor je geestelijke gezondheid

Meditatie helpt je om je hoofd leeg te maken en al je zorgen even te vergeten. Stress en negatieve gevoelens belemmeren dat je helder kan denken en kunnen zelf mentale blokkades creëren. Als dit lange tijd aansleept, gaat je brein en je gezondheid hieronder lijden.

Leer hoe je kunt mediteren en neem afstand van de negatieve gevoelens die je met je meedraagt.

6. Neem deel aan groepsactiviteiten

Ook al ben je misschien graag alleen, de mens is en blijft een sociaal dier. We hebben allemaal de behoefte om onze ervaring en doelen met anderen te delen. Deze eigenschap is eigen aan de mens.

Wanneer je dit doet, verhoog je je zelfvertrouwen en bouw je een eigen identiteit op. Het hebben van een eigen identiteit houdt in dat je weet wie of wat je bent, wat je waarden zijn, waar je goed in bent en welke doelen je voor jezelf hebt. 

Daarom is het belangrijk om samen te komen met anderen en samen dingen te doen.

7. Tekenen is goed voor je geestelijke gezondheid

Kunstacademies hebben geen al te goede reputatie. Vele mensen voelen zich er niet toe aangetrokken omdat ze niet goed kunnen tekenen. Je hoeft echter heus geen Frida Kahlo of Leonardo da Vinci te zijn om de voordelen van tekenen te kunnen ervaren.

Door te tekenen kun je jezelf ontspannen, wordt de concentratie aangewakkerd en je geheugen gestimuleerd. Je kunt ook een kleurboek kopen en op deze manier aan de slag gaan. Kleurboeken voor volwassen worden zelfs steeds populairder!

Tekenen en kleuren is goed voor de geestelijke gezondheid

Zoals je ziet, ligt het verbeteren van de geestelijke gezondheid binnen handbereik. De enige vereiste is dat je tijd vrijmaakt voor jezelf in je agenda.

We raden je aan dit heel serieus te nemen. Het maakt niet uit hoe erg je iets wil of hoeveel uur je eraan werkt: als je niet goed in je vel zit, zul je je doel niet bereiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.