5 vetrijke voedingsmiddelen die je kunt eten

Sommige vetrijke voeding is niet schadelijk. Het is zelfs zo dat bepaalde voedingsmiddelen erg veel nuttige voedingsstoffen bevatten, die geweldig zijn voor de gezondheid. Hoewel ze een slechte naam hebben, kunnen ze je zelfs helpen om gewicht te verliezen.
5 vetrijke voedingsmiddelen die je kunt eten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer we aan vetrijke voedingsmiddelen denken, dan gaan we er automatisch vanuit dat ze ongezond zijn. De hoeveelheid ultrabewerkte voeding en etenswaren met geraffineerde suikers en koolhydraten in ons dagelijks dieet is gestegen.

Wat is het resultaat van deze voedingsgewoonten? We stellen vast dat veel mensen lijden aan overgewicht en zich moe en ziek voelen.

Sommige vetrijke voedingsmiddelen zouden echter mogelijk bepaalde voordelen voor je gezondheid hebben.

Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid over de eigenschappen van sommige van deze voedingsmiddelen. Raadpleeg daarom eerst je arts om deskundig advies in te winnen.

Ontdek vetrijke voedingsmiddelen die misschien vaker kunt proberen te eten

1. Avocado’s

Avocado

Avocado’s verschillen een beetje van andere soorten fruit. Gewoonlijk bevat fruit veel koolhydraten, maar avocado’s zijn uitzonderlijk rijk aan vetten.

77 procent van deze vrucht bestaat uit vetten. Het meest overheersende vetzuur in avocado is oliezuur. Je vindt dit bestanddeel ook in olijfolie. Maar wat vooral belangrijk is, is dat dit vetzuur veel gezonde voordelen zou bieden.

Avocado’s zijn ook een van de grootste plantaardige bronnen van kalium. Ze bevatten 40 procent meer kalium dan bananen.

Avocado’s bevatten ook veel vezels. Dat betekent dus dat als je regelmatig avocado’s eet, het zou kunnen zijn dat je triglyceriden en slecht cholesterol dalen, terwijl de goede cholesterol kan stijgen.

2. Kaas

Kaas

Om één sneetje kaas te maken heb je een volledige kop melk nodig. Dat betekent dus dat kaas een goede bron is van onder andere:

Bovendien bevat één sneetje kaas 6,7 gram eiwitten.

Dat is geweldig nieuws voor ieder van ons die fan is van kaas! Je mag echter met geen enkel voedingsmiddel overdrijven.

3. Pure chocolade

Waarschijnlijk dacht je dat er op onze overzichtslijst geen enkel ongelooflijk lekker ingrediënt zou staan. Geen paniek: ook chocolade bevat gezonde vetten. We sommen hier enkele goede redenen op om pure chocolade te eten.

Pure chocolade is niet alleen lekker maar bevat ook 11 procent vezels. Bovendien zou chocolade je al 50 procent kunnen verschaffen van de dagelijkse behoefte aan:

Daarnaast bevat chocolade ook een hoog percentage aan antioxidanten. Toch is ook pure chocolade alleen geschikt in kleine hoeveelheden. Het zal dus geen significante voedingskundige bijdrage leveren.

Ook al is chocolade lekker, vergeet toch niet om te letten op de hoeveelheid en de kwaliteit ervan. Het zal je gezondheid niet helpen als je elke dag een reep melkchocolade met veel suiker eet, want dat is desastreus voor je gezondheid.

4. Hele eieren

Roerei

Gedurende lange tijd leefde het idee dat het beter was om geen hele eieren te eten. Omdat men ervan uitging dat ze niet erg gezond waren, vermeden vele mensen eieren volledig.

Ze dachten dat de eierdooiers te veel schadelijke vetten en cholesterol bevatten. Die tasten het cardiovasculaire systeem aan.

Wat betreft cholesterol en vet klopt deze redenering enigszins. Eén ei bevat 212 milligram cholesterol, en dat vertegenwoordigt 71 procent van de cholesterol die je per dag moet eten.

Eieren bevatten ook veel nuttige voedingsstoffen:

 • Eieren bevatten veel antioxidanten.
 • Ze zijn natuurlijk ook rijk aan eiwitten. Het gevolg is dat ze je een verzadigd gevoel geven en je kunnen helpen om gewicht te verliezen.
 • Eieren bevatten ook veel omega 3-vetzuren.

Eet eieren altijd op een gezonde manier. Met andere woorden: combineer ze niet met andere vetten zoals spek.

5. Kokosnoten en kokosolie

Kokosnoten en kokosolie maken ook deel uit van de belangrijkste vetrijke voedingsmiddelen. Het is zelfs zo dat ze voor bijna 90 procent bestaan uit verzadigde vetzuren.

Sommigen beweren dat mensen die ze regelmatig eten minder kans zouden hebben op hartproblemen. Dat moet je echter met een korrel zout nemen, want deze stelling moet nog verder wetenschappelijk onderzocht worden.

Kokosnoot zou naar het schijnt ook helpen om je eetlust te temperen en je metabolisme te versnellen.

Eveneens beweert men dat kokosolie helpt om de symptomen van alzheimer tegen te gaan. Dat is echter alleen in bepaalde gevallen vastgesteld, en ook deze stelling is nog niet volledig wetenschappelijk bewezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alvizouri-Muñoz M et al. “Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels”, Arch Med Res. 1992 Winter;23(4):163-7.
  • Baba S et al. “Plasma LDL and HDL cholesterol and oxidized LDL concentrations are altered in normo- and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder”, J Nutr. 2007 Jun;137(6):1436-41.
  • Fernandez ML, “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations”, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.
  • Assunção ML et al. “Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity”, Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601.
  • Raziani F et al. “High intake of regular-fat cheese compared with reduced-fat cheese does not affect LDL cholesterol or risk markers of the metabolic syndrome: a randomized controlled trial”, Am J Clin Nutr. 2016 Oct;104(4):973-981. Epub 2016 Aug 24.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.