5 vetrijke voedingsmiddelen die je meer moet eten

· 27 oktober 2017
Sommige vetrijke voeding is niet schadelijk. Het is zelfs zo dat bepaalde voedingsmiddelen erg veel nuttige voedingsstoffen bevatten, die geweldig zijn voor de gezondheid. Hoewel ze een slechte naam hebben, kunnen ze je zelfs helpen om gewicht te verliezen.

Wanneer we aan vetrijke voedingsmiddelen denken, dan gaan we er automatisch vanuit dat ze ongezond zijn. De hoeveelheid verwerkte voeding en etenswaren met geraffineerde suikers en koolhydraten in ons dagelijks dieet is gestegen.

Wat is het resultaat van deze voedingsgewoonten? We stellen vast dat veel mensen leiden aan overgewicht en zich moe en ziek voelen. Gelukkig hebben nieuwe onderzoeken en ontdekkingen ons iets belangrijk geleerd: sommige vetrijke voedingsmiddelen zijn in werkelijkheid gezonder dan we altijd hebben geloofd.

In dit artikel geven we een overzichtslijst van soorten voeding die je arts zou aanbevelen meer te eten. Ze helpen je om gezond te blijven. Je zal merken dat dit natuurlijke en lekkere voedingsmiddelen zijn. Bovendien helpen ze je om een evenwichtig dieet te volgen en maken ze je gezonder.

Ben je er klaar voor? Let goed op en voeg ze toe aan je dieet.

1. Avocado’s

Avocado

Avocado’s verschillen een beetje van andere soorten fruit. Gewoonlijk bevat fruit veel koolhydraten maar avocado’s zijn uitzonderlijk rijk aan vetten.

77 procent van deze vrucht bestaat uit compleet gezonde vetten. Het meest overheersende vetzuur in avocado is oliezuur. Je vindt dit bestanddeel ook in olijfolie. Maar wat vooral belangrijk is, is dat dit vetzuur veel gezonde voordelen biedt.

Avocado’s zijn ook een van de grootste plantaardige bronnen van kalium. Ze bevatten 40 procent meer kalium dan bananen.

Als je bezorgd bent over je slecht cholesterol en je wil je hart gezond houden, weet dan dat avocado’s ook veel vezels bevatten. Dat betekent dus dat als je regelmatig avocado’s eet, de triglyceriden en de slechte cholesterol zullen dalen. Tegelijkertijd zal de goede cholesterol stijgen.

2. Kaas

Kaas

Eigenlijk is het niet zo raar dat ook kaas een vetrijke soort voeding is die je mag eten, want het is tenslotte zo dat je om één sneetje kaas te maken een volledige kop melk nodig hebt. Dat betekent dus dat kaas een goede bron van calcium, vitamine B12, fosfor en selenium is.

Bovendien bevat één sneetje kaas 6,7 gram eiwitten. Het is ook rijk aan vetzuren. Die bestanddelen voorkomen het optreden van type twee diabetes.

Dat is geweldig nieuws voor ieder van ons die fan is van kaas!

3. Donkere chocolade

Waarschijnlijk dacht je dat er op onze overzichtslijst geen enkel ongelooflijk lekker ingrediënt zou staan. Geen paniek: ook chocolade bevat gezonde vetten. We sommen hier enkele goede redenen op om chocolade te eten.

Donkere chocolade is niet alleen lekker. Het bevat ook 11 procent vezel. Bovendien kan het je al 50 procent verschaffen van de hoeveelheid ijzer, magnesium en mangaan die je dagelijks nodig hebt.

Daarnaast bevat het ook een hoog percentage aan antioxidanten. Andere soorten voeding, zoals bosvruchten, hebben er minder. Sommige antioxidanten in donkere chocolade doen de bloeddruk dalen. Het helpt ook om de oxidatie van de slechte cholesterol in het bloed te voorkomen. Om dit effect te bereiken, moet je vijf keer per week ongeveer 30 gram donkere chocolade (met minstens 70 procent cacao) eten.

Ook al is chocolade lekker, vergeet toch niet om te letten op de hoeveelheid en de kwaliteit ervan. Het zal je gezondheid niet helpen als je elke dag een reep melkchocolade met veel suiker eet, want dit zal alleen maar slecht zijn voor je gezondheid.

4. Hele eieren

Roerei

Gedurende lange tijd leefde het idee dat het beter was om geen hele eieren te eten. Omdat men ervan uitging dat ze niet erg gezond waren, vermeden vele mensen het eten van eieren. Ze dachten dat de eierdooiers veel schadelijke vetten en cholesterol bevatten. Die zouden het cardiovasculaire systeem aantasten.

Wat betreft cholesterol en vet klopt deze redenering enigszins. Eén ei bevat 212 milligram cholesterol, maar dat vertegenwoordigt nauwelijks 71 procent van de cholesterol die je per dag moet eten. De 62 procent calorieën die je uit één ei haalt, komen van vetten.

Interessant is dat deze aantallen gevaarlijk en schadelijk lijken, maar in werkelijkheid geen enkel negatief effect hebben. Dat komt omdat eieren volledig natuurlijk zijn. Ze bevatten zelfs meerdere voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

  • Eieren bevatten veel antioxidanten, die oogletsels voorkomen.
  • De voedingsstoffen in eieren bevorderen de gezondheid van de hersenen.
  • Ze zijn rijk aan eiwitten. Het gevolg is dat ze je een verzadigd gevoel geven en je helpen om gewicht te verliezen.
  • Eieren bevatten ook veel omega 3-vetzuren.

Eet eieren altijd op een gezonde manier. Met andere woorden: combineer ze niet met andere vetten zoals spek.

5. Kokosnoten en kokosolie

Kokosnoten en kokosolie zijn een van de belangrijkste bronnen van verzadigde vetten die je kan vinden. Het is zelfs zo dat ze voor 90 procent bestaan uit verzadigde vetzuren. Dat is de reden dat mensen,] die ze regelmatig eten, minder kans hebben op hartproblemen. Bovendien hebben ze een geweldige gezondheid.

De vetzuren uit kokosnoot worden op een enigszins andere manier in energie omgezet dan bij andere vetzuren het geval is, want ze gaan direct naar de lever. Daar worden ze omgezet in ketonen.

Kokosnoot helpt ook om je eetlust te temperen en je metabolisme te versnellen.

Als Alzheimer in jouw familie voorkomt, dan is het ook interessant om dit te weten. Men heeft een verband vastgesteld tussen het gebruiken van kokosolie en het verminderen van de symptomen van Alzheimer.