Leer deze mentale trucs om gewicht te verliezen

Het gebruik van mentale trucs kan een goede manier zijn om je maaltijden en de hoeveel je eet succesvol te reguleren. Daarom willen we een aantal mentale trucs delen om je te helpen effectief en gezond gewicht te verliezen.
Leer deze mentale trucs om gewicht te verliezen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het gebruiken van mentale trucs kan een goede manier zijn om op een succesvolle manier je maaltijden te reguleren en te controleren hoeveel je eet. Daarom willen we een aantal mentale trucs om gewicht te verliezen met je delen, die zowel effectief als gezond zijn.

Mentale trucs om gewicht te verliezen

1. Gebruik kleinere borden en grotere glazen

Als je grote borden gebruikt, schep je onbewust meer eten op je bord. De menselijke hersenen worden al snel voor de gek gehouden door veranderingen in perspectief, als het gaat om optisch bedrog zoals dit. Door hier gebruik van te maken, kun je ervoor zorgen dat je minder eet, zonder dat je jezelf dingen ontzegt.

Grootte maakt dus wel degelijk iets uit als het om je bord gaat. Voordat je de juiste maat bord gevonden hebt, moet je jezelf echter iets afvragen: wat ga ik op mijn bord doen? We denken vaak na over hoeveel vlees, kip of vis je gaat serveren. We richten ons dus vooral op de eiwitten.

Salade met tomaten

Hier kun je de mentale trucs om gewicht te verliezen gebruiken. Als je begint je op de groenten te richten, zullen je maaltijden automatisch gezonder worden.

Vergeet niet dat je hersenen makkelijk voor de gek gehouden kunnen worden. Als je iets eet dat zoet smaakt maar geen suiker bevat, zoals dieetzoetstoffen, zullen je hersenen niet langer snakken naar iets zoet en dit maakt het makkelijker om niet in de valkuil van suiker terecht te komen.

2. Tel hoe vaak je kauwt

De tweede van deze mentale trucs om gewicht te verliezen is een soort spelletje om je te helpen genieten van je eten en meer aandacht te besteden aan wat je eet. Tel het aantal keer dat je kauwt en probeer dat aantal te verhogen met elk hapje.

Op deze manier voorkom je dat je meer eet dan je nodig hebt en voel je je meer tevreden en voller zonder het gevoel te hebben dat je op het punt staat te barsten. Dit helpt je ook om gezondere keuzes te maken over je maaltijden en gewicht te verliezen.

Eet ook langzamer om te waarderen wat er op je bord ligt. Het is belangrijk om echt respect te hebben voor je voedsel en een manier om dit te doen is om er zorgvuldiger van te genieten.

3. Meet je porties af voordat je het eten serveert

Als je rechtstreeks uit het pak eet, verlies je soms de controle over je portiegrootte. Je eet dan waarschijnlijk meer dan je nodig hebt. Daarom is het altijd het beste om eerst de hoeveelheden te meten en nooit rechtstreeks uit het pak te eten.

Gerecht met paddenstoelen

Herinner je je de truc om kleinere borden te gebruiken? Nou, je kunt hetzelfde doen bij het serveren. Gebruik een kleinere lepel bij het serveren. Je serveert jezelf zo onbewust een kleinere portie.

4. Verdeel grote verpakkingen over kleinere verpakkingen

Als mensen uit grote verpakkingen eten, consumeren ze over het algemeen 70% meer van dat voedsel. Dat betekent dat ze ook meer calorieën binnenkrijgen. Met kleinere porties kunnen we ons echter net zo tevreden en vol voelen als met grotere porties.

De vierde van onze mentale trucs om gewicht te verliezen bestaat eruit om je voedsel te bewaren in kleinere verpakkingen, zoals plastic zakken of Tupperware bakjes. Dit zal je helpen om je het gevoel te geven dat je een heel pak hebt gegeten en je hersenen tevreden te stellen.

Pistache noten in een kom

Verdeel bijvoorbeeld een zak met gemengde noten in kleinere zakjes. Als je zin hebt in iets lekkers of een tussendoortje, pak je gewoon een klein zakje. Vergeet daarbij niet dat je niet direct uit de verpakking moet eten! Serveer het in een klein bordje of kom.

5. Zet de meest gezonde voeding het meeste in het zicht

De hersenen zullen altijd het dichtstbijzijnde voedsel binnen handbereik kiezen. Als je ervoor zorgt dat gezond voedsel altijd duidelijk zichtbaar en makkelijk te pakken is, maak je steeds betere beslissingen.

Zet daarom fruit en groenten duidelijk in het zicht waar je ze makkelijk kunt pakken en verberg al het voedsel dat je niet zal helpen. Je kan ze ook verder buiten bereik zetten.

Tot slot, als je wilt stoppen met tegen jezelf te vechten, stel je wilskracht dan eenmaal op de proef in de supermarkt. Probeer geen ultrabewerkt voedsel of kant-en-klare maaltijden te kopen.

Met al deze trucs om gewicht te verliezen heb je een veel gezonder dieet zonder toe te geven aan het verlangen dat je tegenhoudt om af te vallen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Healthline.com 10 Processed Foods to Avoid [Online] Available at: www.healthline.com/health/food-nutrition/processed-foods-to-avoid
  • Healthline.com The 21 Best Low-Carb Vegetables [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/21-best-low-carb-vegetables

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.