Hoeveel maaltijden per dag moet je eten om gewicht te verliezen?

Hoeveel maaltijden per dag moet je eten: drie, vijf, zes? Tegenwoordig is dit één van de meer controversiële kwesties omtrent voeding. Diëtisten en voedingsdeskundigen hebben vele verschillende maaltijdroosters ontworpen, maar welk plan is het beste om gewicht te verliezen?
Hoeveel maaltijden per dag moet je eten om gewicht te verliezen?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het aantal maaltijden per dag is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Je zou bijna denken dat deze kwestie het belangrijkste item is. Misschien is dit tot op zekere hoogte waar. Maar volgens deskundigen op dit gebied is het veel ingewikkelder. Er bestaat geen algemene overeenstemming. Toch bevelen voedingsdeskundigen momenteel aan om vijf tot zes maaltijden per dag te eten.

Meerdere maaltijden per dag eten helpt om je metabolisme te versnellen

Deze gewoonte heeft zeker voordelen. Een eerste positief effect is dat het jouw metabolisme versnelt. Wanneer je een sneller metabolisme hebt, voorkomt het dat vet zich opbouwt. Als je lange tijd niet eet, gaat het lichaam vet opslaan.

Slechts enkele grote maaltijden per dag eten zorgt er met andere woorden voor dat je lichaam vet opslaat. Het is een mechanisme dat je lichaam gebruikt om energie te sparen voor momenten waarop er geen voeding beschikbaar is.

Wanneer je anderzijds meerdere maaltijden per dag eet wordt de aanmaak van insuline beter geregeld. Vet zal dan niet opgeslagen worden omdat je de energie verbruikt en weer aanvult tijdens de dag. Dit is de sleutel om gewicht te verliezen en een goede gezondheid te hebben. Je mag alleen niet vergeten om ook te trainen.

Het helpt je om de drang om te eten te beheersen

De drang om te eten beheersen

Mensen hebben het moeilijk om gezond te eten omdat ze last hebben van de hunkering naar eten. Deze eetdrang kan zelfs erger worden wanneer je een dieet volgt en probeert gewicht te verliezen. Het resultaat is dat je toegeeft aan de frustratie en terugkeert naar je ongezonde eetgewoonten.

Soms treedt het op omdat je echt honger hebt. Meestal is er sprake van gewoon zin in eten hebben. Maak er een gewoonte van om meerdere kleine maaltijden per dag te eten. Dit zal je ’emotionele honger’ verminderen. Dit maaltijdplan staat je toe om snacks te eten, in tegenstelling tot strengere diëten.

Vanuit het oogpunt van de voedingswaarde kunnen fruit en eiwitten zoals kip heel doeltreffend zijn om de hunkering naar eten te bestrijden. Het idee is dat dit je helpt om je een verzadigd gevoel te geven zonder dat je volgepropt bent.

Het aantal maaltijden is niet de enige factor

Het aantal maaltijden per dag

De aanbeveling is dus om meerdere maaltijden per dag te eten. Dat garandeert echter niets. Mensen die drie grote maaltijden per dag en ook snacks eten, lopen meer kans op gewichtstoename. Dat betekent dus dat iemand die meer dan drie keren per dag eet, niet noodzakelijk gewicht zal verliezen.

Het is belangrijk dat je meer maaltijden per dag eet maar dan wel kleine porties. Bovendien zijn bepaalde tijdstippen van de dag beter om koolhydraten te eten. Op andere momenten kun je de inname wellicht beter verminderen.

Het idee is dat je de inname van voeding die erg slecht voor je gezondheid is beperkt. De basisvoorwaarden om gewicht te verliezen zijn:

  • Controleer je porties
  • voeg veel groenten en fruit toe
  • schrap verzadigde vetten en suikers

Gewicht verliezen door je voeding goed te kiezen

De juiste voedingskeuze

Sommige voedingsmiddelen helpen effectief om je metabolisme te versnellen. Mager vlees zoals bijvoorbeeld kip bevat eiwitten die helpen om het vetgehalte van je lichaam te verlagen. Atleten zijn zich goed bewust van dit feit. Ook eieren hebben een gelijksoortig effect.

Hierbij helpen ook fruit en groenten zoals:

  • appels
  • grapefruit
  • broccoli
  • sla

Koffie, groene thee en eiwitshakes (zonder toegevoegde suiker) zijn heel gezonde keuzes. Al deze voedingsmiddelen moedigen de ontwikkeling van spiermassa aan.

Het wordt aanbevolen om deze voedingsmiddelen te gebruiken in diëten met meerdere maaltijden per dag. Zoals je kan zien, hangt gewichtsverlies niet uitsluitend af van het aantal maaltijden dat je eet. Het is ook afhankelijk van de kwaliteit en de kwantiteit van wat je eet.

We bevelen ook dit artikel aan: Wat broccoli allemaal kan doen voor je gezondheid

Natuurlijk is alles relatief

Aantallen zijn relatief

Zes maaltijden per dag eten is misschien populair. Je moet echter wel onthouden dat elk lichaam anders is. Vóór je met een dieet start, kan je het beste met een voedingsdeskundige praten. Die zal je helpen om voor jou de beste methode te kiezen.

Vergeet ook niet dat niets beter is om je metabolisme te versnellen dan een goed trainingsprogramma. Gewichtheffen en cardio-oefeningen zijn fundamenteel voor de beste resultaten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Saltiel AR, Olefsky JM. Inflammatory mechanisms linking obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2017 Jan 3;127(1):1-4.
  • Rajan TM, Menon V. Psychiatric disorders and obesity: A review of association studies. J Postgrad Med. 2017 Jul-Sep;63(3):182-190
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.