Yoga voor kinderen heeft drie fantastische voordelen te bieden

Yoga voor kinderen helpt hen om volwassenen te worden die zekerder zijn van zichzelf en verantwoordelijker omgaan met hun omgeving. Bovendien is het een sport die geen competitief karakter heeft.
Yoga voor kinderen heeft drie fantastische voordelen te bieden

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Misschien geloof je het niet. Maar yoga voor kinderen wordt steeds populairder. Je kan het gebruiken als een manier om de gezondheid van kinderen te verbeteren.

Tot nog niet zo lang geleden dachten we dat het belangrijkste deel van het leven van kinderen het onderwijs was.

Maar we weten nu dat activiteit essentieel is voor hun ontwikkeling en ook voor hun geestelijke gezondheid. Maar welke bewegingsvormen moeten kinderen dan doen?

Het traditionele antwoord is voetbal, basketbal of andere sporten. Maar buiten deze sporten is er nog een heel andere wereld.

De oosterse filosofieën brengen een volledige behandeling van het lichaam met zich mee. We raken steeds meer geïnteresseerd in deze vormen van beweging. Dit zien we in de recente stijging in de toepassing van yoga. Maar is het ook goed voor kinderen?

Wanneer kunnen kinderen met yoga starten?

Yoga voor kinderen vanaf de leeftijd van 4

We moeten rekening houden met de kenmerken van kinderen. Het beste wat je dus kan doen, is vanaf de leeftijd van vier jaar starten met yoga voor kinderen.

Op die leeftijd hebben ze al een stevige lichaamsstructuur. Bovendien bezitten ze al een zekere psychomotorische ontwikkeling. Ze zijn zich dan ook al bewust van hun eigen lichaam en hebben er een zekere controle over.

Anderzijds vragen sommige mensen zich af of het voor alle kinderen een geschikte discipline is. Het antwoord hierop is positief.

Zowel introverte kinderen als de meer dynamische kinderen zullen ervan profiteren. Zelfs die kinderen die een functionele diversiteit vertonen, zullen uit het beoefenen van yoga voordelen halen.

De sleutel is een les vinden die het best past bij hun persoonlijkheid.

Er bestaan verschillende yogamethoden. Ze zijn bedoeld om het lichaam te versterken en het gebrek aan evenwicht in het lichaam te corrigeren.

Maar alle vormen van yoga hebben ons voordelen te bieden. Hierover zullen we het verder in dit artikel hebben.

Ontdek de voordelen van yoga voor kinderen

Ze leren zichzelf verbeteren zonder te wedijveren

Yoga voor kinderen, een niet-competitieve sport

Yoga is één van de weinige sporten waarbij je niet wint of verliest. Je kan het bovendien ook niet op de televisie bekijken en wedstrijden volgen.

Yoga is ook uniek als we het met andere vormen van beweging vergelijken.

Het is belangrijk en fundamenteel voor kinderen dat ze dit aspect van yoga leren kennen. Want het moedigt verbetering aan zonder dat het de bedoeling is beter te zijn dan een andere persoon of om een prijs te winnen.

Bij yoga weten we dat de tevredenheid van binnenin ons komt. Het hangt ook niet af van de erkenning van anderen. Dit zijn essentiële aspecten om gelukkig te zijn.

Het moedigt zelfkennis aan

Wanneer we het over zelfkennis hebben, dan denken we meestal aan onze innerlijke wereld. Het is inderdaad waar dat dit een fundamenteel deel is. Maar ook een bewuste relatie met ons lichaam kan ons veel helpen.

Bewust zijn van je beperkingen en je in staat voelen om ze te overwinnen, geeft je een gevoel van kracht. Dit vertaalt zich dan in een beter zelfvertrouwen.

Yoga zorgt er ook voor dat we elke spier, elk bot en zelfs elke inademing van lucht voelen.

Dit verhoogt de kans dat we voor onszelf zullen zorgen en de werking van ons lichaam zullen respecteren. Bovendien leren we ook met dezelfde ernst de ruimte van anderen te eerbiedigen. Want we weten al dat ze niet onze vijanden zijn maar onze gelijken.

Leren stress vaststellen en beheersen

Yoga voor kinderen: leren om stress vast te stellen en te beheersen

Waarschijnlijk is het belangrijkste deel het ‘ontdekken’ van stress. Want als we het niet vaststellen, kunnen we het niet beheersen. De activiteit zelf vereist ontspanning, precies als de filosofie die ermee verbonden is.

Dat is de reden dat je het verschil zal merken. Want zodra je klaar bent om yoga te beoefenen, zal je vaststellen of je emotionele toestand al of niet ontspannen is.

Door dit contrast te voelen zal je begrijpen dat je binnenin een emotie hebt zitten, die ervoor zorgt dat jij je slecht voelt. Tegelijkertijd kan je een manier vinden om ermee om te gaan.

Wij, volwassenen, hebben een leven geleid, dat ver van deze discipline af staat. We weten dus hoe moeilijk het is om yoga te leren wanneer je al volwassen bent.

Maar deze vaardigheid sinds de kinderjaren bezitten maakt een groot verschil. Het is een wezenlijk instrument dat je helpt om je op een rustige manier te ontwikkelen. Je zal ook in staat zijn om te kiezen wat het beste voor jou is.

Dit zijn de voornaamste voordelen die yoga voor kinderen te bieden heeft. Zoals je kan zien, zal het hen helpen om op te groeien en zich beter te gedragen. Ze zullen zichzelf en de omgeving waarin ze opgroeien, respecteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Dai C, Nabors LA, Vidourek RA, King KA, Chen C. Evaluation of an afterschool yoga program for children. Int J Yoga 2015;8(2):160-161.
    • Hagen I, Nayar US. Yoga for children and young people’s mental health and well-being: research review and reflections on the mental health potentials of yoga. Frontiers in psychiatry 2014;5:35.
    • Galantino ML, Galbavy R, Quinn L. Therapeutic effects of yoga for children: a systematic review of the literature. : Centre for Reviews and Dissemination (UK); 2008.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.