Een hartaandoening tast niet enkel je hart aan

26 februari 2019
We mogen niet vergeten dat hartaandoeningen het volledige cardiovasculaire systeem kunnen aantasten. Dit kan dus tot complicaties leiden, die zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

De Society for Vascular Surgery in Chicago legt uit hoe een hartaandoening normaal gezien verband houdt met atherosclerose. Deze aandoening tast dus niet alleen het hart aan. Het kan ook problemen veroorzaken in de benen, de voeten, de nieren en zelfs in de hersenen.

Bovendien ontwikkelen ze zich geleidelijk, want ze leiden tot een opstapeling van plaque in de slagaders. Deze ontwikkelingen zullen uiteindelijk een aandoening doen ontstaan, die bekend is onder de naam perifere arteriële ziekte.

Wanneer de slagaders verstopt raken, dan wordt het steeds moeilijker voor het bloed om door het lichaam te stromen en de cellen van zuurstof te voorzien.

Hartkwalen en perifere arteriële ziekte

Er bestaan verschillende soorten hartaandoeningen, maar de perifere arteriële ziekte komt het meest voor in de Verenigde Staten.

Deze ziekte ontstaat wanneer een hartaandoening de voeten en de benen begint aan te tasten. Wanneer het bloed niet langer de uiteinden van het lichaam bereikt, dan ontwikkelen de voeten een soort wond, die niet geneest. Wanneer deze wond heel ernstig wordt, dan kan er zelfs een risico zijn dat een amputatie nodig is.

Misschien is er sprake van een hartaandoening

Als patiënten pijn ervaren bij het lopen, dan moeten ze hierover met hun arts praten en een niet-invasief onderzoek ondergaan. Bij dit soort onderzoek worden er geen instrumenten in het lichaam ingebracht. Men zal de bloeddruk in de enkels meten. Op basis daarvan kiest men dan voor een behandeling om andere complicaties te voorkomen.

Lees ook dit artikel:
8 voedingsmiddelen om bloeddruk onder controle te houden

Goede gewoonten kunnen hartaandoeningen voorkomen

Roken

In het algemeen is er maar één goede manier om de slagaders en de bloedvaten in een goede conditie te houden: goede gewoontes. Onthoud dus enkele gezonde basisrichtlijnen.

Een goed uitgangspunt is weten wat je eigen gegevens zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weet hoe hoog of hoe laag je bloeddruk, je bloedsuikerspiegel en je cholesterol zijn.

Er zijn ook andere factoren die tot dit soort aandoeningen kunnen leiden:

 • Roken
 • Stress
 • Een zittend leven
 • Een voedingspatroon dat veel vetten, proteïnen en koolhydraten bevat.

Meer bewegen is het devies

Uiteraard is een van de beste maatregelen om dit te voorkomen, regelmatige lichamelijke beweging.

Wie lijdt aan een hartaandoening, moet zeker een specialist raadplegen. Dat is heel belangrijk. Deze arts zal inschatten wat de risicofactoren zijn bij elk specifiek geval. Hij zal er ook voor zorgen om een behandelingsplan op te stellen, dat de patiënt voor de rest van zijn leven kan volgen.

Als bewegen niet voldoende soelaas biedt

Als niet-invasieve behandelingen niet doeltreffend zijn, dan zal men een volgende stap nemen: de verstopping van de bloedvaten omkeren. Door middel van chirurgische ingrepen leidt men dan de geblokkeerde slagaders om.

Hartaandoeningen en cardiovasculaire ziekten

Bloedstroom

Deze twee aandoeningen worden gemakkelijk met elkaar verward, maar eigenlijk tasten ze verschillende delen van het lichaam aan. Een hartaandoening tast het hart en de bloedvaten van het hart aan.

Zoals je weet, is het hart een sterke spier. Het werkt als een pomp en heeft de grootte van een vuist. Het pompt onophoudelijk bloed door de bloedsomloop en zorgt voor een constante toestroom van bloed naar alle delen van het lichaam.

Ziekten en problemen van het hart en de bloedvaten treden eigenlijk niet plots op. 

De slagaders brengen het bloed naar het hart en naar de hersenen, maar na verloop van tijd kunnen ze verstopt raken. Meestal is dit te wijten aan een opstapeling van cholesterol en vet.

Als gevolg van deze verstopping in de slagaders vermindert de bloedtoevoer naar het hart. Dit kan dus hartaanvallen veroorzaken. Een andere mogelijk gevolg situeert zich in de hersenen. Omdat een bloedklonter verhindert dat er voldoende bloed naar de hersenen stroomt, kan dit een hersenbloeding veroorzaken.

Hartaandoeningen bij vrouwen

Vrouw met hartaandoening

Sommige vrouwen denken dat hartziekten vooral een probleem zijn dat bij mannen voorkomt. In werkelijkheid lijden ook vrouwen aan deze ziekte.

Wil je hierover meer lezen?
7 tekenen van een hartaanval bij vrouwen die vaak worden gemist

Soorten hartaandoeningen en cardiovasculaire ziekten

Atherosclerose

Deze ziekte treedt op wanneer de slagaders dunner worden en verharden. Wanneer we ouder worden, is het enigszins normaal dat de slagaders in zekere mate verharden, maar bij mensen die lijden aan atherosclerose zullen de binnenwanden van de slagaders zich meer vernauwen. Dit is te wijten aan de opstapeling van plaque op de vaatwand.

Het Brugada-syndroom

Dit syndroom is een aangeboren ziekte. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de genen, die bepalend zijn voor de vorming van de proteïnen van het hart. Die proteïnen houden de ionenstroom onder controle die door het cellulaire membraan stroomt (de ionenkanalen).

Idiopathische trombocytopenische purpura

Dit is een bloedingsziekte, die optreedt wanneer de bloedplaatjes van het immuunsysteem vernietigd zijn. Deze bloedplaatjes zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het bloed op een normale manier stolt.

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd blijft over mogelijke hartaandoeningen. Eet gezond, beweeg veel en zorg goed voor je gezondheid. Het is de moeite waard!

 • Ardies, C. M., & Roberts, C. K. (2014). Atherosclerosis. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. http://doi.org/10.1201/b16783

 • Papadimitraki, E. D., & Boumpas, D. T. (2015). Inflammation and atherosclerosis. In Introduction to Translational Cardiovascular Research. http://doi.org/10.1007/978-3-319-08798-6_13

 • Andreou, D. E., & Andreadou, I. (2009). Atherosclerosis: An inflammatory disease. Pharmakeftiki.

 • Hansson, G. K. (2005). Inflammation, Atherosclerosis, and Coronary Artery Disease. New England Journal of Medicine. http://doi.org/10.1056/nejmra043430

 • Marrocco, C. J., & Bush, H. R. L. (2010). Peripheral arterial disease. In High Risk Diabetic Foot: Treatment and Prevention. http://doi.org/10.3109/9781420083026

 • Schernthaner, R. E., Schernthaner, G. H., & Schernthaner, G. (2014). Management of Peripheral Arterial Disease. In Managing Cardiovascular Complications in Diabetes. http://doi.org/10.1002/9781118337967.ch11

 • Hirsch, A. T., Criqui, M. H., Treat-Jacobson, D., Regensteiner, J. G., Creager, M. A., Olin, J. W., … Hiatt, W. R. (2001). Peripheral arterial disease detection, awareness, and treatment in primary care. Journal of the American Medical Association. http://doi.org/10.1001/jama.286.11.1317

 • Natha, B. (2014). Screening for peripheral arterial disease. South African Medical Journal. http://doi.org/10.7196/SAMJ.7919