De 4-7-8 techniek voor voldoende nachtrust

Als jij een van de mensen bent die last heeft van slapeloosheid of als je moeite hebt voldoende nachtrust te krijgen, dan heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd. Van ontspannende thee tot het maken van wandelingen voor het slapengaan. Een ding dat we niet moeten vergeten is dat een bepaalde tip misschien voor de één werkt, maar voor de ander niet.
De 4-7-8 techniek voor voldoende nachtrust

Laatste update: 18 oktober, 2018

Als het gaat om slapeloosheid kan kan het nooit kwaad om nieuwe suggesties te proberen om erachter te komen wat het beste werkt in ons eigen geval. Eén ding dat we niet moeten vergeten is dat een bepaalde tip misschien voor de één werkt, maar voor de ander niet. In dit artikel bespreken we de welbekende 4-7-8 techniek.  

Hoewel we deze techniek in dit artikel slechts behandelen als interessante tip, zou je ervan op de hoogte moeten zijn dat de mensen die deze tip regelmatig toepassen niet alleen in staat zijn beter en voldoende te slapen, maar ook in staat zijn beter om te gaan met stress en te ontspannen.

Waarom probeer je deze techniek daarom niet vandaag al?

Wat is de 4-7-8 techniek?

De 4-7-8 techniek is een uiterst effectieve manier om te ontspannen door op de juiste manier adem te halen. Deze methode werd ontwikkeld door Andrew Weil, een arts werkzaam aan de Universiteit van Arizona (Verenigde Staten).

Weil staat bekend om zijn therapieën die bedoelt zijn om stress en angst te verminderen en mensen die last hebben van slapeloosheid te helpen.

Deze arts heeft al twee keer op de voorpagina van het Amerikaanse opinieblad Time gestaan. Hoewel het inderdaad zo is dat hij een heel marketing team achter zich heeft staan, neemt dit niet weg dat zijn technieken en tips nog steeds zeer effectief zijn voor iedereen wiens leven getekend wordt door nervositeit en stress. 

Als jij een van deze mensen bent dan kan de 4-7-8 techniek je wellicht helpen en wel om de volgende redenen.

Door deze techniek een maand lang aan te houden, zul je merken hoe simpel het kan zijn om heerlijk de hele nacht door te slapen. Je lichaam zal gewend raken aan deze dagelijkse ontspanningsoefeningen.

De techniek helpt goed bij stress

Je ademhaling zal dag na dag ritmischer en rustiger worden. Je spieren worden losser en je bent beter in staat je geest te ontspannen. Wanneer dit gebeurt, is je lichaam ook steeds beter in staat om de hele nacht door te slapen.

De 4-7-8 techniek is erg handig om dagelijkse vormen van stress tegen te gaan. Het kan zelfs helpen woede of die razernij die ons soms kan bestormen beter onder controle te houden.

Gedurende de eerste maand zou je deze techniek vier keer per dag moeten toepassen. Na de eerste maand is het voldoende om de techniek slechts twee keer dag toe te passen, ’s ochtends voordat je de deur uitgaat en ’s avonds ongeveer een half uur voor het slapengaan.

Ons lichaam zal dan namelijk gewend geraakt zijn aan de techniek, waardoor het vrijwel een automatisme wordt om in slaap te vallen.

Hoe pas je de 4-7-8 techniek toe?

Hoe pas je de 4-7-8 techniek toe

De 4-7-8 techniek is zeer eenvoudig toe te passen. Volg simpelweg onderstaande richtlijnen op. Let op:

De eerste maand

Gedurende de eerste maand pas je de 4-7-8 techniek vier keer per dag toe. De eerste keer zodra je ’s ochtends wakker wordt. De tweede keer net na de lunch. De derde keer wanneer je van je werk thuis kom. Tenslotte de vierde en laatste keer een half uur voor het slapengaan. Het is super simpel. Wil je weten wat de techniek inhoudt?

 • Ga op een aangename plek zitten, waarbij je je rug goed recht kunt houden.
 • Plaats je tong boven achter je voortanden, waar het gehemelte begint.
 • Doe vervolgens je mond dicht en adem in door je neus, terwijl je dit doet tel je tot 4.
 • Houd je adem dan 7 seconden in.
 • Vervolgens probeer je 8 seconden lang alle lucht in je longen uit te ademen. Laat tegelijkertijd alle vormen van druk, vermoeidheid en angsten los. Dit zal erg bevrijdend zijn.
 • Herhaal deze stappen vier keer achter elkaar.
 • Dat is alles. Zoals je kunt zien, is dit een vrij eenvoudige techniek. Toch is het een goede manier om onze ademhaling te reguleren en ons te bevrijden van onze dagelijkse stress. Het is vooral belangrijk om niet te vergeten dit een maand lang elke dag, vier keer per dag te doen.

Gedurende de volgende maanden

Na de eerste maand raken onze lichaam en geest gewend aan deze patronen. Deze techniek is een behulpzame manier om de externe bronnen van stress gedurende de dag het hoofd te bieden. Stress zorgt er namelijk voor dat onze manier van ademhaling verandert.

Daardoor stapelt spanning zich in ons lichaam op en deze spanning zorgt er uiteindelijk voor dat we moeite hebben een goede nachtrust te krijgen.

Nadat de eerste dertig dagen voorbij zijn, is het voldoende om de 4-7-8 techniek nog maar twee keer per dag toe te passen. Een keer in de ochtend en een keer een half uur voor het slapengaan.

Wanneer je echter op een bepaald moment erg gestrest bent of last hebt van woede vanwege een ruzie of iets dergelijks, twijfel dan niet om deze techniek te gebruiken om je te helpen ontspannen.

Gedurende de eerste maand pas je de 4-7-8 techniek vier keer per dag toe

Tot slot is het belangrijk dat je je ook goed houdt aan onderstaande tips om te kunnen genieten van voldoende nachtrust:

 • Probeer voor jezelf een routine te ontwikkelen en jezelf hier altijd aan te houden. Dat wil zeggen, eet altijd op dezelfde tijden en pas ook de 4-7-8 techniek altijd op dezelfde momenten gedurende de dag toe.
 • Probeer iets lichts te eten als avondeten en altijd minstens twee uur voor het slapengaan.
 • Neem voor het slapengaan een ontspannende douche.
 • Ook is het uiterst belangrijk dat je twee uur voordat je naar bed gaat, je computer en mobiele telefoon uitzet. De beeldschermen van deze apparaten werken namelijk als stimulans en weerhouden ons ervan voldoende en goed te slapen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.