Waarom je rug pijn doet

Heb je pijn aan je rug? Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Wat kun je tegen rugpijn doen?
Waarom je rug pijn doet

Laatste update: 30 januari, 2019

Veel mensen hebben last van pijn aan de rug, soms in het onderste gedeelte, soms in het dorsale gebied (vooral tussen het schouderblad en de wervelkolom) of zelfs in de nek of trapezius. Het is het soort ongemak dat slechter of beter wordt als gevolg van je routine. Het is helaas over het algemeen ook moeilijk te genezen.

In dit artikel zullen wij je een aantal antwoorden geven, zodat je de oorzaak van je rugpijn kan vinden. Ook zullen we je enkele tips geven, zodat je rugpijn op een natuurlijk manier kan behandelen en daarmee de kwaliteit van het leven kunt verbeteren.

Uitsluiten van letsel

Het eerste wat je moet doen als je langer dan een paar dagen of weken pijn voelt is een ​​specialist bezoeken. Deze kan namelijk letsel uitsluiten, vooral als er een kneuzing ontstaan kan zijn. Dit is de belangrijkste oorzaak die je in gedachten moet houden.

Als er geen zichtbare verwondingen zijn en zelfs als het een chronisch probleem betreft waar je al een tijdje last van hebt, dan moet je rekening houden met andere problemen, zoals degene die we vermelden in onderstaande lijst. Zo kun je de oorzaak vinden van jouw probleem.

De rug en emoties

Een van de oorzaken die is gerelateerd aan je rugpijn zouden, ondanks de vele mensen die dit niet geloven, langdurige negatieve emoties kunnen zijn, die voortdurende spanningen hebben veroorzaakt in je rug en uiteindelijk chronisch zijn geworden.

Hoe meer stress of emotionele spanning je ervaart, hoe meer pijn je voelt. Nerveuze mensen zijn niet de enigen die dit ervaren, want het gebeurt vaak dat mensen het wel voelen, maar niet laten zien. Dat is precies de reden waarom het pijn doet.

Dit zijn de emoties die gerelateerd zijn aan de verschillende onderdelen van de rug:

 • Grote ruitvormige spieren: woede
 • Trapezius (monnikskapspier): incompetentie en frustratie
 • Hals: te veel verantwoordelijkheid
 • Dorsaal: angst
 • Lendenen: frustratie

Kortom, je moet zelf iets veranderen

Als je problemen aan de rug wilt behandelen en de bijbehorende emoties wilt behandelen, moet je in gedachten houden dat je zelf iets moet veranderen. Je kunt altijd een afspraak maken met een therapeut of een natuurlijk supplement gebruiken dat je kan helpen.

De rug en de organen

Een andere verklaring van je rugklachten kan zijn dat ze een weerspiegeling zijn van een ontsteking in een orgaan dat dicht bij deze spieren zit, wat overmatige druk veroorzaakt op het gebied doordat het ontstoken is.

Dit is het verband met de organen:

 • Rechter trapezius en rechts dorsaal: lever en galblaas
 • Linker trapezius en links dorsaal: longen en maag
 • Hals: hart
 • Lendenen: nieren (bovenste deel), darmen (midden) en de luchtwegen (sacrale gebied)

Als andere gezondheidsproblemen bevestigen dat een van deze organen verzwakt zou kunnen zijn (je hoeft niet per sé een ziekte te hebben), betreft de daaropvolgende behandeling dan ook deze organen.

Rugmassage

Natuurlijke middelen

Naast het zoeken naar de oorzaak, kun je ook meteen de pijn aanpakken met deze natuurlijke middelen:

 • Pijnstillers en ontstekingsremmende infusies met kurkuma, wilg of duivelsklauw.
 • Lokale warmte aanbrengen met behulp van een kruik of elektrisch pad.
 • Toepassing van klei- of gemberkompressen.
 • Toepassing van ontstekingsremmende crèmes.
 • Gepersonaliseerd supplement met Bach of homeopathische bloemen.
Bloem

Geneeskrachtige therapieën

Ten slotte moet een fundamenteel onderdeel van de behandeling bestaan uit externe en manuele behandeling van het gebied door een specialist, op een regelmatige basis, totdat er verbetering optreedt of iedere keer dat je pijn ervaart.

We raden vooral aan om massages op het gebied toe te passen die de spieren losmaken en ontspannen en de behandeling voort te zetten met een goede osteopaat of een fysiotherapeut die je zal helpen bij het begrijpen van de fysieke onevenwichtigheden die je ervaart, omdat we deze soms al kunnen verbeteren door het veranderen van een aantal onopgemerkte gewoonten.

Wij raden ook ‘cupping’ aan, het plaatsen van verwarmde kopjes op de rug, want dit houdt rekening met de ontsteking van de organen in de buurt, zoals we hierboven al genoemd hebben.

Ten slotte

Gedurende de laatste jaren Kinesio-tape of neuromusculairverband-therapie populair geworden. Deze maakt gebruik van kleverige elastische bandages in zeer heldere kleuren, zodat je een grote verbetering zult zien, ook in je lichaam. Veel atleten gebruiken deze techniek, die erg effectief is voor verschillende vormen van pijn en verwondingen.

Cupping

Afbeeldingen met dank aan marketing luxe, Giorgio en winnie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.