Je nieren helpen ontgiften met 5 simpele tips 

Naast het balanceren van de zuurgraad in je bloedbaan kan baking soda ook de nierfunctie helpen te verbeteren en nierstenen voorkomen.
Je nieren helpen ontgiften met 5 simpele tips 

Laatste update: 29 oktober, 2018

Het is belangrijk te onthouden dat je nieren de hele dag bezig zijn het bloed in je lichaam te zuiveren door afvalstoffen en gifstoffen te verwijderen. Neem deze belangrijke functie van de nieren niet voor lief, want je gezondheid en leefkwaliteit zijn er namelijk afhankelijk van. 

Je nieren ontgiften en gezond houden, en ervoor zorgen dat ze optimaal blijven functioneren is dus heel belangrijk. Daarom geven wij je hier 5 simpele tips.

Het belang van nierreiniging

Je nieren zijn continu aan het werk en stoppen geen seconde. Ze filteren bloed, zuiveren bloed, elimineren overmatige zoutheid en gifstoffen en stimuleren de vrijlating van hormonen. Het resultaat van dit alles is dat je bloeddruk beter wordt gereguleerd en dat de elektrolyten in je lichaam in balans zijn.

Vaak onderschatten mensen het belang van de nieren en zijn ze zich niet bewust van hoe schadelijk een ongezonde leefstijl voor de nieren kan zijn. Uiteindelijk zullen zich hierdoor echter problemen voordoen.

Het creatininegehalte zal omhoog gaan, de nieren zullen niet meer naar behoren functioneren en het filteren van het lichaamsbloed zal vertragen.

Je zult je vermoeid en ziek voelen. En als je je leven nu al gecompliceerd vindt, probeer je dan eens in te denken hoe het zal zijn als hierin plaats moet worden gemaakt voor dialyse.

Misschien ken je al iemand in je omgeving die dit nu meemaakt en begrijp je al hoe belangrijk het is om je nieren schoon, gezond en sterk te houden. Begin hier daarom vandaag nog mee.

Tekenen van nierproblemen

Je nieren en de tekenen van problemen

We hebben hoogstwaarschijnlijk allemaal weleens last gehad van tenminste een van de symptomen die we hieronder zullen bespreken. Je kunt ze daarom met een korreltje zout nemen, zolang je maar blijft opletten en ingrijpt als de symptomen chronisch worden.

Sommige dagen zul je je bijvoorbeeld moe voelen of merk je dat je benen lichtelijk gezwollen zijn. Dit hoeft geen reden tot paniek te zijn.

Wanneer dit echter een probleem wordt dat blijft aanhouden of gepaard gaat met veel ongemak of een constante drang om te urineren, zou je altijd een dokter moeten raadplegen.

 • Voortdurende vermoeidheid
 • Zwelling in de benen, voornamelijk rond de enkels
 • Kriebelend gevoel door het gehele lichaam, nervositeit
 • Frequent urineren, veel vaker dan normaal
 • Verlies van de eetlust, braken en duizeligheid
 • Handen en benen vallen vaak in slaap
 • Voortdurend uitkijken naar de kans om te slapen
 • Delen van de huid die donker worden

Je nieren ontgiften op vijf manieren

1. Baking soda

Je nieren ontgiften met baking soda

Waarschijnlijk heeft iemand je al eens aanbevolen baking soda te gebruiken. Baking soda werkt namelijk als een natuurlijke elektroliet en helpt daardoor de zuurgraad in het bloed (pH-waarde) te controleren en te reguleren.

Wanneer je nierproblemen hebt, is het normaal als je last hebt van een aandoening die bekend staat als renale acidose – hierbij is sprake van een verhoogde zuurgraad die de nierfunctie verstoort.

Baking soda kan helpen de pH-waarde in balans te houden en acidose te voorkomen en daarnaast helpt het de ontwikkeling van nierstenen tegen te gaan en verbetert het over het algemeen de nierfunctie. Het is verstandig om minstens drie keer per week een theelepel baking soda opgelost in een glas water te drinken.

2. De voordelen van appelazijn

Je nieren ontgiften met appelazijn

Het zuur dat aanwezig is in appelazijn kan erg bevorderend zijn voor de nieren. In eerste instantie lijkt dit misschien tegenstrijdig, omdat we juist niet willen dat de zuurgraad van ons bloed omhoog gaat.

Appelazijn is echter een zeer behulpzaam middel, omdat het in staat is de spijsvertering te bevorderen en de nieren te ontgiften. Drink na het avondeten eens een glas water met een eetlepel appelazijn. Je nieren ontgiften met appelazijn, het is het proberen waard.

3. De beste natuurlijke kruiden voor je nieren

Je nieren ontgiften met natuurlijke kruiden

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, is een ideale manier om de nieren te reinigen. Het helpt namelijk de bloedbaan te filteren, zou ontstekingen verminderen en kan de ontwikkeling van nierstenen tegengaan. Dus, welke kruiden en planten zijn het beste voor ons dagelijkse kopje thee?

 • Basilicum: Dit kruid is de ideale behandeling om die pijnlijke nierstenen te vermijden. Gebruik per kopje thee vijf basilicumblaadjes en één eetlepel honing.
 • Paardenbloem: Dit is een van de beste kruiden voor je spijsvertering, lever en nieren. Het is een geweldige toevoeging aan je ontgiftingsbehandeling. Maak een thee door twee theelepels gedroogde paardenbloem 15 minuten te koken in een kopje water. Drink deze thee één keer per dag.
 • Gember: Als je al helemaal laaiend bent over gember, dan heb je geluk. Gemberwortel wordt gezien als een van de beste natuurlijke wortels voor het behandelen van problemen als ontsteking, pijn en infecties. Daarnaast kan het helpen de lever en nieren te zuiveren en maakt het deze organen sterker.

4. Het beste fruit en de beste sappen

Je nieren ontgiften met sapjes
 • Watermeloen: Dit is een geneeskrachtige vrucht en een natuurlijk medicijn voor de nieren. Waarom? Omdat watermeloen veel water bevat en bovendien helpt om het lichaamsweefsel en de bloedbaan te zuiveren. Onthoud dat het altijd het beste is om watermeloen te eten wanneer deze vers is.
 • Granaatappelsap: Dankzij de samentrekkende eigenschappen is dit zure sap een essentieel onderdeel van een gezond dieet, waar je zeker van zult moeten profiteren.

5. Je nieren ontgiften in de ochtend met een eetlepel olijfolie en citroen

Je nieren ontgiften met olijfolie en citroen

Zoals je misschien al weet is olijfolie rijk aan oliezuur en dit geeft de olie ontstekingsremmende eigenschappen die je helpen goed voor je lichaam te zorgen. Daarnaast zit olijfolie boordevol enkelvoudig onverzadigde vetten die goed zijn voor de nieren.

Drink in de ochtend een mengsel van één eetlepel olijfolie met een paar druppels citroensap. Dit zal ook helpen de ontwikkeling van nierstenen tegen te gaan.

Waarom begin je er niet gelijk mee?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhang, J. L., Rusinek, H., Chandarana, H., & Lee, V. S. (2013). Functional MRI of the kidneys. Journal of Magnetic Resonance Imaging. https://doi.org/10.1002/jmri.23717
 • Ekberg, O., & Nylander, G. (2019). Anatomy and physiology. In Medical Radiology. https://doi.org/10.1007/174_2017_58
 • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Siddiqui WA, Shahzad M, Shabbir A, Ahmad A. Evaluation of anti-urolithiatic and diuretic activities of watermelon (Citrullus lanatus) using in vivo and in vitro experiments. Biomed Pharmacother. 2018 Jan;97:1212-1221. doi: 10.1016/j.biopha.2017.10.162. Epub 2017 Nov 12. PMID: 29145146.
 • Di Iorio, B. R., Bellasi, A., Raphael, K. L., Santoro, D., Aucella, F., Garofano, L., Ceccarelli, M., Di Lullo, L., Capolongo, G., Di Iorio, M., Guastaferro, P., Capasso, G., & UBI Study Group (2019). Treatment of metabolic acidosis with sodium bicarbonate delays progression of chronic kidney disease: the UBI Study. Journal of nephrology32(6), 989–1001. https://doi.org/10.1007/s40620-019-00656-5
 • National Kidney Foundation. 10 Signs You May Have Kidney Disease. Recuperado el 3 de mayo de 2021. https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.