Tips en natuurlijke middelen voor een gezonde lever

Omdat de lever verantwoordelijk is voor het uitvoeren van zoveel ingewikkelde taken, kan de lever vervet raken of kunnen zich in de lever ziektes ontwikkelen. Door het eten van bepaalde voeding en het drinken van kruidenthee kun je helpen de lever te ontgiften.
lever reinigen met bieten

De lever is, na de huid, het grootste orgaan in ons lichaam. De lever heeft niet alleen een essentiële rol in het spijsverteringsproces en de ontgifting van het lichaam, maar is daarnaast nog verantwoordelijk voor ongeveer 500 andere taken. Een van de hoofdtaken is dat een gezonde lever in optimale staat ongeveer een liter bloed per minuut filtert. Tijdens dit filtratieproces zuivert de lever ons bloed van bestanddelen als hormonen, medicijnen, drugs, chemicaliën, kiemen en gifstoffen.

Wereldwijd zijn ongeveer 500 miljoen mensen besmet met chronische virale hepatitis en van deze mensen sterven er per jaar ongeveer 1 miljoen aan leverfalen of leverkanker. Veel van deze sterftegevallen kunnen echter worden voorkomen door een dieet aan te houden dat gericht is op het verzorgen van de lever en dat er bovendien voor zorgt dat de lever in staat is optimaal te presteren. Laten we ons dan nu richten op de zorg die nodig is om je lever gezond te houden. Het is allemaal gebaseerd op een gezond dieet, waarbij je het drinken van alcohol vermijdt en het oplopen van elke vorm van hepatitis zoveel mogelijk voorkomt.

Symptomen van leverproblemen

 • Geelzucht, huidvlekken, rode neus, acne en verschillende soorten huidziektes. Plakkerige mond, indigestie, misselijkheid, darmgas, rillingen gedurende het eerste uur van de spijsvertering.
 • Slechte ontlasting, constipatie, diarree, sterk gekleurde ontlasting, darmkrampen, opgeblazenheid, anale jeuk, parasieten, demineralisatie, bloedarmoede, diabetes, obesitas of dunheid, blindedarmontsteking, moeite in slaap te vallen.
 • Donkere urine, pijn achter de rechter ribben, hoofdpijnen, cirrose, abcessen, galstenen in de lever, zicht- of gehoorproblemen, gezwollen benen, reuma, sclerose, onbalans in de klieren, ongemak tijdens de menstruatie.
 • Steriliteit of mannelijke impotentie, emotionele problemen en instabiliteit, chronische bronchitis en tuberculose, neiging tot bloedingen, vatbaar voor muggenbeten en zelfs kanker.

Het is erg belangrijk om de lever van tijd tot tijd te helpen genezen. Doordat de lever verantwoordelijk is voor het uitvoeren van zoveel ingewikkelde taken, kan het soms voorkomen dat de lever niet in staat is naar behoren te functioneren en kunnen zich zelfs bepaalde ziektes in de lever ontwikkelen. Gelukkig zijn er echter een aantal natuurlijke producten die kunnen helpen een gezonde lever te bevorderen.

Natuurlijke producten die je lever kunnen helpen

Boldo

Boldo-infusie

Deze plant staat bekend om zijn eigenschappen die kunnen helpen voor de lever te zorgen en het uiterst belangrijke orgaan te regenereren. Boldo bevat onder andere boldine. Dit is een alkaloïde die de galproductie en de secretie van urinezuur en maagsappen stimuleert. Hierdoor helpt boldine de lever bij het uitvoeren van zijn taken, waardoor dit orgaan efficiënter kan zijn. Daarnaast is de boldoplant een fungicide en een antioxidant en, nog belangrijker, heeft de plant een ontstekingsremmende werking. Je kunt boldo consumeren in de vorm van een infusie of thee door de bladeren van de plant te gebruiken. Boldo is bij reformwinkels vaak ook verkrijgbaar in de vorm van een tablet. Je kunt boldothee na de lunch en na het avondeten drinken om de spijsvertering en de leverfunctie te verbeteren. Omdat de lever gedurende de nacht het meest actief is, zal het drinken van een infusie na het avondeten het orgaan helpen gifstoffen efficiënter te elimineren.

Knoflook

Knoflook is ongetwijfeld een van de beste voedingsmiddelen om de lever op natuurlijke wijze te zuiveren. Knoflook is in staat enzymen die gifstoffen verwijderen te activeren. De selenium en allicine in knoflook houden de lever schoon en gezond. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om knoflook in je maaltijden te verwerken. Het eten van meer knoflook is dus een gezonde gewoonte, die de gezondheid van je lever zeker zal verbeteren.

Volkoren

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst en andere volkoren granen bevatten grote hoeveelheden vitamine B-complex. Deze vitamine bevordert de leverfunctie op meerdere manieren, onder andere door de vetstofwisseling te verbeteren en door de decongestie van de lever en de algehele werking van de lever te verbeteren. Probeer voedingsmiddelen die worden gemaakt met witte bloem te vermijden en kies in plaats daarvan voor producten die volkorenbloem bevatten.

Kruisbloemige groenten

Deze groenten zijn erg krachtig om de lever te ontgiften. Ze bevatten namelijk chemicaliën die bepaalde gifstoffen neutraliseren, zoals de nitrosaminen die in tabaksrook zitten. Ook bevatten deze groenten glucosinolaten, die de lever ondersteunen bij de aanmaak van het enzym dat nodig is om het ontgiftingsproces uit te voeren. Enkele kruisbloemige groenten zijn broccoli, spruiten, bloemkool en kool.

Antioxidanten uit fruit

Uit een studie uitgevoerd door de Tufts Universiteit bleek dat de vruchten in de onderstaande lijst de grootste hoeveelheid antioxidanten bevatten:

 • Pruimen
 • Rozijnen
 • Bosbessen
 • Bramen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Sinaasappels
 • Grapefruit
 • Meloen
 • Appels
 • Peren

Antioxidanten kunnen helpen de lever te beschermen tegen grote hoeveelheden vrije radicalen die van nature worden aangemaakt tijdens het ontgiftingsproces. Aarzel er dus niet over om antioxidanten in je dieet op te nemen.

En jij, wat doe jij om je lever gezond te houden?