Oesterzwammen versterken je immuunsysteem op natuurlijke wijze

Heb je ooit oesterzwammen geprobeerd? Ze zijn superlekker, maar bovendien een geweldig natuurlijk middel om je immuunsysteem een extra impuls te geven. Lees er meer over in dit artikel.
Oesterzwammen versterken je immuunsysteem op natuurlijke wijze
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 15 maart, 2023

Er bestaat een natuurlijke uitstekende en doeltreffende manier om het immuunsysteem te versterken. Misschien ken je het niet, maar wil je wel graag weten hoe het werkt. We hebben het hier over oesterzwammen.

Oesterzwammen zijn een van de gezondste en meest voedzame paddenstoelen in de natuur. Ze zijn smaakvol, bevatten veel vitaminen en mineralen en ook actieve bestanddelen met fantastische antivirale en antibacteriële eigenschappen.

Een interessant weetje over oesterzwammen is dat ze sinds de oudheid gebruikt worden als een natuurlijk antibioticum in de oosterse geneeskunde. Dat betekent dus dat dit voedingsmiddel geneeskrachtige eigenschappen heeft. We kunnen het gebruiken voor lekkere maaltijden en rijke recepten.

Pas sinds de Eerste Wereldoorlog heeft de westerse wereld zijn geweldige eigenschappen ontdekt. Het kan onder andere ontstekingen behandelen, maar ook een voedzame rol spelen in periodes van voedselschaarste, hongersnood of ziekten.

In onze samenleving zijn de noden niet zo extreem, maar toch zijn ook wij kwetsbaar. Factoren zoals stress, angst of de voortdurende drukte verzwakken dagelijks onze verdedigingsmechanismen zonder dat we het beseffen.

Probeer dus oesterzwammen! Ze zijn een natuurlijk alternatief voor de klassieke vitaminen, die je in de apotheek vindt. Bovendien zijn ze lekker en bevatten ze veel krachtige en positieve eigenschappen. Je zal echt verrast zijn!

In dit artikel geven we je meer uitleg.

Het immuunsysteem en je levensstijl

Immuunsysteem

Het immuunsysteem is rechtstreeks verbonden met je manier van leven. Bepalend zijn dus de volgende factoren:

 • Je voedingsgewoonten of je dieet.
 • Beweging.
 • Je vermogen om om te gaan met stress.
 • Het aantal uren slaap.

De kwaliteit van al deze factoren heeft een impact op je immuunsysteem. Ze hebben vooral een effect op de reacties van je lichaam op ziekten, ontstekingen, ziekteverwekkers, allergieën enzovoort.

We weten allemaal dat we niet altijd voldoende aandacht geven aan wat we eten. Bovendien worden we soms overrompeld door stress en brengen we meer uren dan goed is zittend door.

Daardoor raken we geleidelijk meer vermoeid en lopen we een groter risico op diabetes, artritis of een andere auto-immuunziekte.

We mogen niet vergeten dat het immuunsysteem opgebouwd is uit:

 • De huid
 • Het beenmerg
 • Bloed
 • Schildklier
 • Het lymfatisch systeem
 • Milt
 • En nog veel meer

Door zorg te dragen voor deze structuren, organen en weefsels draag je zorg voor je gezondheid.

Hoe kunnen oesterzwammen helpen?

Oesterzwammen

Tegenwoordig zijn oesterzwammen een van de meest gewaardeerde paddenstoelen in Europa. In de koudste maanden van het jaar tref je ze aan in de levende en dode stammen van loofbomen.

Je kan ze ook thuis telen of in de supermarkt kopen. Het maakt niet uit waar je ze haalt. Je zal er zeker geen spijt van hebben ze gekocht te hebben. Dag na dag zal je echter vaststellen wat de opmerkelijke effecten zijn.

Verderop in het artikel geven we je een overzicht van de effecten.

De gezondste paddenstoel voor je lichaam

 • Een van de meest waardevolle bestanddelen in oesterzwammen zijn de polysacchariden.
 • Dankzij deze elementen kunnen we de activiteiten van de macrofagen stimuleren. Dit zijn een soort witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn om virussen, bacteriën en verschillende soorten ziekteverwekkers te herkennen en aan te pakken.
 • Deze paddenstoelen bevatten ook bètaglucanen. Die helpen het lichaam om zich te verdedigen tegen ontstekingen en om het immuunsysteem sterker te maken tijdens de wintermaanden.

Met oesterzwammen verminder je de slechte cholesterol of LDL

Oesterzwammen bevatten lovastatine. Dit type statine is in staat om LDL-cholesterol (of slechte cholesterol) te verminderen.

Bovendien lijkt lovastatine de ontwikkeling van atherosclerose en meerdere cardiovasculaire ziekten te voorkomen.

Deze paddenstoelen bevatten veel vitaminen en mineralen

Oesterzwammen zijn buitengewoon voor de hele familie. Ze zijn ook een geweldig voedingsmiddel om te eten als je je angstig voelt of zelfs wanneer je aan het herstellen bent van een ziekte. Bovendien zijn ze erg voedzaam.

 • Ze bevatten vitaminen B, D, C en K. Daarnaast bezitten ze ook onverzadigde vetzuren (omega 3, 6, 7, 9) en bioflavonoïden.
 • Bovendien zijn ze rijk aan ijzer, zink, kalium, fosfor, selenium en jodium.
 • Wellicht hoor je ook graag dat oesterzwammen schimmelvezel bevatten. Dit zorgt ervoor dat probiotische bacteriën zich meer verspreiden om op die manier zorg te dragen voor de vertering en voor de gezondheid van de darmen.

We mogen ook niet vergeten dat probiotica belangrijk zijn om het immuunsysteem te versterken. Dit gunstige effect is zelfs verbazingwekkend groot in oesterzwammen, omdat de levende bacteriën een prebiotisch-probiotisch dubbeleffect hebben. Dit is een essentiële factor om de antibacteriële kracht ervan te vergroten.

Wat is de beste manier om oesterzwammen te eten?

Zwammen

Je kan oesterzwammen in vele vormen vinden in de supermarkt. We geven een aantal voorbeelden: verwerkt, in blik of in combinatie met andere voeding in kant-en-klaarmaaltijden.

Maar de beste manier om oesterzwammen te eten, is door ze in originele en volledige vorm te eten. Alleen dan verkrijg je alle actieve bestanddelen, zodat je kan genieten van een synergetisch, langdurig en uitzonderlijk effect.

Tot besluit merken we op dat je op vele manieren zorg kan dragen voor je immuunsysteem. Eén belangrijke manier is door middel van je voeding en oesterzwammen kunnen daarmee helpen.

Aarzel niet om ze toe te voegen aan je maaltijden. Ze zijn heerlijk! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jedinak A, Sliva D. Pleurotus ostreatus inhibits proliferation of human breast and colon cancer cells through p53-dependent as well as p53-independent pathway. Int J Oncol. 2008;
 • Yang, J. H., Lin, H. C., & Mau, J. L. (2002). Antioxidant properties of several commercial mushrooms. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(01)00342-9
 • Ganeshpurkar A, Jain AP, Rai G, Bhadoriya SS, Pardhi P. Study of Antimicrobial and Cytotoxic Potential of the Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus cv. Florida (Agaricomycetes). Int J Med Mushrooms. 2016;
 • Bobovčák M, Kuniaková R, Gabriž J, Majtán J. Effect of Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus ) supplementation on cellular immune response after intensive exercise in elite athletes . Appl Physiol Nutr Metab. 2010;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.