Gids en remedies om te vermageren

26 mei 2015

Voor veel mensen is afvallen vandaag de dag een dringende behoefte en niet alleen om de uitspattingen van Kerstmis goed te maken of om in je zwempak op het strand te kunnen gaan liggen. Het kan simpelweg om een kwestie van gezondheid gaan. Mensen willen ook vermageren om zich beter in hun vel te voelen of om tred te houden met de snelle gang van het leven. Maar let op! Afslanken is niet hetzelfde als op een gezonde manier gewicht verliezen. De gezonde manier is om het vetpercentage van ons lichaam te verminderen en dat is niet altijd wat gebeurt bij gangbare diëten. Hieronder tonen we je enkele manieren om op lange termijn gewicht te verliezen.

Voor je gezondheid (en bovendien ook voor je figuur), is hetgeen echt van belang is het elimineren of reduceren van de opstapeling van vet in je lichaam. Deze overmaat is wat echt gevaarlijk is. Het probleem is dat niet enkel socio-economische factoren leiden tot gewichtstoename. Er zijn ook andere factoren die een disproportionele toename in lichaamsvet met zich meebrengen.

We hebben het hierbij over een zittende levensstijl, slechte eetgewoontes en de overdreven neiging om geen opofferingen te willen maken, niet te willen afzien en op elk moment te willen voldoen aan je behoeften. Al deze zaken verminderen de metabolische capaciteit van je lichaam. Doordat je lichaam schadelijke producten niet snel genoeg kan uitscheiden, stapelen deze zich op in je lichaam, wat onvermijdelijk leidt tot een toename in vetpercentage en als gevolg daarvan ook in lichaamsgewicht.

Om dus op lange termijn gewicht te verliezen (en dus de opofferingen die je maakt de moeite waard te laten zijn), is het niet voldoende om sporadisch ‘wonderdiëten’ te volgen (mensen vergeten vaak dat ze bij het volgen van dergelijke diëten zelfs ziek kunnen worden door een tekort aan vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen om gezond te blijven). In plaats daarvan moet je radicale veranderingen in je levensstijl maken. Als je dit niet doet, kan je het verloren gewicht er even snel weer bij krijgen.

In alle magische formules om gewicht te verliezen is er slechts weinig sprake van opoffering. Dat betekent dat bijna niemand geneigd is om zoiets simpels te doen als de hoeveelheid die je inneemt af te stemmen op de hoeveelheid die je lichaam gebruikt en omgekeerd.

Onderbroken vasten: hoe je opgestapelde vet verbranden

Onlangs is er een dieet uitgevonden dat een goed compromis vormt: onderbroken vasten. Dit ‘dieet’ is erg makkelijk en vraagt slechts een kleine opoffering. Het is gebaseerd op een principe dat je lichaam helpt om de manier waarop het energie gebruik te veranderen. Het is net alsof je je wagen op een ander soort brandstof laat rijden. Je lichaam zal overgaan op een nieuwe vorm van verbranding, die veel meer op vet en minder op suikers gericht is. We leggen dit in meer detail uit.

Dit makkelijke dieet houdt een goede planning van je maaltijden in, met een verlenging van de tijdspanne tussen momenten waarop je eet. Hierdoor dwing je je lichaam om gebruik te maken van het opgestapelde vet in plaats van van de suikers die je steeds inneemt.

Om je lichaam te dwingen deze verandering te maken, moet je een tijdspanne van minstens zestien uur overbruggen zonder voedsel in te nemen. Wees niet bang, het is makkelijker dan het lijkt.

Dit is nodig omdat het lichaam in zes tot acht uur de glycogeenreserves (snelle energie die opgeslagen is in de vorm van suiker) in je lichaam opgebruikt. Pas na die tijd heeft het lichaam al deze suikerreserves verbrand en zal het energie creëren uit het opgeslagen vet. Je lichaam zal namelijk nooit vet als brandstof gebruiken, wanneer je je voorraad aan suikers telkens opnieuw binnen de acht uur aanvult. Wanneer je lichaam aan vetverbranding doet, zal je een geleidelijke afname van je gewicht en een proportionele toename van je fysiek welzijn zien.

vermageren 2

Er zijn verschillende manieren om dit mogelijk te maken. Een mogelijkheid is om niet te ontbijten en als eerste maaltijd van de dag te lunchen (je kan natuurlijk wel koffie drinken ’s morgens, maar zonder melk en met natuurlijke zoetstoffen zoals kaa-hee, zodat je geen suiker opneemt). Natuurlijk mag je tijdens de lunch ook niet meer eten dan gewoonlijk, ook al heb je geen ontbijt genomen.

Dit betekent ook niet dat je op momenten dat je mag eten zomaar alles in je lichaam mag stoppen: je moet radicaal afstand nemen van junkfood en je moet je suikerinname drastisch verminderen en vervangen door goede vetten zoals kokosolie, olijfolie, boter, eieren, avocado, moringa-olie en walnoten.

Je kan bijvoorbeeld een eetlepel kokosolie innemen in de namiddag, nadat de acht uren vasten verlopen zijn. Dit stimuleert het metabolisme van de vetverbranding en heeft ook een direct stimulerend effect op de schildklier, wat op zijn beurt het metabolisme (en dus het vetverbruik) verhoogt.

Het effect is niet onmiddellijk zichtbaar, want het duurt enkele weken. Maar wanneer je lichaam de overgang maakt van het verbranden van suikers naar het verbranden van vetten, zal je merken dat je niet langer constant hunkert naar zoetigheden en ongezond voedsel. Je lichaam gebruikt nu vet als brandstof en heeft niet langer een constante aanvoer van suiker nodig.

Aanbevelingen en populaire remedies

Zoals we reeds vertelden in de inleiding, is het veranderen van gewoontes van vitaal belang om gewicht te verliezen en je fysieke en emotionele gezondheid te verbeteren. Daarom zou je de volgende aanbevelingen moeten opvolgen:

 • Veel water drinken helpt het proces van vermageren. Het helpt je lichaam vet te ontbinden en onderdrukt het hongergevoel. Drink dagelijks minstens tussen acht tot tien glazen water (of twee liter).
 • Drink geen gesuikerde dranken of alcohol. Ook chocolade en snoepgoed laat je het beste links liggen. Eet in plaats daarvan fruit, voornamelijk sinaasappels en pompelmoes. Alcohol moet je vermijden, omdat het omgezet wordt in suikers.
 • Vermijd de inname van vochtafdrijvende medicatie om gewicht te verliezen. Wanneer je vocht uit je lichaam haalt, zakt je bloeddruk (hypotensie). Dit veroorzaakt een gevoel van moeheid en misselijkheid, waardoor kilo’s verliezen alleen maar moeilijker wordt.
 • Let op wat je eet en hoe je het klaarmaakt. Stop met het eten van junkfood en verzadigde vetzuren. Eet ook minder bloem, aardappelen, rijst (daarmee bedoelen we alle witte voeding) en rood vlees. Eet in plaats daarvan kip, vis en allerlei groenten. Wanneer het voor jou niet mogelijk is om niet te eten tussen maaltijden, neem dan een kop thee, 100 gram augurken, een tomaat of tomatensap of een soort graan (cornflakes of haver). Het maakt bovendien niet alleen uit wát je eet, maar ook hóe je het bereidt. Kies grillen of roosteren boven frituren. De meest ideale manieren om voedsel te bereiden zijn echter stomen, koken of in de oven of de pan.
 • Vermijd lange tijd voor de televisie of de computer te zitten. Een zittende levensstijl hebben of meer dan vier uur per dag zitten, heeft een negatieve invloed op de glucose- en vetniveaus in je lichaam. Volgens verscheidene studies verhoogt elk uur dat je zittend doorbrengt het risico op hartaandoeningen met 18%. Als je toch lange tijd zittend moet doorbrengen, is het belangrijk dat je dit elk half uur voor minstens vijf minuten onderbreekt. Doe dan lichte activiteiten of oefeningen.
 • Gebruik kleine borden. Volgens een studie van de Universiteit van Utah is er een verschil tussen het moment waarop je stopt met eten en het moment waarop je je verzadigd voelt. Door kleinere borden te gebruiken, wordt minder eten opgediend. Wanneer je het bord dan leeggegeten hebt, krijgen je hersenen een signaal dat je klaar bent met eten en zullen deze vervolgens al dan niet een signaal van verzadiging uitzenden. Hierdoor vermijden we ‘net iets te veel’ te eten.

vermageren 3

 • Kruid je maaltijden met peper, gember, kerrie en cayenne. Deze thermogene smaakmakers activeren je metabolisme, waardoor calorieën sneller verbrand worden. Deze kruiden helpen bovendien tegen brandend maagzuur en zwelling en verbeteren de spijsvertering.
 • Beweging. Zelfs een half uur wandelen per dag kan al effectief zijn. Kies indien mogelijk voor het nemen van de trap in plaats van de lift.
 • Ga niet winkelen wanneer je honger hebt. Winkelen in de supermarkt met een hongergevoel zal dat gevoel alleen nog maar verstreken, waardoor je geneigd zal zijn meer eten te kopen dan je werkelijk nodig hebt. Een groot deel van dit extra voedsel zal bovendien vettig zijn.

Natuurlijke remedies focussen op het stimuleren van de lever en het spijsverteringssysteem, wat het vermageringsproces op een natuurlijke manier stimuleert.

 • Neem 30 minuten voor elke maaltijd 1 eetlepel appelazijn met een snufje zuiveringszout in een glas water.
 • Eet peterselie en hardgekookte eieren en gebruik appelazijn. Het innemen van dergelijk voedsel helpt je te vermageren, omdat ze je minder energie bezorgen dan de energie die het kost om ze te verwerken.
 • Ballote-infusie: 1 theelepel in 1 kop warm water. Drink twee erg warme koppen per dag gedurende vijftien dagen. Doe dit niet wanneer je zwanger bent of als je last hebt van gastritis of maagzweren.
 • Infusie met rode thee en kardemom: Verhit 1 liter water en voeg 2 theelepels thee en 5 theelepels kardemom toe. Drink 1 kop per dag. Doe dit echter niet als je zwanger bent of als je last hebt van gastritis of maagzweren.
 • Wortelsap: Pers het sap uit 3 ongeschilde wortels. Drink dit drie keer per dag tussen maaltijden.
 • Artisjokwater: Kook 3 artisjokken vijftien minuten lang in een have liter water. Drink het op gedurende de dag.
 • Kruidenmengsel van selder, raap en peterselie: Was 3 selderstronken, een handvol peterselie en 2 rapen en hak ze in stukken. Kook alles in een halve liter water gedurende vijftien minuten. Drink het op gespreid over de dag.
 • Een smoothie van groene appel en ananas: Was een groene appel en pers het sap eruit. Voeg toe aan een glas ananassap. Drink dit elke ochtend.
 • Fucus, paardenbloem en kurkuma. Fucusbruinwieren zijn rijk aan mineralen zoals jodium, kalium, magnesium, calcium en ijzer. Het zet de schildklier aan tot het stimuleren van de energieconsumptie. Paardenbloem stimuleert de lever en het verteringsapparaat op een natuurlijke manier. Kurkuma is dan weer een uitstekende antioxidant. Deze drie samen stimuleren het vermageringsproces op een verbluffend effectieve manier.
Bekijk Ook