Creatief met bananenschil

16 november 2018
Er zijn veel nuttige eigenschappen die de bananenschil met zich meebrengt. Er zijn verschillende manieren waarop je het kan gebruiken in en rond het huis en als eenvoudig, natuurlijk schoonheidsproduct.

Wist je dat de bananenschil tal van bijzondere voordelen biedt voor de gezondheid van de mens en verschillende natuurlijke toepassingen kent in het huishouden?

Al vele jaren is de banaan is één van de meest gegeten en geplukte stukken fruit. Als bron van zuivere energie vormen bananen een groot deel het dagelijks verorberde fruit en je hebt vast en zeker al gehoord van de andere talrijke gezondheidsvoordelen van banaan.

Je zal verrast staan van de vele nuttige eigenschappen die de bananenschil met zich meebrengt en dit artikel beschrijft 20 verschillende manieren waarop je die kan gebruiken in en rond het huis én als eenvoudig, natuurlijk schoonheidsproduct omwille van de antibacteriële, schimmelwerende en enzymafbrekende eigenschappen.

Denk dus de volgende keer dat je een banaan hebt opgegeten en voordat je de schil achteloos weggooit aan de volgende voordelen die de schil je kan bieden!

Bananenschil in het huishouden

Laat je schoenen blinken

Wrijf met de bananenschil over je schoenen en laat ze onmiddellijk blinken als nieuw.

Lees ook:
5 tips om te voorkomen dat je nieuwe schoenen pijn gaan doen

Zilver oppoetsen

Zilveren lepels, vorken en messen kun je stralend doen blinken.

Ideaal voor de composthoop

Composteer je zelf in de tuin, dan zijn bananenschillen een ideale toevoeging voor een snellere compostering. Voeg bananenschillen aan je compost toe en je zal heel snel merken wat voor verschil dat maakt. Bananenschillen zitten vol met krachtige voedingsstoffen (o.a. kalium), die het composteren verbeteren en versnellen.

banaan21

Meststof voor andere planten

Bewaar de schillen in een glazen schaal en voeg water toe. Waterplanten zullen sneller groeien als je ze eventjes in dit mengsel bewaart. Een alternatieve optie voor de gewone plant is de schil in kleine reepjes snijden en door de potgrond mengen.

Afweren van bladluis

Gebruik opnieuw de kleine reepjes banaan en vermeng deze met de aarde rondom rozenstruiken en gelijkaardige plantenstruiken. Dit zal het uitbreken van de meest voorkomende plantenziektes verhinderen.

Aanlokken vlinders

Iedereen houdt van de vrolijke, kleurige aanwezigheid van vlinders in de tuin. Strooi kleine stukjes bananenschil over je gazon en in de perken en de zoetige geur van banaan lokt ze gegarandeerd naar je toe!

Reinigen van plantenbladeren

Wrijf de schil over plantenbladeren om ze gezond en stofvrij te houden.

banaan3

Vlees mals houden

Wil je je vlees malser laten smaken? Voeg dan de volgende keer dat je vlees gaat braden je stukjes bananenschil toe in de pan. Dit voegt extra vocht toe aan het vlees en zorgt ervoor dat je vlees sappig en mals uit de pan op je bord belandt, in plaats van droog.

Water zuiveren

Studies toonden aan dat bananenschil in rivieren het water zuiveren van gifstoffen en afvalstoffen door vooral zware metalen te absorberen.

Lokken van vogels

Vogels houden van de zoete smaak van bananen. Leg de schil op de vensterbank, in je tuin of op het balkon en geniet van de vrolijke nabijheid van vogels rondom het huis.

Voordelen voor de gezondheid en huid

Maakt je tanden stralend wit

Wrijf met de binnenkant van de schil regelmatig over je tanden en je merkt weldra zeker het verschil.

Gezichtsmasker

De aanwezigheid van bepaalde enzymen in de bananenschil zorgen voor een gezonde, heldere huid.

  • Was eerst je gezicht met een neutrale zeep.
  • Leg daarna de schil over het hele gezicht en laat het opdrogen.
  • Vervolgens goed naspoelen met water.

Vermindert irritatie en jeuk

Gebeten door een mier of mug? Verzacht de jeuk en irritatie door de binnenkant van de schil op de rode bult aan te brengen. Dek het eventueel af met een verbandje. Deze remedie helpt ook bij de vervelende irritatie door brandnetels.

banaan4

Indische recepten

Wist je dat er verschillende Indische recepten bestaan die gebruik maken van bananenschil? Experimenteer gerust met deze exotische, verrassende hapjes en gerechten!

Wratten verwijderen op natuurlijke wijze

Plaats de binnenkant van de schil op de wrat en dek het stevig af. Wissel dit natuurlijke verbandje enkele malen gedurende een aantal dagen en na een week zal de wrat verdwenen zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wratten op de vingers verwijderen met vijf natuurlijke middelen

Splinters verwijderen

Gebruik hiervoor dezelfde werkwijze als hierboven beschreven om wratten te behandelen. De enzymes in de schil werken namelijk als een natuurlijk middel, dat lichaamsvreemde stoffen op een efficiënte manier verwijdert.

Vermindert acné

  • Wrijf ’s avonds het gezicht in met de binnenkant van de schil.
  • Laat het vervolgens een volledige nacht inwerken.
  • Was daarna in de ochtend het gelaat met een neutrale zeep.
  • Je kan er ook voor kiezen één maal per week het gezichtsmasker aan te brengen.

Behandelen van psoriasis

Wrijf de getroffen delen van het lichaam elke dag in met de binnenkant van de bananenschil. Dit kan aanvankelijk enige roodheid veroorzaken, maar je merkt vast het verschil na enkele weken tijd.

Kneuzingen helen

Wist je dat als je een bananenschil wrijft op een blauwe plek, dat de blauwe plek sneller en beter geneest? Gewoon de binnenkant van een stukje bananenschil met een pleister aanbrengen op de blauwe plek en regelmatig verwisselen

banaan5

Natuurlijk anti-rimpelmiddel

Laat die dure crèmes met chemische stofjes liggen en gebruik je bananenschil als je je gezichtshuid een oppepper wil geven. De bananenschil bevat namelijk kalium, ijzer, magnesium en vitamines A, B en E en antioxidanten, die zorgen voor het hydrateren van de huid en het behouden van je jonge huid.

Beschadigd haar

  • Pureer eerst de schil met een beetje water in de blender.
  • Laat vervolgens dit haarmasker gedurende een half uurtje inwerken.

Je kan eventueel ook kleine stukjes schil aan je shampoo of conditioner toevoegen als extra voeding voor stralend en gezond haar!

Droge huid

Heb je een droge huid? Dan helpen vitamine A en de mineralen de droogte tegengaan, waardoor je huid opnieuw gaat stralen.

De huid hydrateren

Pureer de schil met een halve komkommer en het vruchtvlees van een mango. Breng het masker aan op de droogste plaatsen van de huid gedurende een half uurtje en was het nadien met lauw water voor een zachte, gehydrateerde huid.