Een voedzame en heerlijke chocoladepasta die je zelf kan maken

Hoewel er in de supermarkt verschillende opties te vinden zijn, kun je ook zelf chocoladepasta maken, waarbij je ervoor kunt zorgen dat je geen toevoegingen gebruikt en dat je ingrediënten van de beste kwaliteit zijn.
Een voedzame en heerlijke chocoladepasta die je zelf kan maken

Laatste update: 22 juli, 2018

Chocoladepasta is heerlijk voor kinderen en volwassenen. Het is geweldig als ontbijt, een snack of als toetje. Ken je een recept voor chocoladepasta die je zelf kan maken?

Door het hoge suikergehalte en ongezonde vetten veranderd het echter in een voedingsmiddel dat niet erg gezond is.

In dit artikel geven we je het recept voor ​​chocoladepasta die je zelf kan maken met natuurlijke ingrediënten die voedzaam en gezond zijn. Bovendien overtreft de smaak die van een andere gebruikelijke pasta.

Een chocoladepasta die gezond is?

Chocoladereep en een lepel cacao
Hoewel er soms geprobeerd wordt om chocolade als een gezond voedingsmiddel te verkopen, is het echter waar dat dit product meestal een hoog percentage aan suiker en ongezonde vetten bevat. Deze vetten zijn afkomstig van plantaardige oliën van een lage kwaliteit.

Deze ingrediënten veroorzaken onevenwichtigheden in het lichaam die het cholesterol, de suikerspiegel en triglyceridengehalte in het bloed kunnen verhogen. Bovendien kan dit leiden tot gewichtstoename en gebitsproblemen.

Hieronder gaan we ongezonde ingrediënten vervangen voor andere ingrediënten, zodat ze geen negatief effect veroorzaken, maar die ook rijk zijn aan voedingsstoffen.

Alternatieven voor suiker

Suiker, vooral de witte geraffineerde soort, heeft geen voedingswaarde. Bovendien verzuurt en ontkalkt het ons lichaam. Dit zijn de redenen waarom we andere soorten natuurlijke zoetstoffen voor onze recepten zouden moeten vinden.

 • Stevia: bevat geen calorieën en is erg gezond. Het reguleert ook het suiker in het bloed.
 • Honing: hoewel het een hoog caloriegehalte heeft, is het een uitstekende zoetstof met geneeskrachtige eigenschappen.
 • Andere zoetstoffen: hele suikerriet, agavesiroop, ahornsiroop, oersuiker en melasse zijn andere opties.

Gezonde vetten

Kokosolie
Als we voor gezonde vetten in onze voeding kiezen, zullen we niet alleen niet meer aankomen, maar we zullen ook onze stofwisseling activeren om makkelijker af te vallen.

Je kunt gezonde vetten vinden in kokosolie. Deze vetten bieden aan de pasta romigheid en vochtigheid. Ze zetten zich om in een voedingsmiddel dat zowel vult met energie als met voedingsstoffen.

Voedzame en heerlijke chocoladepasta die je zelf kan maken

Deze chocoladepasta die je zelf kan maken is suiker- en lactosevrij. Het bevat ook geen toevoegingen of andere ingrediënten die niet noodzakelijk zijn.

Dankzij de inhoud van chocolade en geroosterde hazelnoten is het een voedingsmiddel dat ons vult met energie en vitaliteit.

Ingrediënten

 • 5 eetlepels extra vierge kokosolie (75 g.)
 • 3 eetlepels geroosterde hazelnoten, zeer fijn gemalen (21 g.)
 • 5 eetlepels pure cacaopoeder (50 g.)
 • 3 eetlepels gezuiverde vloeibare stevia, niet gearomatiseerd (30 ml)
 • Een paar druppels vanille-extract

Opmerking: de ingrediënten van dit recept zijn aanpasbaar. Je kunt ze naar eigen smaak veranderen. Als je wilt dat het dunner of romiger wordt, dan kun je er meer olie aan toevoegen. Als je wilt dat het dikker is, dan kun je meer cacaopoeder of hazelnoten toevoegen.

Bereiding

 • Als je geen gemalen hazelnoten hebt, dan kun je ze zelf malen met een vermaler of keukenmachine. Je kunt ze een paar minuten malen om een ​​textuur te krijgen die smeerbaar is.
 • Als de temperatuur lager is dan 73 graden, moet je de kokosolie au bain-marie verwarmen, zodat deze niet stolt.
 • Voeg daarna in een voldoende grote kom de gemalen hazelnoten, de kokosolie en de rest van de ingrediënten toe. Meng ze vervolgens goed samen om een ​​crème te krijgen.
 • Je chocoladepasta is nu klaar!

Alternatieve ingrediënten voor chocoladepasta die je zelf kan maken

Verschillende specerijen
Ook kun je door enkele kleine wijzigingen aan te brengen een aantal verschillende details aan dit recept toevoegen.
 • Als je het een pittige smaak wilt geven dan kun je specerijen zoals kaneel, gember of cayennepeper toevoegen.
 • Om een ​​smeerbare maar knapperige textuur te krijgen, kun je hazelnoten in kleine stukjes hakken in plaats van ze fijn te malen.
 • Vervang de kokosolie door een rijpe banaan of avocado.
 • Als je een tweekleurige pasta wilt, laat een deel ervan dan zonder cacaopoeder en voeg alleen de rest van de ingrediënten toe. Op deze manier krijg je een pasta met zowel bruine als witte kleuren.
 • Als het te sterk is, dan kun je wat room van een kokosnoot of een andere groente toevoegen.
 • Je kunt deze pasta ook in kleine porties in de koelkast of vriezer bewaren door het in ijsblokvormen te doen. Het is de beste manier om kleine snoepjes te krijgen!
 • Als je het met een beetje kokoscrème mengt, dan is het uitstekend voor het vullen van pannenkoeken of bij het nuttigen van allerlei soorten zoetigheden zoals ijs of een toetje. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abarca, D., Martínez, R., Muñoz, J., Torres, M., & Vargas, G. (2010). Residuos de café , cacao y cladodio de tuna: fuentes promisorias de fibra dietaria. Revista Tecnológica ESPOL.
 • Codini, M., Díaz Vélez, F., Ghirardi, M., & Villavicencio, I. (2004). Obtención y utilización de la manteca de cacao. Invenio. https://doi.org/0329-3475
 • González, Y., Pérez, E., & Palomino, C. (2012). Factores que inciden en la calidad sensorial del chocolate. Actualización En Nutrición.
 • Negaresh, S., & Marín, I. (2013). El cacao y la salud humana : propiedades antioxidantes del cacao nicaragüense y productos alimenticios comercializados. Agroforestería En Las Américas.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.