Zuiver je lichaam met mate

Mate is een typische Argentijnse en Uruguayaanse infusie die fantastische gezondheidsvoordelen levert.
Zuiver je lichaam met mate

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Mate is een typisch Argentijnse en Uruguayaanse infusie, die zich over de wereld verspreid heeft omwille van haar fantastische gezondheidsvoordelen. Het wordt bereid met gemalen blaadjes van de mateplant, die in een recipiënt gedaan worden en waarover heet water gegoten wordt.

Je kan het bitter drinken, met suiker of met de schil van citroen of sinaasappel. Bewezen is dat dit kruid zeer goed is voor je lichaam. Hieronder vertellen we je waarom dat zo is.

Eigenschappen van mate

Allereerst willen we de twee voornaamste eigenschappen van mate benadrukken: het werkt verkwikkend en reinigend. Dit komt door de sterke diuretische eigenschappen, bovenop de hoeveelheid aan water dat je binnen krijgt bij het drinken van de infusie. Bovendien heeft het ook antioxiderende kwaliteiten, vermindert het de aanwezigheid van ‘slecht’ cholesterol (of LDL) en bevordert het de aanmaak van ‘goed’ cholesterol (of HDL).

Meer over reiniging van het lichaam:
De alvleesklier reinigen met vijf natuurlijke remedies

Onderzoek heeft ook aangetoond dat mate enzymen aanspoort om harder te werken ter bescherming van je lichaam tegen cardiovasculaire aandoeningen. Het bevat bovendien hoge concentraties aan xanthine, wat zeer goed is voor je algemene welzijn. Op plaatsen waar water niet drinkbaar is, fungeert het als filter voor bacteriën en parasieten.

Man drinkt mate
Deze traditionele Zuid-Amerikaanse infusie verhoogt je concentratievermogen en boost je intellectuele activiteit. Het is een antidepressiva, is niet verslavend en bevat minder cafeïne dan thee, cacao en koffie. Het versnelt tevens de urineproductie, waardoor afvalstoffen die zich in je lichaam opbouwen sneller geëlimineerd worden.

Houd er rekening mee dat mate niet bedoeld is voor angstige mensen, noch voor mensen met slaapstoornissen of acute nieraandoeningen.

Een enkele studie gaf ook aan dat veel patiënten last hadden van slokdarmklachten. Dit was echter het resultaat van het drinken van de warme drank en niet van de mate zelf. Er zijn ook gevallen bekend waarbij het drinken ervan tijdens het vasten een negatief effect kan hebben op het maagzuur.

Welke varianten van mate zijn er?

Ook al is iedereen het er over eens dat ‘traditionele mate’ bitter is en dat het water moet koken voordat je het toevoegt, toch zijn er ook andere manieren om de infusie te drinken:

 • Bitter: Zoals we reeds vermelden is dit de typische wijze om mate te drinken. En zo doen ze het dan ook bijna overal in Argentinië, Uruguay, zuidelijk Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het staat ook wel bekend als ‘cimarrón’ of ‘feral’ door de paarden die de gaucho, de eerste drinkers van de infusie, vergezelden.
 • Zoet: Traditionele drinkers zeggen dat dit niet de echte is. Men voegt suiker, stevia of zoetstof toe aan de gerst. Voornamelijk vrouwen en kinderen in Buenos Aires drinken het op deze manier. Deze variatie is grotendeels het gevolg van immigratie van Spanjaarden en Italianen, die hun eigen draai aan de regionale drank wilden geven.
 • Met melk: In plaats van water toe te voegen, voegt men melk met suiker toe.  De melk moet lauw zijn.
 • Met kruiden: Deze hebben een populaire naam, ‘yoyus’, en de kruiden worden bovenop of tussen de vermalen blaadjes toegevoegd om zo hun specifieke smaak en geneeskrachtige eigenschappen aan de drank toe te voegen. Voorbeelden zijn: kamille, eucalyptus, munt, boldo of lindebloesem.
Mate met kruiden
 • Als een thee: De mateblaadjes worden niet in een recipiënt, maar in een theezakje gedaan. Het is populair bij adolescenten en kinderen. Je kan ook een kop gebruiken.
 • Tereré: Dit is traditioneel in Paraguay en de Mesopotamiëregio van Argentinië, waar de Guarani leven. In plaats van water voegen zij sap (van sinaasappelen of pompelmoes), kruiden (meestal pepermunt of citroenverbana) en zelfs schil van citroen toe. Het wordt bereid in een karaf en over de mate gegoten.
 • Gekookte mate: Deze infusie komt in dranken zoals thee. Hoewel het als gewone thee bereid is, smaakt het zoals mate. Het komt vaak voor in Argentinië en Uruguay.

Hoe reinig ik mijn lichaam door het drinken van mate?

Je moet simpelweg één van de varianten kiezen waarin de infusie bestaat en het elke dag drinken. Experts zeggen dat wanneer je het ‘s morgens drinkt, de voordelen voor het lichaam nog groter zijn. Veel mensen kiezen ervoor mate te drinken bij het ontbijt, met koekjes of brood (of zelfs muffins).

De mensen die ‘s morgens koffie met melk drinken met een croissant of koekjes, drinken hun mate nadien in de voormiddag. Wanneer je niet houdt van de smaak, probeer het dan eens wat zoeter te maken of probeer het op een warme zomerdag eens op de tereré-manier, met sap, te drinken.

Foto’s: Juan Pablo Olmo


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Botanical. (2017). Propiedades del mate.
 • Sociedad Latinoamericana de Nutrición, C., & Atalah Samur, E. (2011). Archivos latinoamericanos de nutrición. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. https://doi.org/10.1002/ar.10171.
 • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….
 • Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 882. Published online 2017 Aug 15. Yerba Maté (Ilex paraguariensis) Metabolic, Satiety, and Mood State Effects at Rest and during Prolonged Exercise. doi: 10.3390/nu9080882
 • R: Concise Reviews in Food Science JFS R: Concise Reviews/Hypothesis in Food Science. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-3841.2007.00535.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.